Vin til asiatisk mat 2013

Vin til asiatisk mat

Asiatisk mat kan være alt fra mild og sart dim sum via sushi og peking duck til rykende het curry. Hvilke viner passer til hva?

ASIATISK: Hvite viner passer oftest best til asiatisk mat, men du kan også bruke røde.
ASIATISK: Hvite viner passer oftest best til asiatisk mat, men du kan også bruke røde. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Asiatisk mat kan være alt fra mild og sart dim sum via sushi og peking duck til rykende het curry. Hvilke viner passer til hva?

Sushi er i ferd med å bli hverdagsmat, og har samtidig den fordelen at det endelig ser det ut som vi har funnet en måte å få ungene til å spise fisk på. Billige charterreiser til Thailand gjør også at stadig flere blir eksponert for spicy mat. Men hva skal vi drikke til?

Når det blir for sterkt

Vårt hovedfokus her er på vin, men vi vil også gjøre oppmerksom på at enkelte ganger blir maten så sterk, at det bare er øl som duger. Curries fra både India og Thailand kan være så sterke at det både gjør vondt i munnen og utløser svettetokter. Det kinesiske sichuan-kjøkkenet likeså. Denne type mat tar livet av enhver vin, så her er det bare øl som nytter.

Det er ofte lys lager det går i, med Kingfisher og Cobra i India og Singha i Thailand. De er forsåvidt forfriskende, men vi liker gjerne et øl med litt mer sødme og smaksintensitet, samtidig som det beholder friskheten. Blant lys lager kan du f.eks. prøve Brew Dog 77 Lager. Vil du ha enda litt mer smakstrøkk, sødme og bitterhet, foreslår vi en Sierra Nevada Pale Ale.

Riesling ruler

Men det var altså vin det skulle handle om her.

Hvis man skal velge én allrounder til alle typer asiatisk mat, så havner vi på riesling, og da helst tyske, men du kan også velge slike viner fra Alsace eller Østerrike.

De er friske og har samtidig, selv i de tørreste variantene, en viss sødme. De er førstevalget til sushi/sashimi, dim sum, alle former for sjømat, samt kylling.

Vi anbefaler her to rieslinger (du finner dem nederst i artikkelen), den ene ganske tørr (Dönnhoff) og den andre halvtørr (Dr. Loosen). Bruk den tørre til milde mot middels sterke retter, mens den halvtørre har nok sødme til å takle mer hete fra chili. Sistnevnte passer også hvis det er mye sødme i maten, f.eks. i form av palmesukker, mango eller papaya.

Andre hvitviner

Pinot gris kan være en god match mot thai curries med kokosmelk, og vi har valgt en fra Turckheim i Alsace. Gewurztraminer, hvor vi har valgt en fra Trimbach, også i Alsace, passer bra til retter som har et tydelig innslag av ingefær.

Sauvignon blanc er også en drue som passer fint inn mot asiatisk mat, spesielt salater og vegetar. Da skal du heller velge en fra New Zealand enn de klassiske, franske, som sancerre og pouilly-fumé. De sistnevnte blir ofte i tørreste laget.

Hva med rødvin?

Det går også an å drikke rødvin til asiatisk mat. Da er vi på jakt etter viner som er frisk, har en viss sødme, samtidig som de har bare et moderat innslag av garvestoffer og eikepreg. Viner laget på pinot noir svarer på tiltalen, men vi styrer unna burgundere, da de ofte, i det minste i de rimeligere prisklassene, blir for spinkle og syrlige.

Da heller pinot noir fra «den nye verden», som California, Oregon og New Zealand. Vi har valgt en fra Chile (Casillero del Diablo).

Til hvilke typer asiatisk mat passer det så med rødvin? Indisk lamb curry går veldig bra, om den ikke er for sterk. Også andre curries og tandoori basert på lam og kylling funker fint. Hvis vi beveger oss østover, så er både peking duck og crispy duck best med rødvin. Japansk biff teriyaki går også fint med rødvin.

Koreansk BBQ er også en god match, men pass på hvis du får den særegne, koreanske varianten av surkål, kimchi, servert ved siden av. Den er veldig syrlig og smakssterk, og til den bør du heller velge et av ølene vi har anbefalt ovenfor.

Her er noen gode asiatisk-inspirerte oppskrifter:

Laks med kokosmelk og rød curry

Svinewok med mango

Grillede hotte scampi

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Trikset som gjør hamburgeren unik

Gode middager hele uka

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også