UKENS BESTE VINKJØP:

Frisk og billig italiener

Her er en rimelig italiensk rødvin som passer perfekt til den maten vi spiser mest av.

TYPISK: TreRose Rosso di Montepulciano er en typisk eksponent for Toscana og sangiovese-druen.
TYPISK: TreRose Rosso di Montepulciano er en typisk eksponent for Toscana og sangiovese-druen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Sangiovese er den dominerende rødvinsdruen i Toscana. Det er en av de beste druene, ikke bare i Italia, men i hele verden. Sangiovese er også hoveddruen i de tre største og mest kjente vinene i Toscana; chianti, brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano.

Det finnes imidlertid flere «kloner» av sangiovese. Egentlig er klone et litt misvisende begrep når det gjelder vindruer, da det ikke er snakk om perfekte kopier, men snarere varianter av samme drue. I Montalcino kaller man den lokale varianten av sangiovese for brunello eller sangiovese grosso, mens den man bruker i Montepulciano kalles prugnolo gentile.

Her er det kanskje også på sin plass å rydde opp i begrepsforvirring angående montepulciano. Det er nemlig navnet på både en drue og en by. I regionen Abruzzo, som ligger sydøst for Toscana, lager man vin på druen montepulciano, og den kalles montepulciano d'abruzzo. I Toscana, litt syd for Siena, finner vi byen Montepulciano, og den beste vinen derfra kalles vino nobile di montepulciano. Den lages, som nevnt, hovedsakelig på den lokale varianten av sangiovese, prugnolo gentile, med mindre innslag av andre druer.

Både brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano finnes i "juniorutgaver" med kortere fatlagring. Disse kalles henholdsvis for rosso di montalcino og rosso di montepulciano, og det er en vin av sistnevnte type som er vår anbefaling denne gang. Den er fra den glimrende 2007-årgangen, og produsenten heter Angelini.

TreRose Rosso di Montepulciano 2007, vnr 41980, kr 100, 83 poeng.

Klar rubinrød på farve. Frisk og ren duft av kirsebær med hint av urter og krydder. Middels til god fylde med pen frukt, frisk syre og en middels lang ettersmak med fine tanniner. Saftig og appetittvekkende stil.

Denne vinen tåler kanske et år eller to i kjelleren, men drikk den nå når den er fersk og fruktig. I matveien er denne vinen grei å ha med å gjøre, da den passer til mye av den maten vi spiser mest av: pizza, pasta og kylling. Om du hører til dem som liker rødvin til fisk, så passer denne vinen godt til både torsk og annen hvit fisk.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza

Pasta Bolognese

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Chilensk kraftpakke

Billig og barsk rødvin til biffen

Frisk hvitvin til sjømat

Knallvin til kraftige gryteretter

Glimrende vin til vilt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning