Druen carmenère, som tilhører cabernet-familien, har Bordeaux som sitt opprinnelige utgangspunkt, men druen finnes nesten ikke i Frankrike lenger. Så begynte den plutselig å dukke opp i Chile for noen år tilbake. Det vil si den hadde vært der ganske lenge, helt siden midten av 1800-tallet, men alle trodde at det var merlot, inntil vitenskapelig tester viste at det faktisk var en egen drue.

Ukens vinanbefaling er laget på carmenère iblandet 15 % cabernet sauvignon, og den kommer fra Rapel Valley i Chile. Produsenten er den i Norge velkjente Santa Rita.

Santa Rita Carmenère Reserva 2006, vnr 40228, kr 130, 83 poeng.

Meget dyp rødfiolett på farve. Solbær og kirsebær i duften med et ganske tydelig eikepreg. God fylde med rik frukt, moderat syre og tydelige, men fine tanniner. Ganske lang ettersmak.

Denne vinen kan drikkes nå, men tåler også 3-4 år i kjelleren, ja, kanskje mer enn det og. Den roper nesten etter en skikkelig kraftig kjøttmiddag. Både okse, lam og vilt går bra, og selvsagt godt innkokte kjøttgryter.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Lammegryte med sopp og bacon

Helstekt indrefilet av elg med portvinsaus

Grillad de filet de boeuf

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Billig og barsk rødvin til biffen

Frisk hvitvin til sjømat

Knallvin til kraftige gryteretter

Glimrende vin til vilt

Billig og god rød portugiser

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!