Tysk riesling 2013

Førstevalget til sushi

Tyske rieslinger er glimrende til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Her er de beste under 150 kroner.

TEST AV RIESLING FRA TYSKLAND: Tyske rieslinger blir stadig mer populære.
TEST AV RIESLING FRA TYSKLAND: Tyske rieslinger blir stadig mer populære. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi får vel lov å si at sommeren er kommet nå, selv om det går litt opp og ned, avhengig av hvor i landet du nå måtte befinne deg for øyeblikket. Vi drikker lysere og lettere nå om sommeren, og både sancerre, chablis og rosévin hører årstiden til. Men skulle vi måtte velge én type vin som passer spesielt godt nå og tiden fremover, er det tysk riesling.

Perfekt sommervin

Tyske rieslinger finnes i alt fra knasende tørre versjoner via halvtørre og halvsøte til de helt ekstremt søte. De tørre blir stadig mer populære, da de er mer matvennlige, og appellerer derfor også til de som ellers setter pris på chablis og sancerre. Men tyske rieslinger, selv i tørre versjoner, har en fin, iboende fruktsødme, noe som gjør at du også kan drikke dem på egenhånd, uten mat.

Valuta for pengene

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Det er ingen andre viner som byr på så høy kvalitet i forhold til prisen som tyske rieslinger mellom 100 og 150 kroner. Da vi skulle teste, valgte vi oss derfor ut tørre, tyske rieslinger dette prisområdet, og vi begrenset oss til polets basissortimet. Der finnes det for tiden 14 viner, og vi har testet alle. Anmeldelser av de fem beste finner du nederst i denne artikkeln, men først listen med de som ikke nådde opp:

  • 3 Winzer Riesling Trocken 2011 - 84p
  • Winter Riesling Trocken 2012 - 84p
  • Breuer Riesling Sauvage 2011 - 84p
  • Battenfeld-Spanier Estate Riesling Trocken 2011 - 84p
  • Bergdolt-Reif & Nett Riesling Trocken 2012 - 83p
  • Calles Riesling 2012 - 83p
  • Anselmann Riesling Trocken 2012 - 82p
  • Becker Landgraf Riesling Trocken 2011 - 82p

Tysk riesling og mat

Vi har allerede vært inne på at tyske rieslinger passer veldig godt til sushi. Det gjør de også til andre asiatisk-inspirerte sjømatretter f.eks. i wok. Men du trenger heller ikke reise så langt hjemmefra. En så enkel og grei sak som reker med loff, majones og sitron er innertier med tysk riesling. Og for ikke å glemme krabbe. Her er noen retter som passer til vinene:

Sushi

Sashimi med laks

Krabbesalat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning