Test av sicilianske rødviner 2013

Deilige rødviner

Det lages stadig bedre rødviner på Sicilia. Her er noen av de beste.

SICILIANSK: God rødviner, hvis du vet hva du skal se etter.
SICILIANSK: God rødviner, hvis du vet hva du skal se etter. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Salgsoversiktene til Vinmonopolet viser at italienske rødviner er de mest populære hos det norske, vindrikkende publikum. Liker du italienske rødviner, bør du få med deg våre tester av chianti og ripasso.

Men det var Sicilia det skulle handle om her. Denne øya er den tredje største regionen i Italia når det gjelder vinproduksjon, etter Veneto og Emilia-Romagna. I tidligere tider var Sicilia mest kjent for sin sherry-lignende hetvin, marsala, men kvaliteten på de røde og hvite vinene har tatt seg betydelig opp de senere årene.

Kan bli for varmt

Den mest utbredte rødvinsdruen er nero d'avola, som kan minne om australsk shiraz. Videre finner vi nerello mascalese, som ligner litt på både nebbiolo pinot noir, samt frappato. Sistnevnte er kanskje den mest forførende av dem alle, med et fruktig og saftig preg av bringebær.

Da Sicilia ligger ganske langt møt sør, er det til tider veldig varmt der, så varmt at det ofte leder til viner med et syltet preg og høy alkohol. De beste vinene lages derfor oppe i høyden, hvor det er kjølige netter, og gjerne nær sjøen, hvor det også er en kjølende havbris.

De beste er riktig gode

Det finnes for tiden nærmere 90 rødviner fra Sicilia på polet, og da vi skulle teste, måtte vi få ned antallet. Vi valgte oss prisområdet 100-200 kroner, men da vi sjekket hvor mange viner som fantes i basis, var det bare en håndfull. Vi supplerte derfor med noen viner fra anerkjente produsenter i bestillingslisten, og endte da opp med totalt ni stykker. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

De fire beste av dem er gode allroundviner til det meste av både lyst og mørkt kjøtt. Den siste, Montalto, er imidlertid i en helt annen stil. Den er laget på tørkede druer, og minner derfor om en amarone, med høy alkohol og sødme. Den passer bedre til kraftige oster enn til middagsmat. Prøv den gjerne også til mørk, bitter sjokolade.

Få også med deg vår spennende guide til hvilke viner som passer til italiensk mat.

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også