Test av ripasso

De beste ripassoene

I en ripasso får du mye av smaken i en amarone til omkring halve prisen. Her er de beste til under 200 kroner.

MYE SMAK: En ripasso er en vanlig valpolicella som har fått en annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone.
MYE SMAK: En ripasso er en vanlig valpolicella som har fått en annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det er høysesong for både lam og vilt, og da burde du få med deg vår test av rioja, da disse vinene passer aldeles glimrende til denne maten. Men vi kan også ta turen til Italia, der ripasso-vinene fra Valpolicella byr på mye av smaken i en amarone til omkring halvparten av prisen, og passer derfor godt til både årstiden og maten. Hvis du vil vite mer om disse vinene, kan du lese vår artikkel om vindistriktene i Veneto.

Godt utvalg

Det finnes et etterhvert ganske stort utvalg av ripasso på polet, og de fleste vinene ligger i prisleiet 150-200 kroner, og vi bestemte oss derfor for å holde oss i dette området i vår test. Vi laget oss et utvalg av viner fra både basissortiment og bestillingslisten basert på produsenter vi av erfaring vet leverer gode produkter over tid. Da endte vi opp med totalt 13 viner til testing, og de fem beste finner du anmeldelser av nedenfor.

Capitel San Rocco fra Tedeschi kom i år som i fjor på førsteplass. Vi liker at denne vinen er friskere og ikke så søtladen som de fleste andre vinene, noe som gjør den mer matvennlig. Hvilket bringer oss over på neste punkt.

Ripasso og mat

Ripasso-viner byr på mer sødme enn du vanligvis finner i tørre rødviner. De har heller ikke så aggressive og snerpende garvestoffer, hvilket gjør at de passer godt som "koseviner", altså til å drikkes uten mat. Men de er også gode til mat.

Prøv dem til velhengt og smaksrikt vilt, kraftige kjøttgryter, eller til mer spicy retter, som f.eks. chili con carne eller en hardt krydret pepperbiff. Vinene er også veldig gode til faste, vellagrede oster, som f.eks. parmesan, gruyère, cheddar, gouda m.fl.

Her er oppskrifter til noen retter som passer til vinene:

Reinsdyrmedaljong

Chili con carne

Steak au poivre med hvitløkmos

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning