Test av prosecco 2012

Italienske bobler til nyttår

Den italienske musserende prosecco blir stadig mer populær, og er et godt og rimelig alternativ til champagne.

BILLIG: Prosecco koster omkring halvparten av de billigste champagnene.
BILLIG: Prosecco koster omkring halvparten av de billigste champagnene. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nyttårsaften er det tid for bobler. Vil du ha det beste og ikke bryr deg så mye om det koster endel, må du se vår store champagne-test. Men prosecco er mye rimeligere. Så hvis du skal ha mange gjester på årets siste dag, er det mye penger å spare.

Det er heller ikke noe i veien for at du kan servere både champagne og prosecco på nyttårsaften. Da bør du servere champagnen som aperitiff når gjestene kommer og de fremdeles er edru og kan sette pris på de edle dråpene. Når klokken slår 12, og dere står til anklene i snø, lettere bedugget og hutrer med plastglass i hendene mens røyken fra rakettene river i nesen, da er det bortkastet å servere champagne, og da er det greit å ha noe rimeligere for hånden.

Fra Nordøst

Prosecco er en italiensk musserende fra regionene Veneto og Friuli-Venezia Giulia i det nordøstlige Italia, i området nord for Treviso, som igjen ligger like nord for Venezia. Tidligere har man brukt navnet prosecco også på druen man laget vinen av, men nå er man gått tilbake til det tradisjonelle navnet glera, og bruker navnet Prosecco på området hvor vinen kommer fra.

I motsetning til champagne og cava, som får boblene sine gjennom en annengangs gjæring på flaske, bruker man trykktank til prosecco. Prosecco minner ganske mye om cava, med både de typiske eplearomaene og det ganske lave alkoholnivået. Men prosecco har ofte en mer sjarmerende og aromatisk fruktighet som gjør disse vinene veldig lette å like.

Tilgjengelig på polet

Da nyttårsaften er like om hjørnet, har du ikke tid til å gå via bestillingslisten på polet. Vi har derfor begrenset denne testen til de proseccoene som er tilgjengelig i basisutvalget, og altså derfor tilgjengelig i de fleste polutslag. Der finnes det for tiden ni stykker, og vi har testet alle. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor. Fjorårets vinner, SC 1931, er falt ut av basissortimentet, så i år ble det Ca'Bertaldo som havnet på topp.

Hva bruker du prosecco til?

I likhet med både champagne og cava, er prosecco selvsagt en glimrende aperitiff. Du kan også bruke prosecco til mat, og den italienske varianten av tapas, antipasti, er nærmest en selvfølge. Du kan også drikke prosecco til lettere retter av fisk og skalldyr. Og så kan du lage den trendy og deilige drinken Bellini, hvor prosecco er hovedingrediensen.

Antipasti mista

Spaghetti med scampi

Bellini

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning