Test av pinot grigio

Lettdrikkelige italienere

Pinot grigio er fin som aperitiff eller når du bare rett og slett vil ha et glass vin. De mer seriøse variantene er også gode til mat.

NORDØST: Tyngdepunktet for produksjon av pinot grigio ligger i det nordøstlige Italia.
NORDØST: Tyngdepunktet for produksjon av pinot grigio ligger i det nordøstlige Italia. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Italiensk rødvin ligger nå på toppen når det gjelder vinsalg i Norge, men de hvite vinene fra støvellandet blir også stadig mer populære. For noen tiår tilbake, var det kanskje frascati som var den mest "berømte" blante de italienske hvitvinene, men nå er det gjerne soave som er blant de mest populære, og pinot grigio begynner å røre på seg.

Begge kommer fra det nordøstlige Italia. Soave er et vindistrikt i Veneto, i nærheten av Verona og Gardasjøen, hvor vinene lages i hovedsak på druen garganega. Pinot grigio er imidlertid en drue, og den dyrkes mange steder i Italia, men tyngdepunktet ligger i de nordøstlige regionene Veneto, Trentino-Alto Adige og Friuli-Venezia-Giulia. Forskjellige vindistrikter i disse tre regionene benevnes også kollektivt som Venezie.

Dempet duft og lav syre

Pinot grigio er samme drue som pinot gris i franske Alsace. Der blir ofte vinene veldig rike og kan ha en neste oljeaktig følelse i munnen. Syrenivået er også ganske lavt, og aromaene ofte dempede. Pinot grigio deler endel av disse egenskapene, men er som oftest slankere i stilen med litt lavere alkohol og litt friskere syre.

Populær aperitiff

Om ikke trenden har slått inn med full tyngde her hjemme ennå, ser vi f.eks. i USA at pinot grigio gradvis er i ferd med å erstatte chardonnay når man vil ha et glass tørr og lettdrikkelig hvitvin, enten som aperitiff eller når man bare vil ha et glass å kose seg med.

Få viner i basis

Da vi skulle hente inn viner til denne testen, var vi ganske forbauset over hvor få av dem som er tilgjengelige i polets basissortiment. Vi satte en øvre prisgrense på 150 kroner, og laget deretter en "short list" med viner basert på både tidligere smaksnotater og anmeldelser i inn- og utland. Da fikk vi inn tolv viner til testing, hvor mesteparten av dem er i bestillingsutvalget.

De fem beste vinene finner du anmeldelse av nedenfor. De er alle i bestillingsutvalget, men noen polutsalg kan ha tatt enkelte av dem inn i sine lokale tilleggslister.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning