Test av chablis

Knasende tørr chablis

Vi har testet 20 chabliser under 180 kroner, og viser deg de beste kjøpene.

MINERALSKE: Chablis-vinene har et mineralsk preg, som ofte går i retning sjø eller varme steiner.
MINERALSKE: Chablis-vinene har et mineralsk preg, som ofte går i retning sjø eller varme steiner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

HER ER CHABLIS-TESTEN FRA 2013

Det er lyse dager og lyse netter, og da vil vi gjerne også ha noe lyst i glasset. Liker du sjømat med asiatisk preg, treffer du blink med en tysk riesling. Eller du kan prøve en rimelig sauvignon blanc. Går imidlertid preferansene dine i retning fisk, og fremfor alt skalldyr, servert på enkelt vis, gjerne bare med aïoli eller smørsaus, er det få ting som slår chablis.

Mineralsk

Chablis er tørre, syrlige, stramme og mineralske viner. Dette har sin bakgrunn i både et relativt kjølig klima og det kalksteinsbasert jordsmonnet i distriktet. Sistnevnte har sitt opphav mange millioner år tilbake, da det nordlige Frankrike lå under havet. Ettersom havet steg, ble det liggende igjen enorme mengder skalldyr, som senere er blitt fossilert til kalkstein.

Fire kvalitetsnivåer

Chablis er delt inn i fire kvalitetsnivåer, og de er, nedenfra og opp: petit chablis, chablis, chablis premier cru (ofte skrevet 1er cru) og grand cru.

Da vi skulle teste chablis, ville vi for det første ha viner fra polets basissortiment. De finner du i de fleste polutsalgene, og da kan du handle inn allerede før helgen. Vi ville også sette en øvre grense på 200 kroner. Nå har det seg slik at det ikke finnes chablis i basis mellom 180 og 200 kroner, så testen ble derfor av viner under 180 kroner. I dette prisområdet finnes det i dag 23 viner, og vi fikk tak i 20 av dem innen vår deadline.

Litt av hvert

Noen vil kanskje reagere på at vi har både petit chablis (7), chablis (12) og chablis 1er cru (1) i samme test. Vår erfaring er at de beste produsentene kan lage bedre viner på de lavere nivåene enn svakere produsenter lager på de høyere. Et godt eksempel på dette er Fèvre sin petit chablis, som var bedre enn halvparten av chablisene i testen.

Vanligvis pleier vi bare å presentere anmeldelser av de fem beste vinene i våre tester, men denne gang var det så tett i toppen, og med flere viner på samme poengsum, at det ble åtte stykker. I de tilfellene hvor flere viner har fått samme poengsum, har vi listet den billigste først. Anmeldelsene finner du nedenfor.

Årganger

Til slutt bare noen få ord om årganger. Samtlige av vinene i testen kom fra enten 2010 eller 2011, og 2010 er sterkest representert blant våre beste viner, da det er en ganske kjølig og syrefrisk årgang, hvor det mineralske preget kommer tydeligere frem. Hvis du vil ha en fruktigere og mer lettdrikkelig chablis, som også kan drikkes uten mat, skal du heller velge en av vinene fra 2011.

Vi har allerede såvidt vært inne på chablis og mat. Chablis er glimrende til det aller meste av sjømat, men den tørre, stramme stilen fungerer ikke så bra til spicy, asiatiske varianter. Her er oppskrifter på noen retter som passer til chablis:

Østers naturell

Ristet torsk med gressløk-beurre blanc

Ovnsbakt sjøkreps

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning