Test av chablis

De beste Chablis-kjøpene

Her er 12 veldig gode sommerviner. Alle koster under 150 kroner.

Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Testpanel og metodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Mads Kleppe. Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han er daglig leder av Restaurant Grefsenkollen.

Kleppe jobber til daglig på NOMA (København). Han har sølv fra årets NM og har fast plass på vinkelnerlandslaget.

Testmetodikk

Alle produktene ble smakt blindt, det vil si at testpanelet ikke visste hvilke produkter som var med i testen. Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

HER ER CHABLIS-TESTEN FRA 2013

Når er det sommer! Og ingen hvitviner er mer populære enn Chablis når sola skinner. Men, hvilken skal du velge?

Share

Chablis er ikke blandt de billigste vinene og da er det ekstra viktig at du velger de beste vinene. Derfor tok vi på oss jobben med å smake oss fram til de beste Chablisene.

Vinene er rangert nedenfor.

Hva er Chablis?

Chablis er et område i Burgund i Frankrike, litt sør for Paris. Det dyrkes nesten utelukkende Chardonnay-druer her. Området ligger helt i ytterkanten av hvor det er mulig å dyrke druer tli vinproduksjon. På grunn av det relativt kalde klima blir vinene gjerne mindre fruktige enn sine slektninger i sør. Chablisene er mer kjent for å være rene og mineralske - gjerne med litt flintaktige toner.

Her kan du lese mer om jordsmonnet og hvorfor det er så himmelropende logisk å spise sjømat, særlig østers, til Chablis.

Er du sugen på flere edle dråper kan du sjekke vår siste Champagne-test her.

Og de beste rødvinskjøpene til under 120 kroner finner du alltid her .

<br/> <small>Vis <a href="http://maps.google.no/maps/ms?ie=UTF8&amp;hl=no&amp;t=p&amp;msa=0&amp;msid=115696863207931779128.0004890ecedb524997911&amp;ll=48.004625,3.977051&amp;spn=2.572771,2.197266&amp;z=7&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Uten navn</a> i et større kart</small> </p> <h4>Testutvalg</h4> <p>Vi valgte ut alle Chablisene under 150 kroner. <em>Desverre var det ti viner av det opprinnelige testutvalget som falt ut på grunn av transportstreiken.</em> </p> <p>Det var mange viner som fikk 84 poeng. Likevel er det Vauroux Chablis 2007/2008 som er et strå vassere enn sine medsøstre.</p> <p> <em>Da vi gjorde utvalget snek det seg med en blindpassasjer. Vinen La Chablisienne Bourgougne havnet blandt testvinene simpelthen på grunn av navnet på vinen (utvalget ble gjort via Vinmonopolets sider. Chablis som område sorterer under Burgund, men er ikke et eget område i Vinmonopolets lister). Nettopp den vinen gjorde det best i testen (uflaks for oss). Den er nå luket vekk.</em> </p> <p> <em>Vi vil gjerne takke Per Christian som tok seg bryet med å skrive inn en kommentar under saken og dermed gjorde oss oppmerksomme på blemmen med blindpassasjeren. Kokebok kommer i posten!</em> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article564517.ece">Coq au vin har bare én oppskrift som funker</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article454494.ece">Slik lager du spaghetti carbonara</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article493888.ece">Slik lager du perfekte brownies</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article553672.ece">Supereplekaka lager du slik</a> </p> <p> <a href="http://oppskrift.klikk.no">Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen