Chèvre betyr geit på fransk, og mer komplisert enn det er ikke historien bak navnet til en av verdens mest bejublede oster.

Vi har tradisjonelt laget brunost av geitemelk i Norge, men produserer også norske chèvreoster i dag.

God til mat

Chèvreosten er fet og syrlig og går godt til mye god mat. Fiken, honning og valnøtter er blant det beste å kombinere osten med.

I chèvresalaten har jeg valgt å bruke friséesalat, sjalottløk, ristede valnøtter og en honningvinaigrette. I tillegg til å harmonere godt med chèvre gir honningvinaigretten en god sødme til den litt bitre salaten. Nøtter er som regel godt til ost, og valnøtter et av de beste valgene til chèvre.

Hvis du har lyst på en annen kjapp salat - prøv denne tunfisksalaten.

Chevre og Sancerre

Det har blitt laget chèvreost i Frankrike i godt over tusen år. Loire er et av områdene som har lengst tradisjon med denne produksjonen. Her finner du også noen av verdens beste hvitviner produsert utelukkende på druen sauvignon blanc. De mest kjente er fra Sancerre.

Det er langt ifra tilfeldig at mat og vin fra samme sted i Frankrike harmonerer godt. Chèvre og Sancerre er en av disse kombinasjonene.

Her kan du lære mer om ost i kombinasjon med vin.

Chèvresalaten er en ypperlig lunsj eller forrett. Sammen med noen grillede lammekoteletter og et godt brød blir du også god og mett.

Les også:

Ost og vin i skjønn harmoni

Kylling- og chèvresalat med bacon

Slik lager du deilige smoothies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Chèvresalat

Server med godt brød.

Til 4 porsjoner:

1 stk friséesalat

4 porsjon chèvre

2 stk sjalottløk

4 kvast timian

1 ss smør

100 g valnøtter

maldonsalt

pepper

honningvinaigrette

2 ts mild honning, som for eks akasiehonning

1 ts dijonsennep

2 ts sherryeddik

0,5 dl olivenolje, extra virgin

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!