Sommerfavoritter 2014

Fem sommerfavoritter

Våre sommerfavoritter kommer fra Champagne, Burgund, Alsace, Toscana og Piemonte.

SOMMERFAVORITTER: Fem veldig gode viner med forskjellige anvendelsesområder.
SOMMERFAVORITTER: Fem veldig gode viner med forskjellige anvendelsesområder. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vi har allerede nå i vår og sommer foretatt tester av både sancerre og rosévin, og her kommer enda flere sommerlig anbefalinger. Mens vi tidligere har holdt oss på et noenlunde moderat prisnivå, har vi denne gangen, med unntak av en moscato, gått litt opp i pris. Og det er en litt mer subjektiv liste, altså viner som jeg liker å drikke nå i sommer.

Først ut er en champagne fra Claude Cazals. I tillegg til at den er en glimrende aperitiff, er dette en god allrounder til lettere retter av fisk og skalldyr, unntatt spicy asiatisk. Rå østers er fenomenalt.

Luksuriøs sjømat

Vi har tidligere i sommer testet chablis i basis under 200 kroner, men her drar vi til med en vin fra Duplessis, som er et godt hakk opp i både pris og kvalitet. Skal du ha skikkelig luksuriøs sjømat på grillen, som kveitekoteletter eller sjøkreps med kryddersmør, så er dette vinen du skal drikke.

På noenlunde samme pris- og kvalitetsnivå finner vi også en riesling fra topprodusenten Zind-Humbrect i Alsace. Den har fruktsødmen som skal til for å takle spicy asiatisk sjømat. Vi du ha en rimeligere riesling, må du få med deg vår test av tyske rieslinger under 150 kroner.

Kjøtt på grillen

Skal du grille kjøtt, og kanskje har både spicy rubs, sursøte marinader og BBQ-sauser, må du få med deg våre anbefalte grillviner, som tåler en trøkk. Rødvinsvalget vårt her er imidlertid av det litt lettere slaget, fra produsenten Talenti i Toscana. Den er ganske fleksibel i stilen, og passer til både lyst og rødt kjøtt, men styr unna BBQ-sausene. Den er også god til pasta med tomat/kjøtt-sauser.

Til slutt må vi ha noe søtt, og en Moscato d'Asti fra Vajra er bare deilig til desserter og kaker med frisk frukt og bær.

Nærmere omtale av de fem anbefalte vinene finner du nedenfor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning