Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

St. Hans er på mandag, men mange vil vel feire allerede i helgen. Og da blir det grilling. Mens du venter på at grillmaten skal bli ferdig, trenger du noe friskt å drikke, og da vil vi gjerne anbefale en hveteøl. Du kan selvsagt også drikke øl til grillmaten, og da må du få med deg vår store test av øl til grillmat.

Kraftige rødviner

Mange vil imidlertid ha vin til maten, og grillmat kan være utfordrende for vin, da det er så mange kraftige smaker ute å går. Du har spicy rubs, intenst sursøte marinader og sauser, samt svimerker og røyk fra grillingen. Da trenger du rødviner med stor fylde og sødme for å kunne hamle opp med dette, og da går det gjerne i viner fra Rhône, California, Argentina og Australia.

Vi har plukket ut én vin fra hver av disse stedene, én ganske rimelig, og de andre tre litt dyrere. Noen vil også ha sjømat på St. Hans, så vi har tatt med en flott tysk riesling. Den har nok trøkk i smaken til at du kan bruke den til fisk og skalldyr på grillen, men den er også fin til reker og sushi.

Gode grilloppskrifter

Om du trenger inspirasjon til grillmaten, kan vi anbefale disse oppskriftene:

Vardøens spareribs

Stiansens grillet svinenakke

Grillede blåskjell i urtesmør

Grilled grønnsaker på marokkansk vis

Grillet marinert frukt med lime, sukker og ingefær

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!