Lage espresso i toppklasse

Slik lager du perfekt espresso

Her får du forklaringen på hvorfor superbaristaene er opptatt av sekunder.

FORDEL JEVNT: Fordel kaffen jevnt i filteret og stryk av med fingrene. Blir det skjevt finner vannet veien gjennom laveste punkt.
FORDEL JEVNT: Fordel kaffen jevnt i filteret og stryk av med fingrene. Blir det skjevt finner vannet veien gjennom laveste punkt. Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
IKKE HARDT: Pakk kaffen rett og godt sammen. Det er ikke nødvendig med hardt trykk.
IKKE HARDT: Pakk kaffen rett og godt sammen. Det er ikke nødvendig med hardt trykk. Foto: Foto: Øivind Lie
EKSPANDERE: Dosér  akkurat så mye kaffe at det er litt plass igjen i filteret. Da har kaffen plass til å ekspandere.
EKSPANDERE: Dosér akkurat så mye kaffe at det er litt plass igjen i filteret. Da har kaffen plass til å ekspandere. Foto: Foto: Øivind Lie
KVERNINGSGRAD: Det er kverningsgraden som bestemmer hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen. Jo finere kaffe, jo lenger tid bruker vannet i gjennom kaffen.
KVERNINGSGRAD: Det er kverningsgraden som bestemmer hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen. Jo finere kaffe, jo lenger tid bruker vannet i gjennom kaffen. Foto: Foto: Øivind Lie

Mange er godt fornøyd med å trakte kaffen , eller litt mer avansert, bruke podsmaskin. Skal du derimot ha perfekt espresso kommer du ikke utenom den klassiske bryggemetoden.

Eirik Sand Johnsen er produktsjef hos Stockfleths, og tidliger norgesmester i baristakunst. Han forklarer at dette krever en smule nøyaktighet og hurtighet.

- I tillegg er råvaren viktig. Kaffe som råvare kan sammenliknes med vindruer.

Det finnes et utall av varianter, og skal du ha gode bønner må de ha blitt behandlet riktig på alle nivåer.

Brente bønner må også behandles som en ferskvare.

Ta utgangspunkt i at de har en holdbarhet på ca en måned. Espressobønner er på topp rundt én uke etter brenning, og et par uker frem i tid, forteller Johnsen.

Kvern

Skal du ha en kaffekvern til espressobrygging er det kostbare saker, men definitivt en suksessfaktor.

Grunnen til at nymalt kafe lukter godt er at den slipper mye aroma straks etter at den er malt.

Jo mer nymalt bønnene er, jo mer av godsakene kommer i kaffen.

Kverningsgrad

Grunnen til at kvernen er så viktig i espressobrygging er at det er kverningsgraden som bestemmer hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen. Jo finere kaffe, jo lenger tid bruker vannet i gjennom kaffen.

Hvilken maskin?

En espressomaskin må levere riktig trykk og riktig temperatur. Det ideelle er 90 til 95 grader og et trykk på 9 bar. Tipset er å se etter maskiner med profesjonelle dimensjoner. Bruk kun det doble filteret.

Sekundene teller

Kaffen må være så nykvernet som mulig. Vi snakker om sekunder. La alltid filter og filterholder stå i maskinen. Da er skikkelig varmt når du skal bruke det.

Dosér akkurat så mye kaffe at det er litt plass igjen i filteret. Da har kaffen plass til å ekspandere. Her snakker vi om fra 16 til 20 gram på en dobbel espresso.

Fordel jevnt

Fordel kaffen jevnt i filteret og stryk av med fingrene så overflate blir helt rett.

Pakk det rett og godt sammen. Blir kaffen ujevnt fordelt eller skjevt tampet, vil vannet finne veien gjennom laveste punkt og gi ufullstendig brygging.

Det er ikke nødvendig med hardt trykk.

Sett inn og brygg kaffen. En enkel espresso er 20 til 30 milliliter og maskinen skal bruke 20 til 30 sekunder på bryggingen.

Rengjøring

Rent filter er viktig. Tørk ut kafferester med en tørr klut mellom hver brygging, og rens maskinen når du er ferdig.

Standarisér bryggingen

Med litt trening klarer du å gjøre doséring og pakking likt hver gang. Da kan du bruke malingsgraden til å justere bryggetiden.

Les også:

Supergod dessert

Slik lager du sjokoladeis

Slik lager du enda bedre boller

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning