Artige øl våren 2016

5 artige øl du neppe har smakt

Øl tilsatt skogsbær? Chili? Røkt tare? Eller hva med et øl laget etter champagne-metoden?

MORSOMME: De fem ølene her har alle noe spesielt ved seg.
MORSOMME: De fem ølene her har alle noe spesielt ved seg. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Utvalget av øl her i Norge er blitt både mye større og bedre de seneste årene. Ikke bare har vi fått en stor oppblomstring av lokale håndverksbryggerier; det importeres også stadig mer spennede øl fra utlandet. Se bare på vår sak om 10 øl du bare MÅ smake.

Mens utvalget etterhvert er blitt kjempestort innen tradisjonelle kategorier som hveteøl, saison, IPA, porter, stout osv, finner vi også bryggerier som drar det litt lenger med å tilsette frukt, bær, urter og krydder til ølene sine. Noen benytter seg også av anderledes gjærkulturer og bryggeteknikker.

Stor spennvidde

Vi tenkte vi skulle presentere noen av disse ølene her på Klikk, men i tillegg til at ølene skulle være artige/sære/rare/uvanlige, hadde vi som forutsetning at de også skulle lukte og smake godt. Det finnes nemlig ikke bare gode ting blant de eksperimentelle ølene.

Klikks ølekspert, David Løite, og undertegnede, Klikks vinanmelder, valgte ut fem øl, som alle er spesielle på hver sin måte. Malheur Brut Reserve er et belgisk øl brygget etter champagne-metoden, mens Midtfyns Chili Tripel er et dansk øl tilsatt chili. Austmann Sea ESB har både tindved og røkt tare på ingredienslisten. Det kanskje rareste ølet er Wild Beer Ninkasi Saison, som er et engelsk øl brygget med villgjær og tilsatt eplejuice før annengangsgjæring med champagne-gjær. Til å runde av det hele har vi Brewdog Hello My Name is Holy Moose, et skotsk øl tilsatt skogsbær.

Nærmere omtale av de fem ølene finner du nedenfor. De er alle å finne på polet. Sørg også for å få med deg disse gode ølsakene:

Stor test av ølglass

Riktig serveringstemperatur for øl

De fem beste ølene på polet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning