Serveringstemperatur for øl

Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

Mørke og kraftige øl skal ha en helt annen temperatur enn de lyse og lette.

TA TEMPEN: Forskjellige typer øl skal ha ulik temperatur.
TA TEMPEN: Forskjellige typer øl skal ha ulik temperatur. Foto: Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Vi er vant med at ulike typer vin skal ha forskjellig serveringstemperatur, og vi har tidligere laget en guide til temperering av vin her på Klikk. Men det er kanskje ikke så mange som har fått med seg at det samme gjelder for øl. Er ikke ølet best rett ut av kjøleskapet? For noen øl, stemmer det, mens for andre er det høyere temperatur som gjelder.

Fra 2-16 grader

En veldig enkel tommelfingerregel for å kunne velge riktig serveringstemperatur for øl, er at desto lysere, lettere og enklere ølet er, desto lavere temperatur. Likeledes, desto mørkere, kraftigere og mer komplekst ølet er, desto høyere temperatur.

Man kan forsvare å servere øl på temperaturer helt fra 2-16 grader, avhengig av type. Når det er 35 grader på en strand i Syden, vil du gjerne ha en iskald Bud eller Corona, ikke så mye for smakens skyld, men rett og slett for å slukke tørsten.

I andre enden av skalaen finner du en kraftig stout foran peisen på hytta midtvinters. Da skal temperaturen på ølet være betydelig høyere. For de fleste typer øl gjelder imidlertid temperaturer godt på innsiden av disse ytterpunktene.

Ikke alle er enige om alt

Søker du etter serveringstemperatur for øl på nettet, finner du rikelig med informasjon, men rådene du får, spriker tildels betydelig. Vi har prøvd å konsolidere disse rådene, altså finne frem til det som de fleste er sånn noenlunde enige om. Det er blitt til en guide, som du finner i tabellen nedenfor.

Du finner ikke absolutt alle øl her, det ville blitt fryktelig mange, men et utvalg vi tror dekker det de fleste kan være interessert i. Om du ikke finner "ditt" øl her, se om du finner et som ligger sånn noenlunde samme sted på skalaen fra lyst til mørkt og lett til kraftig. Da burde temperaturen stemme ganske bra.

Temperatur Type øl

2-4

De lyseste og letteste lagerne, inkludert lettøl og alkoholfritt.

4-7

Lys lager inkludert pils, samt hveteøl.

7-10

Lys og sterk lager (export), bitter, pale ale, IPA, amber ale, brown ale, blond, golden, brun, dubbel og saison/farmhouse ale.

10-13

Trippel, porter, stout, bock, sterk IPA og surøl som lambic/gueuze.

13-16

Sterkeste (imperial) porter og stout, kvadruppel, barley wine og doppelbock.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning