Øl til pubmat

Hvilket øl til pub grub?

Vi har testet åtte forskjellige typer øl til fire typiske retter med pubmat.

ØL TIL PUB GRUB: Åtte forskjellige øl ble testet til fire typiske pubretter.
ØL TIL PUB GRUB: Åtte forskjellige øl ble testet til fire typiske pubretter. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Det er en stadig stigende interesse for øl, og spesielt de litt kraftigere og mer smaksrike variantene. Vi er også opptatt av øl her på Klikk, og vi har allerede foretatt tester av både hveteøl, pale ale og IPA, belgisk brun og dubbel, samt porter og stout.

Vi er også opptatt av at riktig øl skal matches mot riktig mat, som da vi testet øl til grillmat.

Brew pubs

I kjølvannet av den nye ølrevolusjonen og fremveksten av mikrobryggeriene, er det blitt stadig mer vanlig med såkalte brew pubs, altså puber som brygger sitt eget øl. Nå er ikke dette noe nytt fenomen. For riktig lenge siden var det faktisk vanlig at pubene brygget sitt eget øl, men vi har hatt mange tiår hvor pubene stort sett har tappet industriøl. Det er derfor et kjærkomment trekk i utviklingen at man nå vender tilbake til det tradisjonelle.

Gastro pubs

Det skjer ting på matfronten også. Pubmat har, med ganske få unntak, vært fryktelig dårlige greier, men nå begynner stadig flere puber å servere skikkelig velsmakende mat. Rustikk, javel, men velsmakende. Vi har også fått såkalte gastro pubs. Noen av dem har til og med fått Michelin-stjerne, hvorav den kanskje mest kjente er The Spotted Pig i New York.

TESTPANEL: Arnie Stalheim (t.v.), Klikks vinanmelder, og David Løite, Klikks ølekspert.
TESTPANEL: Arnie Stalheim (t.v.), Klikks vinanmelder, og David Løite, Klikks ølekspert. Foto: Foto: Erik Hannemann

Øl til pub grub

Disse nye trendene har også begynt å slå rot i Norge, og da vi ville finne ut hvilke øl som passer best til den typiske pubmaten, eller såkalt pub grub, siktet vi oss inn på Nydalen Bryggeri og Spiseri i Oslo. Ikke bare brygger de sitt eget øl; de har også et omfattende utvalg av øl fra andre bryggerier på både flaske og fat. Og så må vi ikke glemme maten. Det er vel å dra det litt langt å kalle dette en gastropub, men de serverer rustikk og skikkelig velsmakende mat. Akkurat det vi var ute etter.

Vi valgte oss ut fire typiske pubretter: fish & chips, cheeseburger, pulled pork og bangers & mash. Disse fire rettene ble smakt sammen med åtte forskjellige øl. Nærmere beskrivelse av ølene finner du i bildekarusellen i toppen av artikkelen.

Maten og ølene ble smakt av Klikks ølekspert, David Løite, og undertegnede, Klikks vinanmelder.

Her følger de fire rettene og hvilke øl som passet best til hver av dem.

De utvalgte ølene

ØLENE: Åtte øl i forskjellige stilarter.
ØLENE: Åtte øl i forskjellige stilarter. Foto: Foto: Erik Hannemann

Vi ville gjerne ha med et utvalg øl i forskjelige stilarter, og de åtte utvalgte er listet opp nedenfor fra lyst og lett til mørkt og kraftig. Vi har også oppgitt varenummer og pris på polet.

Staropramen

En typeriktig tsjekkisk pils.

Varenummer: 3401202

Pris: kr 29,90

Fuller's ESB

En typisk britisk lys ale.

Varenummer: 2083702

Pris: kr 48,70

Nøgne Ø Saison

Dette er en god saison. Grunnen til at den er avbildet i glass og ikke på flaske, er at Nydalen kun hadde denne på fat. Varenummer og pris er oppgitt for samme øl i flaske på polet.

Varenummer: 2097602

Pris: kr 67,90

Haandbryggeriet Hesjeøl

Et godt og tradisjonspreget øl.

Varenummer: 8039902

Pris: kr 70,10

Duvel

En sterk og gyllen belgisk ale.

Varenummer: 2060902

Pris: kr 51,60

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

En kraftig IPA i amerikansk stil med markant bitterhet.

Varenummer: 9694102

Pris: 49,90

Chimay Trappist Red

Et belgisk dubbel klosterøl.

Varenummer: 1042302

Pris: kr 46,90

Samuel Smith Famous Taddy Porter

En velkjent britisk porter.

Varenummer: 1219902

Pris: kr 39,60

Fish & chips

Dette ble servert med mushy peas og tartarsaus. Taddy Porter og Chimay Red ble ikke smakt til denne retten, da de ble ansett som både for mørke og smaksrike. Av de andre var det Nøgne Ø Saison som kom best ut, tett fulgt av Fuller' s ESB på en sterk andreplass. Duvel var også brukbar, men i kraftigste laget. Pilsen fra Staropramen ble for svak, mens Hesjeøl hadde (uventet) for mye røyk og Torpedo IPA for kraftig bitterhet. En vanlig pale ale kunne nok fungert bra her.

PUB GRUB: Fish & chips.
PUB GRUB: Fish & chips. Foto: Foto: Erik Hannemann

Cheeseburger

Burgeren ble servert med fries og friterte løkringer. Her droppet vi pilsen (antatt for svak), og brakte inn Chimay Red og Taddy Porter. Her sørget Chimay Red for den beste matchen med Duvel på en sterk andreplass. Torpedo IPA var ganske brukbar, men hadde litt for kraftig bitterhet. Nøgne Ø Saison ble vurdert som litt for svak, og Fuller's ESB enda svakere. Hesjeøl hadde igjen for mye røyk, mens Taddy Porter forsåvidt fungerte brukbart, men hadde et litt for kraftig lakrispreg

PUB GRUB: Cheeseburger.
PUB GRUB: Cheeseburger. Foto: Foto: Erik Hannemann

Pulled pork

Dette ble servert med fries, syltet rødløk og cole slaw. Selve svinekjøttet her var badet i en kraftig BBQ-saus. Her droppet vi Fuller's ESB (antatt for svak) og fortsatte med de andre ølene. Her var det igjen Chimay Red som kom best ut, denne gang med Torpedo IPA på en god andreplass. Desto mer syltet rødløk og BBQ-saus vi puttet i munnen, desto mer behov fikk vi for det ekstra sødmetrøkket i smaken på IPAen. Her trengs det generelt et øl med kraftig maltsødme. Duvel og Nøgne Ø Saison ble vurdert til å ha et for lyst aromabilde til at de fungerte. Hesjeøl hadde igjen for mye røyk, men det var ikke så sjenerende som opp mot de to foregående rettene. Porteren var også bedre her, men ikke helt optimal.

Bangers & mash

PUB GRUB: Pulled pork.
PUB GRUB: Pulled pork. Foto: Foto: Erik Hannemann

Disse pølsene var grove og meget smaksrike, med rikelig av både chili og urter. Potetstappen var tydelig preget av hvitløk, og sausen var laget av løk innkokt med kjøttkraft og mørkt øl. Hele retten var en eneste stor smaksbombe. Her fjernet vi Nøgne Ø Saison (for lys og lett) og fortsatte med de andre ølene. Chimay Red var den beste matchen aromamessig, men manglet litt trøkk i smaken, og derfor ble det Torpedo IPA som ble vinneren her. Hesjeøl hadde igjen litt mye røyk, men dette var den retten det passet best til av samtlige. Taddy Porter fikk også sin beste match her, mens Duvel igjen ble vurdert som for lys.

Generelle betraktninger

Generelt kan vi si at pils blir for svakt til alle rettene. Den kraftige bitterheten i Torpedo IPA ble for mye for fish & chips og cheeseburger, men en IPA eller pale ale med mer dempet bitterhet kunne fungert bra til disse rettene. Hesjeøl, som vi ved tidligere anledninger har funnet å være veldig fleksibelt og godt til mat, gjorde det ikke så bra. Vi mener at dette ølet nå har fått et tydeligere røykpreg enn det hadde tidligere, noe som gjorde at det ikke ble like anvendelig.

PUB GRUB: Bangers & mash.
PUB GRUB: Bangers & mash. Foto: Foto: Erik Hannemann.

Taddy Porter hadde et litt for tydelig lakrispreg til at det ble noen optimal match til noen av rettene. En porter med mer dempet lakristone ville fungert bra til pulled pork og bangers & mash. Totalt sett var det Chimay Red som var det mest matvennlige ølet, med førsteplasser til både cheeseburger og pulled pork, samt andreplass til bangers & mash.

Få også med deg vår store test av ølglass.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning