Ukens beste vinkjøp er Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2009

Ligner chablis, men prisen er forbausende lav

Knasende tørr og billig.

SUR LIE: Det at en muscadet har betegnelsen sur lie betyr at den er lagret på bunnfallet, og det gir rikere og mer kompleks duft og smak.
SUR LIE: Det at en muscadet har betegnelsen sur lie betyr at den er lagret på bunnfallet, og det gir rikere og mer kompleks duft og smak. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Du får høy kvalitet til forbausende lav pris i denne chablis-lignende hvitvinen.

Vi har tidligere i denne spalten vært inne på at muscadet er et billig alternativ til chablis.

Nordmenn liker tørre hvitviner, og nå blir det også solgt stadig mer riesling etter at tyskerne begynte å lage dem i en tørrere stil.

Del

En rekke viner er på tilbud i oktober. Oversikten får du her.

Men det var muscadet det skulle handle om her, og vi har funnet frem til et enda billigere eksemplar av arten:

Til å være en enkel vin som skal serveres til enkel mat, holder den seg med noen aldeles fryktelig lange og kronglete navn på etiketten. Men det er ikke så vanskelig som det ser ut til.

Muscadet er vindistriktet, og det ligger der hvor Loire-elven renner ut i Biscaya ved Nantes. Sèvre et Maine er det beste området i Muscadet, og sur lie betyr at vinen har vært lagret på bunnfallet, noe som gir rikere og mer kompleks smak.

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2009, vnr 8055001, kr 107,50, 85 poeng.

Ganske blek strågul med svakt grønnskjær. Dufter av sitron med innslag av grønt eple og steinete mineraler. Middels fyldig med fin frukt, god syre og en ikke verst lang ettersmak med en nesten saltaktig mineralitet i avslutningen.

Har du mer lyst på en rødvin til lammemiddagen nå i høst, bør du sjekke ut disse gode vinene.

Denne vinen er frisk og god å drikke nå, men tåler nok tre til fire års lagring.

Når det gjelder mat, er denne vinen et funn til sjømat. Du bør imidlertid styre unna det feteste og kraftigste tilbehøret; til det trenger du en fyldigere vin. Altfor mye krydder og chili er heller ikke bra; til det trenger en vin med mer sødme. Nei, her handler det om fisk og skalldyr mest mulig naturell. Litt aïoli går greit. Også brunet smør med en skvis sitron og et dryss hakkede urter.

Rå østers er innertier.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Brunet torsk med rosmarin

Østers naturell

Blåskjell med hvitvin og estragon

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig alternativ til amarone

Økologisk rioja

Billig alternativ til sancerre

Knallbillig spanjol

Bobust portugiser

Denne saken ble første gang publisert 21/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også