Janicke Leiren

Bli vinkjenner

Arnie gir deg tips om hvordan du smaker vin som ekspertene.

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle produktene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Det er ikke lett å orientere seg på Vinmonopolet. De stiller med over 4000 rødviner og det litt mye å forlange at alle skal smake alt. På Klikk forsøker vi alt vi kan å guide deg fram til de beste kjøpene. Derfor har vi laget en liste med ti beste rødvinene under 120 kroner som vi oppdaterer jenvlig.

 

Vi gjør også jevlige tester av pappviner (her finner du den siste testen).

Denne gangen gjorde vi et utvalg på 14 viner de fleste Vinmonopol-butikkene fører.

Prisspennet er fra 100 til 130 kroner. Det vi var spesielt ute etter var viner som passer til lam og vilt.

Vi har delt testen slik at vi viser deg først vinene som passer til lammeretter. Og da snakker vi gjerne om retter som lammelår og lammeskank.

Vinnerne

Det var fire viner fra 84 til 86 poeng, med Da Luca Primitivo Merlot 2008 fra Italia som gjorde det aller best.

På andre plass kom en annen Italiener: Fontanafredda Nebbiolo 2008.

Nedenfor finner du hele testen.

 

Interessert i mat og vin? Følg Christopher Sjuve på Facebook.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!