Vin til røkelaks

Hvilken vin til røkelaks?

Det går helst i hvite viner til røkelaks, og her kan du lese hvorfor.

RØKELAKS: Flott råvare som fungerer best med hvite viner.
RØKELAKS: Flott råvare som fungerer best med hvite viner. Foto: Foto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Rødvin er ikke å anbefale til røkelaks. Hvorfor? For det første er laksen ganske fet, og når du i tillegg har røkpreget, vil dette krasje med garvestoffene i en rødvin, og du vil få en ekkel, metallisk smak i munnen. Hvis du absolutt vil ha en rødvin, kan du til nød prøve en barbera, men vi vil ikke anbefale det.

Men hva med øl og sprit? Jo, dette går mye bedre. Hvis du vil drikke øl, anbefaler vi et lyst et, gjerne en pils eller en hveteøl (her er den beste!) Vil du ha en skarp en, er kald vodka et godt alternativ. Akevitt likeså, men velg en blank en som ikke har vært lagret på fat.

Vin til røkelaks

Som vi antydet innledningsvis, er det best med hvite viner til røkelaks, men champagne og lys og tørr sherry er også gode alternativer. Anbefalte viner finner du nederst i denne artikkelen. Røkelaks serveres gjerne som kanapeer, enten på kjeks, baguette eller i lefse, ofte med kremost og urter som dill eller gressløk. Alt dette er ganske vinvennlig tilbehør.

Den andre hovedmåten å servere røkelaks på, er sammen med eggerøre, det være seg som smørbrød eller som en lunchrett eller snack. Eggerøre er litt mer utfordrende med henblikk på vin, men det finnes løsninger på det også.

Sancerre, chablis og riesling er gode viner til røkelaks

Sancerre og naboen pouilly fumé er begge glmrende til røkelaks. Disse vinene har både friskheten som skal til for å skjære gjennom fettet og fruktigheten til å stå opp mot røken. Noen liker chablis til røkelaks, men disse vinene kan bli litt tørre og stramme i denne sammenhengen. Da er det bedre med riesling. Du kan bruke både tørre og halvtørre, og vi har valgt en riesling som ligger på grensen mellom tørr og halvtørr.

Problemet med eggerøre og vin

En av grunnreglene når man skal kombinere mat og vin, er at egg ikke er særlig vinvennlig. Her er nok en rennende plomme den største utfordringen, og sånn sett er eggerøre litt enklere å ha med å gjøre, om enn ikke en kjempegod kombinasjon. Det går mer på munnfølelse enn smak, og her hjelper faktisk prikkingen fra boblene i en musserende vin. Den kjente britiske vinskribenten Hugh Johnson har da også sagt følgende: "As a last resort I can bring myself to drink Champagne with scrambled eggs." Vi har derfor også tatt med en champagne. Den er selvsagt også god til røkelaks uten eggerøre.

Den sære og gode vinen til røkelaks

Den siste vinen vi har tatt med blant våre anbefalinger, er en lys og knasende tørr sherry. Den sitter som et skudd til røkelaks, men om du ikke har prøvet denne type vin tidligere, vil vi gjerne komme med en advarsel. Disse vinene er en tilvenningssak.

Her er noen kjekke røkelaksoppskrifter:

Lakselomper

Sellerirotremulade med røkt laks

Tagliatelle med røkelaks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning