Ukens beste vinkjøp

Her er krabbevinen

Krabbe + riesling = sant

RHEINGAU: Breuer er en av de beste vinprodusentene i det klassiske Rheingau-distriktet i Tyskland.
RHEINGAU: Breuer er en av de beste vinprodusentene i det klassiske Rheingau-distriktet i Tyskland. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nå er det krabbesesong, og du kan bruke en rekke forskjellige hvitviner til krabbe og andre skalldyr. (Slik renser du krabbe).

Ja, for det er hvitvin vi snakker om. Selv om enkelte typer rødvin kan brukes til fisk, når den er tilberedt på den riktige måten, gir kombinasjonen av rødvin og skalldyr ofte en ekkel, metallisk smak. Så valget til krabbe blir helt klart hvitvin.

Share

Men hvorfor riesling? Krabbekjøttet er ganske søtlig på smak, og den friske syren i rieslingviner sørger for kontrast og dermed balanse. Samtidig har disse vinene, selv om de teknisk sett er ganske tørre, en iboende fruktsødme, slik at de aldri føles magre og sure. Denne sødmen kommer godt med når vinen skal hamle opp med de kraftige smakene i innmaten på krabben.

På topp i Tyskland

Da har vi altså bestemt oss for riesling. Men hvilken riesling? Du finner dem i både Tyskland, Østerrike, Frankrike, Australia og andre steder, men riesling-land nummer 1 er og blir Tyskland, så vi drar dit, og vi drar like godt til Rheingau, et av de mest klassiske vindistriktene.

Breuer er en av de aller beste produsentene i Rheingau. Deres fremste viner, bl.a. Rauenthaler Nonnenberg, hører ikke bare med blant Tysklands beste rieslinger, men blant verdens beste hvitviner. Men det koster. Her snakker vi om over 400 kroner flasken! Men Breuer lager heldigvis også rimeligere viner. Og som vi aldri blir lei av å gjenta her i denne spalten: Billige viner fra gode produsenter er som oftest bedre enn dyre viner fra dårlige produsenter.

Breuer Riesling Sauvage 2008, vnr 20750, kr 139,90, 86 poeng.

Strågul med hint av grønt. Frisk og fruktig duft av grønne epler, sitron og lime. Også små hint av fersken og mineraler. Middels til god fylde med kjølig frukt og frisk syre, som balanseres pent gjennom litt restsødme. Ganske lang ettersmak med et lett mineralsk slør. Behagelig lavt alkoholnivå med kun 11,5%.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres i tre til fire år, kanskje lengre. Som vi allerede har vært inne på, er dette en ypperlig vin til krabbe, men selvsagt også til det meste av fisk og skalldyr, bare du ikke bruker altfor mye kraftig og fett tilbehør. Enkel og grei krabbe med loff, majones og sitron er glimrende.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Krabbesalat

Sprøstekte risnudler med scampi

Laks Jalfrazi

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Deilig rioja

Det beste chianti-kjøpet

Glimrende sider

Råbillig portugiser

Knallkjøp fra kjendiskokker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen