Grillviner sommeren 2016

Kraftige grillviner som gjør sankthans-feiringen perfekt

Grillmat har kraftige smaker. Her er fem viner som greier å takle det.

TIL GRILLING: Én hvitvin og fire rødviner.
TIL GRILLING: Én hvitvin og fire rødviner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Grillsesongen er allerede i gang, og det er få ting som er så trivelig som å grille sammen med gode venner når kveldene er lange, lyse og varme.

Går det i pølser og potetsalat, må du sørge for å få med deg våre anbefalte sommerøl. Ellers skal det her handle om vin.

Sjømat på grillen

Selv om de fleste griller kjøtt eller pølser, er det stadig flere som slenger sjømat på grillen. Du kan grille fiskestykker, elller til og med hel fisk. Både fisk og blåskjell er fine å dampe i pakker av alufolie. Da er det bare å finne frem en god chablis eller sancerre.

Blant våre fem anbefalte grillviner, har vi tatt med en tysk riesling, som ikke bare er veldig frisk, men har også såpass sødme at den kan takle asiatiske smaker.

Lag gjerne grillspyd med scampi, breiflabb, rødløk og paprika i forskjellige farger og mariner dem i chili, hvitløk og ingefær før du griller dem. Dette er glimrende med riesling. Prøv gjerne også blåskjell thai style. De kan du lage i en stor kjele på grillen, eller som porsjonspakker i alufolie.

Kraftige rødviner til kjøttet

Grillet kjøtt, enten det nå er svin, okse eller lam, har ganske kraftig smak. Ikke bare er kjøttet relativt smaksrikt i seg selv; du bruker kanskje også marinader, rubs eller bbq-saus. I tillegg får du de litt svidde stekeskorpene. Mye å hamle opp med for en rødvin.

De fire rødvinene vi har funnet frem er derfor alle av det robuste slaget, men det finnes også grader av robusthet. Om du styrer unna bbq-saus, kan Delas sin Saint-Esprit være et godt valg.

I den helt andre enden av skalaen finner du Ravenswood sin zinfandel. Den er meget kraftig og takler bbq-saus og forøvrig nærmest alt du velger å kaste på den.

De to andre rødvinene, Badenhorst og Altaland, ligger mellom disse to ytterpunktene hva kraft og fylde angår.

Nærmere omtale av vinene finner du nedenfor.

Grilloppskrifter

Vi har allerede gitt deg noen tips til sjømat på grillen. Her er noen gode kjøttoppskrifter, pluss artige vrier på grillede grønnsaker og frukt, så har du både tilbehør og dessert også:

Vardøens spareribs

Bourbon Street New York Steak

Grillet svinebog med krydderskorpe

Pulled pork

Sliders

Grillede grønnsaker på marokkansk vis

Grillet marinert frukt med lime, sukker og ingefær

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning