Grillviner sommeren 2015

Grillviner til Sankthans

Her er fem knallgode grillviner for ethvert budsjett.

ROBUSTE: Til grillmat trenger du robuste rødviner.
ROBUSTE: Til grillmat trenger du robuste rødviner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Nå nærmer Sankthans seg med stormskritt, og det gir alltid de samme ambivalente følelsene. Her er ikke sommeren kommet skikkelig i gang, og så snur solen! Men fortvil ikke: Det kan være fint sommervær helt til begynnelsen av september.

Men først er det altså Sankthans. Og Sankthans er ensbetydende med grilling. Har du lyst på noen bobler i glasset først, kan vi anbefale disse gode, musserende vinene. Sjømat på grillen? Da kan det passe med en sancerre. Prøv en slik til blåskjell dampet i foliepakker på grillen. Synes du prisene på sancerre blir i stiveste laget, så har vi også testet hvitviner på papp.

For de fleste handler imidlertid grilling om kjøtt, og det er ofte okse, lam og svin det går i. Og vi må heller ikke glemme hamburgerne. Så får heller ungene spise pølser. De skal jo ikke ha vin, likevel.

Trenger robuste rødviner

Samme hvilken type kjøtt du velger, kreves robuste rødviner. Det er nemlig selve grillingen, sausene og tilbehøret som er mest definerende for hvilken rødvin du skal drikke til.

Kjøttet blir gjerne litt svidd og røykpreget på grillen. Og hvis du bruker BBQ-saus til, er den ofte både sursøt og spicy. Kraftige smaker, altså, og da trenger du kraftige rødviner, med god fylde og en ganske uttalt fruktsødme for å hamle opp med alt sammen.

Vi har plukket frem fem gode rødviner som passer til grilling, med priser fra omkring 130 kroner og opptil nesten 300 kroner, så da har vi noe for ethvert budsjett. Nærmere omtale av de fem vinene finner du nederst i denne artikkelen.

Grilloppskrifter

Det enkleste av alt, er jo å bare grille kjøttstykker og servere potetsalat ved siden av. Har du imidlertid lyst å gi grillmaten et løft, kan vi anbefale disse oppskriftene:

Spareribs

Kyllingspyd på grillen

Sliders

Pulled pork

Grillspyd med lam og timian

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning