Eltefritt brød

Dette brødet baker seg selv

Ferskvarer i en fei. Dropp lunken gjær og slitsom elting. Dette brødet fikser seg selv.

JOBBER MENS DU SOVER: Bland sammen ingrediensene uten å tenke på rekkefølgen. Den klisste deigen blir stor og fin om natten.

JOBBER MENS DU SOVER: Bland sammen ingrediensene uten å tenke på rekkefølgen. Den klisste deigen blir stor og fin om natten. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Publisert Oppdatert

Det hviler en butikkbakt forbannelse over mine morgener. Til tross for kresen kjæreste på besøk, sitter det å bake brødet selv langt inne.

Jeg husker med gru hvordan min mormor svettet over bakebollen i brun keramikk, eltet og knadde i sene nattetimer for at jeg skulle få verdens beste hjemmebakte brød til frokost. Ære være henne for at hun har skapt så fine minner for meg. Det knyter seg i magen når jeg tenker på det. Fordi jeg ikke orker sånt styr (dårlig husmor, check). Og i hvert fall ikke en bedagelig morgenen når jeg skal nyte fersk kaffe, papiraviser og myk jazz i mitt eget komforme tempo. Morgenstunden er hellig for meg. Den må være stressfri, før en en ny dag truer.

Hvordan kan jeg forene min trang til en bedagelig morgen, samtidig som jeg sanker politisk ukorrekte husmorpoeng for hjemmebakt brød?

Vel, svaret fant jeg i matforumet etter råd og innspill fra den flinke brødbakeren, Andreas Holck. I heimen hos meg har vi nå fått et nytt liv om morgenen. Særlig om lørdagene som fra nå er fast dag for dette fantastiske brødet.

LOGG DEG INN HER

Ferskvarer i en fei

For at dette skal funke smooth og smertefritt starter frokosten egentlig kvelden før. Men forberedelsene tar latterlige fem minutter, så det er liksom ikke noe å snakke om. Dropp sjekking av temperaturen på gjær- og vannblanding. Dropp smør, elting og slit. Bland og stapp. Enkelt og greit. Og godt.

I tillegg trenger du ikke en gang å følge mine gode råd, hva melsorter angår. Du kan mikse og matche dine egne favoritter.

VERDENS BESTE BRØD: Dette kommer jeg til å bake ofte. Vedder på det er mulig å gjøre lavkarbo ut av det også.

VERDENS BESTE BRØD: Dette kommer jeg til å bake ofte. Vedder på det er mulig å gjøre lavkarbo ut av det også. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

For verdens beste og enkleste hjemmebakst trenger du følgende:

300 g hvetemel (jeg brukte grov melblandig av hvete og rug)

125 g fint speltmel (jeg brukte 75 g hvetemel og 75 g mandelmel)

1/2 ts tørrgjær

2-3 ts salt

3,5 dl kaldt vann

Slik gjør du

Bland alt til en løs deig som du dekker til og setter på kjøkkenbenken til heving natten over. Egentlig tar det 12-15 timer. Jeg lot den stå kun 10. Det funket veldig bra.

Morgenen etter setter du en kjele med lokk på eller en rund, høy ildfast form inn i kald ovn og skrur på 240 grader.

Brett deigen inn i seg selv sammen med litt mel på kjøkkenbenken til den ikke er klissen lenger.

Når ovnen er varm tar du ut kjelen eller den ildfaste formen (husk grytekluter, her er det varmt), legger litt mel i bunnen og hiver deigen oppi.

Stek i 30 minutter med lokk (kan bruke aluminiumsfolie over en ildfast form). Etter 30 minutter tar du av lokk/aluminiumsfolie og steker 15 minutter til.

Voilà, du har verdens beste frokost! Fy søren, så godt det smaker.

Tusen takk til matforummedlem, Andreas Holck for oppskrift og inspirasjon!

UTROLIG NOK: Brødet som baker seg selv. Mild brunost fra Synnøve Finden er min påleggsfavoritt.

UTROLIG NOK: Brødet som baker seg selv. Mild brunost fra Synnøve Finden er min påleggsfavoritt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Les mer

Rock opp frokosten

Slik lager du eltefritt brød

Slik lager du "mårrabrød"

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning