Mindre mas:

10 mattips som gjør livet enklere

Les matjournalist Christopher Sjuves beste anti-stress-tips.

Her får du tipsene som gir deg fred og ro i hverdagen.
Her får du tipsene som gir deg fred og ro i hverdagen. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

I en masete hverdag er det lett å miste grepet om de enkleste ting. Påfallende ofte dreier det seg om innkjøp og mat. - Har vi melk? - Hva skal vi til middag? - Spiser vi nok fisk?

Det er helt unødvendig. Her har du ti tips som luker ut de verste stressfaktorene.

1. Én handledag

Når du bestemmer deg for å handle bare én dag i uka, er sjansen stor for at du sparer både tid, penger og frustrasjon. Det er lurt å sette opp en handleliste og bruke den som utgangspunkt neste gang du handler.

Supertips: Ikke handle på lørdag. Da er det alltid mest folk og lange køer.

2. Vit hva du skal ha

Om du kommer i butikken og ikke vet hva du skal ha, er sjansen stor for at du blir offer for IKEA-syndromet, nemlig at du kommer ut av døra med masse varer du ikke trenger. Lag helst en handleliste og titt innom kjøleskapet for å se hvor mye pålegg, juice og melk du har.

Supertips: Heng en liste på kjøleskapet og skriv ned det du mangler.

3. Lag ukeplan for middagene

En ukeplan over middagene løser hodepinen mange føler når de spør seg hva de skal ha til middag. Planlegg middager for hele uka, eller enda enklere; bruk Klikks egne ukeplaner som kommer med jevne mellomrom.

En ting er at hverdagen blir enklere, men det er også lettere å se hva du spiser i løpet av en uke. På den måten kan du for eksempel bestemme deg for å spise fisk to ganger i uken.

4. Ha alltid dette i hus

Sørg for alltid å ha pasta, mel, egg, tomatbokser og kanskje en pakke frossen kjøttdeig. Da er du sikret. Ikke vær redd for å kjøpe 20 bokser tomater og fem kilo pasta. Det er varer som alltid blir spist opp og ikke går ut på dato.

5. Fem retter i ermet

Lær deg fem retter du vet vil funke på en travel dag. Her er eksempler på noen fiskeretter, for eksempel. Sjekk også ut ukeplanene.

6. Vinmonopolet

Fredag og lørdag er travlest. Planlegg en tur innom på de andre ukedagene. Hva skal du kjøpe? Her på Klikk.no får du tips om rimelige viner hver torsdag (og de tipsene er svært bra!)

Pssst! Den minst travle dagen på Vinmonopolet er tirsdager.

7. Digitalt steketermometer

Er du redd for at kyllingen blir for tørr? Men ikke tør ta den ut for tidlig fordi du frykter den ikke er gjennomstekt? Redd for å oversteke lammesteika? Svaret er digitalt steketermometer. Huskereglene er enkle:

Fisk: 50 grader

Okse/kalv/lam: 60 grader (65 om du ikke liker rosa kjøtt)

Kylling og svin: 70 grader

8. Lær det 80-graders trikset

Mange kjøtt- og kyllingretter har bare godt av å bli bakt lenge på lav varme. Om du kjøper deg et steketermometer (aller helst digitalt, koster 100-200 kroner) kan du sette gryteretter med lokk i ovnen over mange timer. Det er praktisk dersom du vet at du skal på trening, eller har andre ærend og vil ha dårlig tid til å lage middag når du kommer hjem. Stort sett opplever du bare at maten blir bedre.

9. Vær et brødhode

Når man handler én gang i uken er det lurt å tenke på hvordan man håndterer brød. Brød blir hardt og tørt på en uke. Det er flere måter å takle brødsituasjonen på. Dersom du alltid har en pose rundstykker i fryseren, litt knekkebrød og til og med en frokostblanding for hånden, er du i alle fall sikker på at du får frokost.

10. Store posjoner

Det er lurt å lage minst én stor middag som du kan ha i kjøleskapet og varme noen dager senere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning