Hvordan ha bedre sex

Ta en sexpause

Avholdsperioder gjør sex mer spennende både for par og single, mener ekspert.

PAUSE: Et lengre avbrekk fra sex er sunt både for single og par, mener eksperten.
PAUSE: Et lengre avbrekk fra sex er sunt både for single og par, mener eksperten. Foto: FOTO: Crestock.
Sist oppdatert

Sexfakta

  • 53 prosent av nordmenn er fornøyde med sexlivet. Det plasserer oss på sex-toppen i Norden foran Sverige (49 prosent), Finland (49 prosent) og Danmark (48 prosent).
  • 56 prosent av nordmenn synes det er lett å snakke med partneren om hvordan vi vil ha sex, flere enn i noen av de andre nordiske landene. Samtidig svarer 70 prosent at de prater om sex "fordi god kommunikasjon er viktig for å forstå hverandre og ha et godt sexliv".
  • Flere bruker hjelpemidler i sengen, 32 prosent oppgir å bruke massasjeolje, rett foran glidemiddel (31 prosent) og vibrator (30 prosent).
  • For de som er misfornøyd med sexlivet, skyldes det først og fremst at de ikke har sex ofte nok (56 prosent) og at de savner en partner (34 prosent). Men også savn av variasjon og spenning (21 prosent), mangel på lyst (20 prosent), fysiske hinder (14 prosent) og stress (11 prosent) er viktige årsaker.

(Kilde: Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på oppdrag fra RFSU i 2011)

Er du singel og frustrert over at du ikke har muligheten til å ha regelmessig sex? Eller har gnisten under lakenet sovnet i takt med partneren din den siste tiden? Da skal du vite at en lengre periode uten sex faktisk bare er sunt.

Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, mener nemlig at en god avholdsperiode vil føre til at man blir bedre kjent med egen kropp, egne lyster, og egen seksualitet, noe som igjen vil føre til bedre sex på sikt.

- Fordelen med å avstå fra sex over lengre perioder er at man som singel er mindre utsatt for kjønnssykdommer og uønsket graviditet. Og i et parforhold kan jo mye sex bli så rutinemessig at det mister litt av sin magi, og spenningen rundt det forsvinner kanskje lettere. Dermed kan sex rett og slett bli kjedelig, sier Røyneberg til Kvinneguiden.no.

Og selv om det høres utrolig ut, går det faktisk an å ha "for mye" sex.

Mange nye sexpartnere kan gi angst

Det åpenbare når det handler om å ha for mye sex, er at man som singel er utsatt for å få seksuelt overførbare sykdommer. Men det å hoppe fra en partner til en annen i håpet om å få så mye sex som mulig, kan også sette spor psykisk og virke svært destruktivt i lengden.

- Det er med sex som med andre ting i livet; man trenger å sette grenser for seg selv. Dersom man hele tiden føler at man må ha nye partnere, kan dette være destruktivt for noen og føre til misnøye, depresjon eller angst. Sex skal jo være positivt, men man kan føle seg nedstemt eller tom dersom man hele tiden "er på jakt" etter en ny person å ha sex med, sier Røyneberg.

I et parforhold vil mye sex bli usunt når man føler seg tvunget til det.

- Om man kjenner et slags press på å hele tiden å ha sex, bør du sette deg ned og tenke gjennom hva dette egentlig handler om. Alle mennesker har ulike behov når det kommer til sex, og hva som er mye og lite vil være forskjellig fra person til person. Men så lenge man er tilfreds og ikke føler seg tvungen til det, eller tar skade av å ha hyppig sex, er ikke dette farlig, mener sykepleieren.

Flere måneders sexpause er ikke farlig

Sexolog Heidi Solvang mener at sex er en del av livets "overskuddsgoder" og at det er forskjell på å være et seksuelt individ og det å ha sterk sexlyst.

- Jeg tror alltid at lengsel og ønsket om nærhet og ømhet er sterkere i et menneske og viktigere enn å ha regelmessig sex. Det er absolutt ikke farlig å ha flere måneders pause fra sex i et parforhold, men det er svært viktig å aldri glemme nærheten med hverandre. Klining og kosing bør man ta vare på, anbefaler Solvang.

Hun sier at livet går i faser etter at man har etablert seg og at det viktigste er at man tar vare på kjærligheten man har sammen fremfor å stresse med hyppig sex;

- I et kjærlighetsforhold kommer regndager, solskinnsdager og tåkedager. Men det aller viktigste å huske på er at det er mest av hverdager, og da må man også akseptere at man ikke har lyst på sex hele tiden, sier hun.

UTFORSKING: Man kan fint ha sex uten å ha samleie gjennom å ha det moro sammen og utforske hverandres erogene soner.
UTFORSKING: Man kan fint ha sex uten å ha samleie gjennom å ha det moro sammen og utforske hverandres erogene soner. Foto: FOTO: Crestock.

Sex blir mer spennende

Kyssing og kos

  • Nesten én av to nordmenn kysser med partneren mange ganger hver dag eller daglig.
  • Selv om nær halvparten av oss kysser daglig, kysser vi minst i Oslo og Akershus, Sør-Østlandet, Agder og Rogaland, og Hedmark og Oppland.
  • På landsbasis er det vestlendinger, trøndere og nordlendinger som er aller mest glad i å kysse.
  • Vi kysser aller mest når vi er mellom 25 og 44 år. Og minst når vi er veldig unge, eller nærmer oss besteforeldre-alder.
  • Kjærlighet, velbehag, glede, lykke, lidenskap og sexlyst er alle følelser som respondentene forbinder med kyssing.
  • Uansett alder, føler mer enn èn av to kjærlighet når vi kysser.
  • Det er de unge som opplever størst lykkefølelse når de kysser.

(Kilde: Undersøkelse gjennomført av Respons Analyse i Oslo, på oppdrag for RFSU og Carmex Lip Balm i januar 2012)

Det å avstå fra sex over en lengre periode vil faktisk kunne gjøre at sexlivet blir bedre på sikt, mener Røyneberg.

- Er man singel og går uten sex over flere måneder eller år, er fordelen at man kan utforske sin egen kropp gjennom onani og fokusere på erogene soner. På denne måten blir du kjent med deg selv, dine lyster og det du liker. Du kan bli et mer seksuelt vesen ved at du gjerne blir mer kåt. Og når lysten blir sterkere, vil du også kunne nyte sex på en helt ny måte, sier han.

Solvang synes at det å ta pause fra å ha samleie vil kunne åpne opp for mange flere alternativer på sikt.

- Ingen klarer å være kaniner hele tiden, så her kan man tenke alternativt gjennom å bruke fingre, leketøy, glidemiddel og andre ting som fungerer fremfor å ha samleie, sier hun.

Solvang tror at noe av det mest usunne med å "ha for mye sex" som par er at man har det fordi man tror at det er slik det skal være på grunn av alt man leser og hører over alt.

- Folk sammenligner seg veldig med det de leser i media og tror at det er en egen oppskrift på et godt sexliv, men faktum er at det er det ikke. Alle må gå sin egen vei og se på egne behov. Har du behov for en sexpause, ja, så tar du deg en sexpause, sier hun.

Røyneberg er enig;

- I parforhold vil sexlivet gå i bølgedaler, men det er absolutt sunt at man går gjennom perioder hvor man har lite eller ingen sex i det hele tatt. Det kan gjøre sex mer interessant, man kan bygge opp igjen tenningen for hverandre og starte litt på nytt. Vi pleier å tipse om at det kan være lurt å fokusere på de erogene sonene dine og partnerens, og forsøke i perioder å ha sex uten å ha samleie. Det er bare sunt å bli bedre kjent, både med din egen og partnerens kropp, samtidig som det kan gjøre sex mer spennende, sier Røyneberg.

Sykepleieren mener derfor at vi generelt kan bli flinkere til å utforske egen kropp gjennom onani, som faktisk er en del av seksualiteten vår, istedet for å kjenne misnøye rundt det å ha lite regelmessig sex.

- Den seksuelle spenningen vil på den måten bygge seg opp, du kan ha glede over at fantasien blir rikere gjennom for eksempel å bruke sexleketøy eller porno. Tenk på at du har mye godt å se fram til, sex blir da enda mer interessant for deg. I tillegg blir man som singel bedre kjent med kroppen sin, som jo er et eget nytelseslandskap, sier han.

Les også:

SINGEL GLEDE: Single som går flere måneder uten sex blir bedre kjent med egen kropp og fantasi, og kan se frem mot god sex senere.
SINGEL GLEDE: Single som går flere måneder uten sex blir bedre kjent med egen kropp og fantasi, og kan se frem mot god sex senere. Foto: FOTO: Crestock.

Kvinner med selvtillit har bedre sex

Hvordan glede ham i senga

Bedre orgasmer etter fødsel

Dette gir bedre sex

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også