Pengebruk til bryllup

Single blakkes av bryllup

Her er tipsene som gjør at du kan unngå å bli ruinert.

PUNGER UT: Single kvinner må betale mye for å kunne bli med i flere bryllup i løpet av en sesong.
PUNGER UT: Single kvinner må betale mye for å kunne bli med i flere bryllup i løpet av en sesong. Foto: Foto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
DYRT FOR GJESTER: - Tenk klassisk og nøytralt i klesveien, så kan du endre litt på tilbehøret, og få følelsen av du har en nye kjole. Å byttelåne kjoler med venninner er også smart, sier Christine Warloe.
DYRT FOR GJESTER: - Tenk klassisk og nøytralt i klesveien, så kan du endre litt på tilbehøret, og få følelsen av du har en nye kjole. Å byttelåne kjoler med venninner er også smart, sier Christine Warloe. Foto: Foto: Crestock.

Nyttige sparetips

Her er Christine Warloes tips:

Klær: Tenk klassisk - maksimer gjenbruk. Byttelån kjoler med venninner.

Gave: Spleise med andre. Vær kreativ - kanskje en tjeneste kan bli vel så godt motatt.

Reise: Buss/tog fremfor fly

Overnatting: Motell, pensjonat eller bo hos kjente.

Er du kvinne, singel og invitert til flere bryllup i løpet av én sesong, bør du ha en tjukk lommebok. Du vil jo kle deg litt ulikt til hver fest, særlig dersom brudeparene kjenner hverandre og flere i samme krets skal i alle bryllupene. Du vil også kunne gi en skikkelig gave til alle brudeparene, og du ønsker jo å være med på både utdrikningslag og komme deg til og fra alle bryllupsfestene.

Men om du som singel kvinne for eksempel er invitert i tre bryllup i løpet av sommeren, vil dette minst koste deg 13440 kroner - og da forholder du deg til et stramt budsjett.

Det forteller Christine Warloe, Forbrukerøkonom hos Nordea, til Kvinneguiden.

- I undersøkelsen vi gjorde på pengebruk i fjor kom det frem at av alle hendelser hvor det gis gaver, så er bryllup den anledningen hvor vi spanderer mest, sier Warloe.

- Single må droppe festen

Den største gaven i bryllup er det foreldrene som står for. I snitt gir et foreldrepar gave for over 10.000. Undersøkelsen viser også at gavesummen ikke deles i to selv om man er singel.

- Faktisk oppgir den single å nesten bruke like stort beløp som dem som er par. Dette er tall som overrasker, men som sikkert mange single kan kjenne seg igjen i, sier Warloe.

Hun mener at det beste rådet til den single er å finne noen å spleise med.

- Når det gjelder hvor mye man skal eller bør bruke på gave, så mener jeg at det er den enkeltes økonomi som danner rammen for hvor stor gave man kan gi. Den single studenten som gjerne er invitert i flere bryllup kan og bør gi mindre enn den godt etablerte. For brudeparet er nok det viktigste at man kommer, sier Warloe og viser til et budsjetteksempel for en singel bryllupsgjest:

 • Utdrikningslag: 500 kroner.
 • Reise: 600 kroner. (billigste tog/buss)
 • Overnatting: 800 kroner. (satt tilsvarende rimelig hotell, men spør brudeparet om de kjenner til rimelige alternativ.)
 • Klær/sko: 1500 kroner.
 • Pynt: 300 kroner.
 • Gave: 780 kroner.
 • SUM: 4.480 kroner.

- Dette ble en veldig høy sum. Det er klart når bryllup innebærer reiser, så drar det kostnadene opp. Jeg kjenner til flere som har måttet droppe enkelte bryllup fordi reisen gjør at det totalt sett blir for dyrt. Det er noe å tenke på for brudepar som drømmer om romantisk bryllup i utlandet. Men man kan selvfølgelig løse det langt rimeligere, men også langt dyrere, sier hun.

Ellers mener Warloe at man kan holde kostnadene nede ved å tenke gjenbruk når det gjelder klær. For guttene løser dette seg greit, men for jentene kan tre-fire bryllup på én sesong gjøre et solid innhugg i privatøkonomien.

- Tenk klassisk og nøytralt i klesveien, så kan du kanskje bare endre litt på tilbehøret, og få følelsen av du har en nye kjole. Å byttelåne kjoler med venninner er også smart, sier hun.

Et annet tips til den som har dårlig råd er å gi gave i form av tjenester.

- Kanskje trenger brudeparet hjelp til fotografering, underholdning, oppussing hjemme eller lignende. Denne type gaver kan bli tatt vel så godt i mot som nye kniver og gafler, mener Warloe.

- 500 kroner er nok

Landsredaktør og journalist ved Bryllupsmagasinet.se, Jeanette Henriksson mener at det bør føles som en ære og en glede dersom du blir invitert i flere bryllup en sommer.

- Men såklart skal man prioritere når det gjelder både kostnader for gave og alt det andre som hører med. Det kan fungere å bruke samme kjole i alle bryllup og heller variere stilen ved å endre på tilbehør og hårfrisyre, tipser hun.

Henriksson mener at dersom man er en nær venn av bruden, brudgommen eller brudeparet, så er det nok å bruke maksimalt 500 kroner på gave i bryllupet. Og ønsker du å gi en gave som koster mer, kan det være smart å spleise på den sammen med andre single;

- Når det gjelder gaver så er opplevelser veldig populært i gi til brudeparet. Det kan være en spahelg eller en utflukt av noe slag. Bidrag til bryllupsreisen er det også mange par som ønsker seg, sier Henriksson.

Iril Kolle, redaksjonssjef ved Ditt Bryllup mener at du først og fremst bør gi gave etter lommeboka.

- Beløp kan sammenliknes med hva man ville brukt til en 50-års dagsgave eller lignende, med samme problematikk for nære venner versus kolleger. Her handler det først og fremst om å bruke sunn fornuft. Et generelt råd for single, og gjerne også par, er å spleise med andre gjester på litt dyrere gaver, sier Kolle og fortsetter:

- På den måten unngår man å bli ruinert, og brudeparet kan få noe de ønsker seg som er litt dyrere enn det den enkelte gjest kan eller vil betale for, sier hun.

Rimelige gaver

Her er Framtiden i våre henders alternativ til rimeligere bryllupsgaver:

 • Medlemskap i en veldedig organisasjon
 • Gavekort på barnepass
 • Et frukttre til å plante i hagen
 • Helg på hytta sammen med deg/dere som gir gaven
 • En konsert
 • En kulturopplevelse
 • Kino, teater
 • Fairtrademerkede gaver
 • Økologiske klær eller mat
 • Samlivskurs
 • Vin
 • 30 hermetikkbokser uten etikett, som gir en overraskelse til middag

Les også:

Dette mener vi om å være singel bryllupsgjest

Dette må du passe på når du skal selge brudekjolen

Slik blir bryllupsbildene best

Quiz: Hva kan du om bryllup?

Dette gjør deg til en god taler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning