QUIZ

Quiz: Hva kan du om bryllup?

Sjekk bryllupskunnskapen din her.

Hva kan du om bryllup?

Start quizen

Publisert Oppdatert
STOR DAG: Er du bryllupsklar?
STOR DAG: Er du bryllupsklar? Foto: FOTO: Stockphoto.com.

Enten du er en ekte bridezilla eller har et avslappet forhold til bryllup og bryllupsplanlegging generelt, det kan godt hende du sitter inne med diverse kunnskap om bryllup og ekteskap!

Litt fakta

Ekteskap er en sosial og juridisk, ofte også religiøs og åndelig, samlivspakt mellom to personer. Tradisjonelt har ekteskap I Norge bare vært lovlig inngått mellom en mann og en kvinne.

Fra 2001 har ekteskapslovgivningen i ti land, blant dem Norge, innført lover som tillater par av samme kjønn å inngå ekteskap. Ekteskapet er en juridisk bindende avtale, og i tillegg har selve seremonien ofte en religiøs ramme. Bokmålsordboka definerer ekteskap som samliv mellom mann og kvinne som er bygd på en rettslig bindende overenskomst, og der eventuelle barn blir anerkjent som begge parters avkom

I de fleste vestlige land (der kristendom er den mest utbredte religionen), er det i dag ikke anledning til polygami (å være gifte med flere personer samtidig). Skal man gifte seg med en ny person, må eventuelle tidligere inngåtte ekteskap være opphørt (ved skilsmisse eller død).

Men i en del ikke-vestlige kulturer (for eksempel der islam er den største religionen), kan det være anledning til å inngå ekteskap med flere personer og ha flere ektefeller samtidig. Også i vestlige samfunn har det i tidligere tider vært praktiserert polygami.

Sjekkliste

Skal du gifte deg til sommeren, er det godt mulig du har alt på stell. Om ikke, her har du en sjekkliste over oppgaver dere godt kan be om hjelp til:

  • Fotograf, både brudebilder, og forevigelse av seremoni og fest
  • Sjåfør, både av brudepar, og skyssing av gjester til og fra fest
  • Bryllupssanger / DJ
  • Servering
  • Sminke og frisering av brud
  • Pynt og dekorering av lokale
  • Brudebukett og knapphullsblomster
  • Hjelp til å lage invitasjoner
  • Lage bryllupskake

Tenk over hvilke av oppgavene som er greie å be om hjelp til vederlagsfritt, og om det eventuelt er noen som burde betales. En spesiell oppmerksomhet til alle som er med på å gjøre dagen perfekt er selvsagt, men dette trenger ikke å være dyrt.

(Kilde: Dinside.no, Ung.no, Ta.no, Wikipedia)

Les også:

Slik blir bryllupsbildene best

Dette gjør deg til en god taler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning