Mangel på sexlyst

- Null sex kan være begynnelsen på slutten

- Sex er skillet mellom vennskap og kjæresteforhold, sier spesialist.

KAN BLI BEDRE: Sexlivet behøver ikke å tørke ut selv om man har et par ukers pause.
KAN BLI BEDRE: Sexlivet behøver ikke å tørke ut selv om man har et par ukers pause. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
JOBB FOR DET: Lite i livet går av seg selv, sier spesialisten.
JOBB FOR DET: Lite i livet går av seg selv, sier spesialisten. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Enkelte mener at det kan være sunt for parforholdet at man innfører en sexpause fra tid til annen.

- En avholdsperiode kan av og til være sunt. Sexlysten vil ikke nødvendig minske men man kan heller fokusere på andre ting med hverandre i parforholdet. På denne måten får du en bedre forståelse av det seksuelle samlivet og parforholdet, sier Silvia Joveng, innehaver av sexbutikken Rosakanin.no, til Kvinneguiden.

Det er derimot Tore Holte Follestad, spesialist i sexologisk rådgivning og assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn: Senter for ung seksualitet, uenig i.

- Hvis det fungerer for begge to, kan det være det, eller dersom man er sår og sliten i underlivet etter for mye sex, er det jo greit. Men dersom det er en ubalanse og bare den ene ønsker pause, er ikke dette bra. Generelt sett vil jeg si at det ikke er sunt å avstå fra sex, sier Holte Follestad til Kvinneguiden.

Flere grunner til sextørk

Joveng mener at det er mange faktorer som spiller inn ved at det kan gå litt tid mellom hver gang man har sex.

- Det kan være at man er stresset, sliten, dårlig selvtillit, problemer i forholdet , barn , sykdom eller lite overskudd. Har man ikke hatt sex på lang tid, bør man kanskje se litt på hva som har gjort det slik og finne ut av det. Det er ingen fasit på hva som er normalt eller ikke i et parforhold, det viktigste er at man sammen har en god kommunikasjon om hva som er riktig eller ikke i forholdet, sier hun videre.

Ta tilbake kjærestetiden

Så hva gjør man dersom man er den frustrerte i forholdet som så gjerne skulle ønske at man fikk ha sex oftere enn annenhver måned?

Først og fremst bør man i alle fall ikke holde det for seg selv:

- Man må sette seg ned sammen og for eksempel si: "nå er det et halvt år siden sist vi hadde sex, dette må vi gjøre noe med". Da gjelder det å sette av tid til hverandre, dele på husarbeid, pynte seg og stelle seg for partneren, gå ut og spise middag sammen og begynne å være kjærester igjen. Husk på hvordan dere hadde det sammen helt i starten. Sett av alenetid til hverandre og legg bort alle tingene dere "burde" ha gjort, som å trene eller vaske huset. Skaff barnevakt, slik at dere ikke blir forstyrret, foreslår Holte Follestad.

Om man som par går lenge uten å ha sex med hverandre, skal det nemlig ikke så mye til før man plutselig er mer venner enn kjærester.

- Det som skiller en vanlig vennerelasjon fra en parrelasjon er sex. Og har man ikke hatt sex over lengre tid, kan dette være begynnelsen på slutten, advarer spesialisten.

Han forteller videre at noen har sex av praktiske grunner og kan være fornøyde med det, mens for andre kan dette være en utfordring.

- Da må man snakke sammen og spørre hva dette betyr, hva er det som skjer? Man kan forsøke å finne ut av om det er konkrete grunner til at man ikke har lyst selv. For eksempel om det skyldes medisiner eller hormonell prevensjon. I så fall kan man snakke med legen sin om det og høre om det finnes andre alternativer, sier Holte Follestad videre.

Også Joveng understreker at, på tross av en avholdsperiode, er det likevel viktig å ikke miste gnisten i forholdet.

- Sett av tid til hverandre, flørt, hold hender når dere er ute og ligg ved siden av hverandre i sengen og gi hverandre en god massasje eller bare kos med hverandre. Dette vil være godt for forholdet og har dere ikke hatt sex på en stund, vil dette styrke forholdet deres slik at dere vil finne tilbake til hverandre og kan nyte hverandre seksuelt igjen, sier Joveng og forklarer videre:

- Dette kan være en positiv ting for en liten periode, men det viktigste uansett er å ikke glemme intimiteten dere imellom .

FRUSTRASJON: Om den ene i forholdet ikke orker å ha sex så ofte lenger, kan den andre føle sterk frustrasjon. Da er det én ting man må begynne med; snakke sammen om problemet.
FRUSTRASJON: Om den ene i forholdet ikke orker å ha sex så ofte lenger, kan den andre føle sterk frustrasjon. Da er det én ting man må begynne med; snakke sammen om problemet. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

- Lite går av seg selv

Noen hevder at lite sex fører til lite lyst.

GIR SEXRÅD: Silvia Joveng ved Rosakanin.no.
GIR SEXRÅD: Silvia Joveng ved Rosakanin.no. Foto: Foto: PRIVAT.

Holte Follestad mener at det som oftest er motsatt;

-Som oftest er det slik at det skjer i motsatt rekkefølge; man mister sexlysten og har derfor mindre sex. Men, alt bør vedlikeholdes, det gjelder også sex.

For enkelte kan det føles mindre stressende å heller "ta saken i egne hender" og onanere alene fremfor å ha sex med partner.

- Å onanere alene kan være veldig bra og sunt. Du lærer din egen kropp bedre å kjenne og det er lettere for deg å finne ting du liker og kan videreformidle til din partner hva du kunne tenke deg at han/hun gjør med deg, forteller Joveng.

Likevel; hvis du onanerer ofte selv og glemmer å ha sex med din partner, vil det kunne bli et problem.

- Din partner vil føle at hun/han ikke er bra nok, og at du ikke tenner på partneren din. Er onanering noe du virkelig liker, kan du jo involvere partneren din slik at hun/han kan få se på at du gjør det. Dette vil nok vekke lysten i dere begge.

Holte Follestad mener at onanilyst fremfor sex med partner kan bety at man rett og slett ikke orker å ta initiativ:

- Det kan være fordi man mangler gnisten til å ta initiativ til sex med partner. En syns da at det er lettere å bruke porno som en kjapp og enkel løsning. Da er man kanskje ikke interessert i å få parrelasjonen til å fungere bedre, men det krever jobbing. Lite i livet går av seg selv, sier spesialisten.

Sunt for kroppen

Regelmessig sex er ikke bare godt, det er også sunt for kroppen på mange måter.

- Menn forebygger for eksempel impotens ved å ha jevnlig sex, kvinner får bedre blodgjennomstrømning i underlivet ved å ha jevnlig sex. Sex er bra for å styrke bekkenmusklene og på den måten forebygge inkontinens , enten man gjør det alene ved å onanere regelmessig eller ha sex sammen med partner, forteller Holte Follestad.

Det burde være nok en grunn til å passe på å ha sex jevnt og trutt.

Og det er ingenting i veien for å bestemme seg for faste dager man skal ha sex.

- Det kan være veldig lurt å planlegge sex, særlig når man har barn. Men for noen kan dette selvsagt være drepen også, sier han.

- Uansett; god kommunikasjon og forståelse for hverandre er det viktigste verktøyet for et sunt samliv både seksuelt og følelsesmessig, sier Joveng.

Les også:

Slik blir sexen enda frekkere

Derfor bør dere lage masse lyd i sengen

Menn skammer seg over disse fantasiene

Sexleketøyet kan være giftig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning