I forholdet

Når parlivet er gørrkjedelig

Start med å legge fra deg jobben. Parterapeut tipser.

KJENNER DU DEG IGJEN? Parlivet må pleies på lik linje med alt annet i livet.
KJENNER DU DEG IGJEN? Parlivet må pleies på lik linje med alt annet i livet. Foto: FOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert
Samlivsterapeut Kate Elin Søyland.
Samlivsterapeut Kate Elin Søyland. Foto: FOTO: Anja Dahl.

Er du misfornøyd med partilværelsen for tiden? Om du føler at ting ikke er helt som det burde være, eller om du kjenner at forholdet burde være enda mer romantisk enn det er, skal du vite at du ikke er alene om dette.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog forteller at følelser og forhold ikke kan ikke være på topp hele tiden, så svingninger kan være helt naturlig.

- Dette er ikke et tegn på at det er på tide å "skifte beite", sier hun til Kvinneguiden.

Ta grep om situasjonen

Søyland mener derimot at det er viktig at paret gjør noe med situasjonen.

- Ta grep og ikke bare lat som at ting er OK. Dersom dere ikke får til en progresjon i løpet av noen uker, ta en time hos en parterapeut for å få fart på forholdet, tipser Søyland.

Hun oppfordrer også par å glemme "alle andre"-fella.

- Å sammenligne dere med andre par vil garantert gjøre dere ulykkelige. Snakk heller om hva som er realistisk ut fra deres unike livssituasjon. Eventuelt juster forventningene om de er for høye. Utfordringen for mange er å gå fra problemtanker og bekymringer til en åpen dialog, sier parterapeuten.

Og om du kjeder deg sammen med partneren, handler det først og fremst om å si i fra at du faktisk kjeder deg.

- Du må tørre å sette ord på det slik at dere sammen kan gjøre hva dere kan for å få en kjekkere hverdag og mer kjærestetid. Ta tak i forholdet og sett det på dagsorden, oppfordrer parterapeuten.

Hun tror det er lurt å tenke over hvordan hverdagen kan være mer spennende. Og ikke minst gjennomføre gode idéer.

- Det behøver ikke være dyrt å finne på morsomme ting sammen. For eksempel; om man har ansvar for hver sin date en gang i måneden hvor man invitere partneren sin med uten at han vet hvor dere skal, og det eneste han får vite er dato og klokkeslett, er dette noe som kan sprite opp forholdet.

Samlivet må pleies

Søyland mener at jo lenger man venter med å løse et problem, jo verre kan det bli. Likevel er aldri håpet helt ute.

- Jeg møter par som opplever tøffe kriser, ikke alle klarer seg, men for noen par virker det paradoksalt nok vitaliserende på forholdet. Når man får inn litt av det uforutsigbare, samtidig som man tar tak i forholdet, vil dette kunne riste liv i følelsene. Hun har også sett mennesker som har mistet gnisten i forholdet men som likevel ønsker å være i et forhold selv om følelsene har forsvunnet, og dermed også er villige til å jobbe for det. Eller de ønsker å leve sammen uten sex og romantikk.

- Mange glemmer at kjærligheten er noe som trenger pleie hver dag, som en baby for å få utvikle seg for å bli sterk, sunn og harmonisk. Kjærligheten er ingen lottogevinst som man kan sette på bok når man har vunnet den, man må investere for å få skikkelig avkastning, sier terapeuten.

Legg fra deg jobben

I en hektisk hverdag kan det være tungt å skulle gi hundre prosent på hjemmebane når jobben presser på og tiden ikke strekker til. Men her må man helt enkelt gjøre et valg;

- Det er mye man kan gjøre for å unngå at jobbstress tar over parforholdet. Dersom du er tilgjengelig på mobil og mail etter at du har kommet hjem, er du ikke helt til stede for partneren. Kutt derfor ut kontakt med jobben når du går hjem, la mobilsvareren gi beskjed om hvilket klokkeslett du er tilgjengelig, tipser Søyland og fortsetter;

- Følg en deadline og ikke snakk jobb etter klokken 17 på dagene. Har du muligheten, gjør det til en rutine at du en dag i uken går hjem tidligere. Når den som er først hjemme kan lage middag til partneren, eventuelt hente barna, så ligger mye til rette for et godt samliv på ettermiddagen og kvelden. Dette er små, positive pusterom som fører til kontroll, sier hun.

Søyland mener at det ofte blir slik at mange går i den klassiske fellen ved å prioritere jobb og karriere men glemmer de små, viktige kjærestetingene i en hektisk hverdag. Derfor er det smart å tenke forebyggende før man havner midt i en samlivskrise.

-Å jobbe med forholdet trenger ikke å være så alvorlig, legg opp til en positiv prosess og start med det som er enklest å endre på. Og husk at sex kan være glimrende parterapi. Hun oppfordrer dere til å sette fokus på parforholdet;

- Tren kjærligheten på samme måte som du trener kroppen på treningssenter. Vi går på trening for å forebygge mot hjerteinfarkt, tren hjerte-relasjonen også før problemene inntreffer. Det er ofte lettere for folk å hive bilen inn på service enn å dra til en terapeut for å få litt service på forholdet, og det er synd, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen