Takle samlivet

Lykkelig under samme tak

- Velg dine kamper, sier familieterapeut.

BLI ENIGE: Velg dine kamper og svelg unna litt stolthet.
BLI ENIGE: Velg dine kamper og svelg unna litt stolthet. Foto: FOTO: Istockphoto.com.
Sist oppdatert

Når man flytter sammen får man vanligvis lavere utgifter og mer penger til å bruke på ferie og fornøyelser. Det kan gi mer frihet og bedre levestandard. Man er sammen med kjæresten på en friere måte og får mulighet til å nyte mer tid sammen. Men, her bør dere være obs dersom dere ønsker å holde på kjærligheten mellom dere.

- Husk på at det ikke blir like spennende å møtes lengre og at det kan oppstå uenigheter rundt huslige oppgaver, bruk av egentid, disponering av økonomi og lignende, advarer Klinisk sosionom og Familieterapeut Kari E. Holter.

På godt og vondt

Hun mener det er viktig å bli godt kjent med hverandre før man flytter sammen.

- Det er et stort steg å etablere seg som samboere. Man investerer mye både følelsemessig, økonomisk og praktisk. Viser det seg at man ikke passer sammen, er det tøffere å bryte et samboerforhold enn et vanlig kjæresteforhold. Før man flytter sammen er det viktig å bruke tid på å etablere et trygt forhold, avklare forventinger til hverandre og bli kjent med hverandre på godt og vondt, forklarer Holter.

Gode regler

  • Snakk mye med hverandre om forventninger og reaksjoner på det å leve sammen.
  • Velg ut hvilke kamper som er verdt å ta når det er noe du reagerer på.
  • Husk at tilpasning til hverandre kan ta tid. Vær tålmodig!
  • Vis respekt og hensyn og vær snille mot hverandre.

Det er altså en fordel å være trygg på hverandre og være sikker på at man vil satse på fremtiden sammen før man kjøper bolig sammen. Og det at forholdet er forutsigbart er faktisk ikke en ulempe, det heller; - Jo lengre man er sammen, jo bedre kjent blir man vanligvis med hverandre. Skal man kjøpe bolig er det en stor investering og da er det viktig at forholdet er forutsigbart og trygt.

Bli enige

Kommunikasjon kan være nøkkelen til de fleste konflikter, men familieterapeuten mener også at man bør vektlegge trivielle ting som det å kjøpe interiør hver for seg.

- Det kan være en god idè å betale for interiør hver for seg, men samtidig vil det nok være hyggeligere om man kjøper ting til det nye hjemmet sammen. Det vil gjøre noe med fellesskapsfølelsen og understreke at man bygger rede sammen, sier hun. Skal man skape et felles hjem, kreves det forhandliger og kompromisser. Holter mener at det ikke vil være bra om man til en hver tid står på egne premisser og krever at den andre skal føye og tilpasse seg.

- I parforhold gjelder det å gi og få. Noen ganger får du din vilje gjennom, andre ganger gjør partneren det. Best av alt er det når man på en ordentlig måte greier å diskutere seg frem til gode, felles løsninger, sier Holter. Da kan det å for eksempel lage regler for hvordan man skal ha det i hjemmet alltid være nyttig.

- Da vet man hva man kan forvente seg av hverandre og man kan unngå mange skuffelser, krangler og diskusjoner rundt praktiske gjøremål, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også