Myter om å ha sex første gang

Nei, jomfruhinnen sprekker ikke første gang du har sex

Du skal ikke tro alt du hører.

Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
MARIUS JOHANSEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn.
MARIUS JOHANSEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn. Foto: FOTO: Sex og samfunn

- Skjedekransen, også kjent som jomfruhinnen, er forbundet med mange myter. De fleste tror for eksempel at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen, og at denne hinnen ødelegges ved penetrering, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, til Kvinneguiden.

- Dette er imidlertid ikke riktig, forteller han.

Myter om jomfrudom

Jomfrudom er nemlig knyttet til mange myter.

Vi hører om smertefulle debuter, håpløse samleier og jomfruhinner som har sprukket etter bruk av tamponger.

Du bør nok imidlertid ta mye av det du hører med en klype salt, for det er langt fra alt som stemmer.

Det trenger verken å komme blod på lakenet eller å være vondt første gang du har sex, og hele jomfruhinnen er faktisk en slags myte i seg selv.

Inngangen til skjeden

Skjedekransen er rett og slett en slimhinnefold, som danner en krans et par centimeter innenfor skjedeinngangen.

Den markerer på en måte overgangen til selve skjeden.

- Åpningen varierer i størrelse, men skjedekransen er elastisk og kan tøyes mye uten at slimhinnen ødelegges, sier Johansen.

Det er ingen som vet sikkert hvilken funksjon skjedekransen egentlig har, men noen mener dette er en rest fra fosterstadiet.

Mye spenning

Mye av det vi tror om jomfrudom er altså feil, men at det et emne som opptar oss, er helt sikkert.

ELISE R. DRANGSHOLT: Leder for Medisinernes seksualundervisning.
ELISE R. DRANGSHOLT: Leder for Medisinernes seksualundervisning. Foto: FOTO: Privat

- Jeg tror folk er opptatt av jomfrudom fordi det betyr at det er første gang du skal prøve sex. De aller fleste over en viss alder har gjerne hørt, lest eller snakket med venner om sex, og da er det naturlig å være opptatt av det og spent på hvordan det vil bli. Du er nok også spent på om alle mytene stemmer, sier Elise R. Drangsholt .

Hun er tredje-års medisinstudent ved Universitetet i Oslo og leder den ideelle organisasjonen Medisinernes seksualundervisning (MSO).

- Det kan nok være en fordel å ikke fundere så mye på alt som kan gå galt denne første gangen. Det å ha et slikt fokus vil jo uansett ikke hjelpe deg stort når alt kommer til alt.

En du stoler på

Hvem du er sammen, og om du er godt forberedt på det som skal skje, er to faktorer som kan påvirke hvordan det føles å miste jomfrudommen.

- Når du har sex, er du i en sårbar posisjon, og vi i MSO råder derfor alle til å debutere med en de stoler på og føler seg trygg med. Det er naturlig å være nervøs, men dersom du er trygg, kan du i alle fall redusere sjansen for at noe går galt eller at det gjør vondt, sier Drangsholt.

Husk for øvrig at det å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner vil være med på å gi mer trygghet, slik at begge slapper bedre av.

 

7 myter om jomfrudom som ikke stemmer:

1. Jomfruhinnen sprekker første gang du har sex

Ingen hinne som stenger.

- En del er av den oppfatning at det finnes en hinne som stenger åpningen til skjeden, og da ville det naturligvis være en nærliggende tanke at denne brytes for eksempel i forbindelse med sex. Medisinske studier viser imidlertid at det ikke finnes en slik hinne, så dermed er det meningsløst å snakke om at du mister jomfruhinnen, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

2. Du blør første gang du har sex

Blod på lakenet er ikke bevis.

Foto: FOTO: Getty Images

- Det stemmer ikke for alle. Mange får ingen blødning første gangen de har penetrerende sex, men det kan oppstå smårifter i skjedekransen som kan føre til en liten blødning, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Han forteller at dette for eksempel kan skyldes at du ikke er opphisset nok eller fuktig nok i skjeden, eller at du er nervøs og strammer musklene i bekkenet.

- Da kommer imidlertid ikke blødningene fra skjedekransen, men fra slimhinnene.

3. Det første samleiet gjør vondt

Pass opp hvis det vedvarer.

- Hvordan det føles første gangen, varierer fra jente til jente. Skjedekransen og åpningen i den er allerede blitt strukket i forbindelse med innsetting av tampong og onanering, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Foto: FOTO: Getty Images

For mange vil derfor første samleie skje uten noen form for besvær, men noen kan oppleve det som ubehagelig eller smertefullt.

- Hvis smertene vedvarer, bør du gå til legen. En undersøkelse vil avgjøre om skjedekransen og åpningen er så trang at den må utvides eller om det er andre årsaker til smertene.

4. Det er mulig å se om en jente har hatt sex

Eh... nei.

I noen kulturer er det et krav at jenter skal ha intakt jomfruhinne når de gifter seg.

- Dette blir sett på som en garanti for at de ikke har hatt vaginalt samleie, men verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, oral-, anal- eller andre former for sex. Det er bare du som kan vite dette, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

5. Du er jomfru til du har hatt penetrerende sex

Foto: FOTO: Getty Images

Opp til hver enkelt.

- Vi bruker gjerne begrepet jomfru om en gutt eller jente som ikke har hatt samleie, og for de fleste handler samleie om penis i skjede. Dette forutsetter imidlertid at det er en gutt og en jente som har samleie, så hva skjer da med de som har sex som ikke involverer penis i skjede, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Han tror ulike mennesker har ulike oppfatninger av hvilke seksuelle aktiviteter som fører til at en ikke er jomfru lenger, og mener derfor hver enkelt selv må bestemme om de er jomfru eller ikke.

6. Skjeden videre seg ut når du har sex, så en mann vil kunne kjenne om du er jomfru eller ikke

Skjeden er en muskel.

Foto: FOTO: Getty Images

- Dette stemmer ikke. Skjeden er i bunn og grunn en muskel som kan strammes og avslappes. Det skal svært mye til å utvide en åpning som er omkranset av muskler, og dette kan ikke skje når man har sex, sier Elise R. Drangsholt, leder for Medisinernes seksualundervisning.

Hun forteller at det er hormoner du lager under puberteten, og ikke sex, som utvidere jomfruhinnen eller jomfrukransen.

7. Det er ingen som nyter sex første gangen

Avhenger av forholdene.

- Sex kan være godt første gangen dersom forholdene ligger til rette for det. Skjeden er altså en muskel som kan strammes, og dette skjer lettere dersom du er nervøs. I og med at muskelen rundt skjeden er sirkulær, vil strammingen av muskelen gjøre det trangere, og da kan det gjøre vondt fordi det ikke er nok plass, sier  Elise R. Drangsholt, tredje-års medisinstudent ved Universitetet i Oslo og leder for Medisinernes seksualundervisning (MSO).

Dette forsterkes dersom jenta ikke er helt klar og dermed ikke våt nok.

- Da mister man effekten av jentas naturlige glidemiddel, sier hun.

Drangsholt forteller videre at nyere forskning har kommet frem at det likevel ikke er dette som er den viktigste faktoren til om det gjør vondt å ha sex første gang eller ikke.

Den viktigste faktoren er derimot om klitoris er erigert.

Foto: FOTO: Getty Images

- Klitoris er et svamplegeme akkurat som penis, og når denne blir erigert, fylles den med blod. Når klitoris fylles med blod, virker den som en støtdemper, og da blir det mindre smertefullt å ha sex, sier hun.

Sex kan altså være godt også første gangen dersom dere bare slapper av og bruker nok tid til forspill slik at begge er klare.

Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning