Tips om analsex

Analsex på feil måte kan få smertefulle følger

Slik blir analsex godt - og ufarlig.

FORSIKTIG: Om begge skal nyte analsex, må man være tålmodig og forsiktig slik at man ikke blir skadet.
FORSIKTIG: Om begge skal nyte analsex, må man være tålmodig og forsiktig slik at man ikke blir skadet. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Publisert Oppdatert
GIR SEXRÅD: Silvia Joveng ved Rosakanin.no.
GIR SEXRÅD: Silvia Joveng ved Rosakanin.no. Foto: Foto: PRIVAT.
GIR SEXRÅD: Maria K. Ebbestad ved Kondomeriet.
GIR SEXRÅD: Maria K. Ebbestad ved Kondomeriet. Foto: Foto: PETTER BERG.

For dem som ønsker å fornye sexlivet med noe enda sprekere enn å ta sexen inn i et annet rom, kan analsex være tingen å prøve.

Men, det må gjøres riktig og med forsiktighet for at det skal være godt.

Ekstremt følsomt

- Om det gjøres riktig, kan det føles som en deilig nytelse som man ikke får ved penetrering i vagina. Rumpehullet har en rekke følsomme nervetråder som vil forsterke opplevelsen og vil kunne gjøre at du får en sterkere nyelse. Men med stimuli av for eksempel klitoris samtidig, kan du oppnå en heftig analorgasme, sier Silvia Joveng, innehaver av nettbutikken Rosakanin.no, til Kvinneguiden.

I tillegg til å drive Rosakanin, holder Joveng diverse samlinger og seminarer for både kvinner og menn hvor sex og nytelse diskuteres.

- Mange damer liker tanken og følelsen man får av å gjøre noe som man anser som litt "slemt". Tanken på å gjøre noe nytt og spennende ingen andre vet om, kan pirre lystfølelsen og gi en spenning, mener Joveng.

Kan være svært vondt

Ja, man kan bli veldig tent av tanken på å gjøre noe så "ulovlig" som analsex.

Problemet er at det, av naturlige årsaker, kan være svært vondt for mange kvinner.

- Om det gjøres feil, kan anal penetrering være utrolig vondt for kvinner. "Å gå rett på sak" gjør det vanskelig for kvinnen å nyte akten. Rumpehullet består av to lukkemuskler hvor den ene er koblet sammen med nervesystemet. Hvis kvinnen ikke slapper av og ikke er opphisset, vil denne lukke seg, noe som gjør at inntrengningen vil være vond og ubehagelig, forklarer Joveng videre.

Hvis du opplever å få rifter eller begynner å blø, har dere mest sannsynlig gjort det feil.

- Årsaken til dette kan være at man ikke har varmet opp godt nok, at man har tatt i for hardt eller at man ikke har brukt glidemiddel. Rumpehullet er mye trangere og produserer ingen væske for glid slik som skjeden gjør. Man må gå mer varsomt fram så nytelsen blir optimal for begge parter, råder Joveng.

Maria K. Ebbestad, presseansvarlig ved Kondomeriet, understreker at man må slappe mest mulig av.

- For å unngå rifter er det viktig å ta det rolig, slappe av og ikke minst bruke rikelig med glidemiddel. Det skal ikke brukes makt under penetreringen og det er viktig å gå rolig frem, sier Ebbestad til Kvinneguiden.

- Hvis dere sammen bestemmer dere for å prøve igjen, er det viktig at dere snakker sammen underveis og at kvinnen sier i fra om hva som føles godt eller ikke, sier hun videre.

- Ikke stram musklene

Smertefulle plager

Dersom man ikke tar sine forholdsregler før man har analsex, kan det føre til smertefulle skader og/eller plager på kvinnen.

Plager hun kan lide av resten av livet:

Analfissur:

 • Analfissur er sprekkdannelse i huden rundt endetarmsåpningen. Fissuren oppstår vanligvis etter passasje av hard avføring, men kan også oppstå etter analsex.
 • Dette kan være så smertefullt at man kvier seg for å tømme tarmen.
 • Smertene vedvarer noen timer etter hver tømming, men avtar mellom tømningene. Det forekommer ofte blødning i form av friskt blod utenpå avføringen. Ofte er det også væsking, kløe og lokal hevelse. Rundt 90% av akutte analfissurer tilheler spontant innen seks uker, de øvrige defineres som kronisk analfissur og kan ta lang tid å bli kvitt.
 • Kronisk fissur med vedvarende sårhet og smerter er mest vanlig hos voksne.

- Dette vil gro gradvis, men det vil kunne sprekke opp litt hver gang man har avføring en periode fremover. Man kan med fordel prøve salven Scheriproct; denne er både lett lokalbedøvende og bakteriedrepende. Dersom plagene vedvarer utover 3 uker bør man kontakte fastlegen, råder Nina Lindstad, spesialist i allmennmedisin.

Hemoroider:

 • Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen.
 • Typiske symptomer ved denne tilstanden er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen
 • Blødningene kommer ofte i forbindelse med avføring. Det kan være dryppende blod, eller blod som spruter ned i toalettskålen
 • Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen. Kulene kan forsvinne inn, eller de lar seg dytte inn etter tømning. Andre ganger dreier det seg om indre hemoroider som ikke kan kjennes.
 • Ikke alle har smerter.

(Kilde: Nhi.no, Dr.Online)

Ebbestad forteller samtidig at det er viktig å respektere hverandres grenser:

- Om det holder med å bruke en finger, må dere holde dere til det. En god nybegynnerstilling er å ligge i skje, da kommer man ikke like dypt og det er lettere å slappe av, sier Ebbestad til Kvinneguiden.

Men hun mener at det først og fremst er viktig å forberede partneren på analsex gjennom å gjøre henne helt avslappet.

- Ringmuskelen trenger tid på å tøyes, det er derfor mange jenter føler at det er vanskelig å praktisere analsex. Under "vanlig" samleie vil man jo bruke skjedemusklene og knipe rundt penis, mens under analsex er det viktig at man slapper fullstendig av og ikke gir motstand under penetreringen, sier Ebbestad videre.

Hun foreslår å bruke glidemiddel og starte med en finger som sirkulerer rundt anus før den forsiktig beveges inn i anus.

- Dette kan også gjøres med en liten buttplug. Allerede her merker man om dette er noe hun vil føler seg komfortabel med, og vil prøve videre. Det tar litt tid til å vende seg til følelsen, så gi henne litt tid før du fortsetter. Enten kan dere fortsette med en finger eller en liten buttplug, men det er også mulig at hun føler seg klar for å prøve en større buttplug eller en penis. Uansett hva dere velger er det viktig at dere bruker rikelig med glidemiddel for at opplevelsen skal bli enda bedre, sier hun.

Skyll ut

Joveng mener samtidig at tanken på at analsex kan være møkkete eller føre smitte over på penis, gjør at mange kvinner kvier seg for å prøve det.

- Kvinner er veldig opptatt av å være rene og å ta seg godt ut, og derfor blir en del kvinner reservert mot tanken om at det kan bli med smuss ut. Her kan man kjøpe en intimdusj som man kan bruke i dusjen som hjelper deg å skylle ut godt i anus og som mange føler gir en bedre selvtillit med tanke på søl, tipser Joveng.

Hvis du har problemer med å få noe som helst opp bak og kjæresten din likevel har lyst til dette, råder Joveng dere til å kommunisere rolig sammen.

- Snakk sammen om hva dere liker og hva dere skal gjøre for at det skal bli bra for begge parter. Hvis dette er noe din partner tenner veldig på, kan det være en mulighet å vurdere det, men til syvende og sist er det du som bestemmer over deg selv. Hvis tanken skremmer, kan man i starten øve litt med kanskje en finger eller to, eller mer berøring utenpå området for å venne seg til følelsen. Gi det litt tid og snakk sammen underveis, så vil det sikkert bli en bedre følelse etter hvert.

Gode analtips

Før dere går i gang, ta hensyn til dette:

 • Bruk en god glidekrem:

Dette er veldig viktig for en god nytelse da rumpehullet ikke produserer noe sekret slik skjeden gjør. Et silikonbasert glidemiddel har en langvarig effekt og tørker ikke inn på samme måte som et vannbasert glidemiddel kan gjøre.

 • Varm opp skikkelig:

Berøring og å gjøre hverandre opphisset før man beveger seg videre til analsex, er en viktig faktor for at det skal fungere.

 • Bruk beskyttelse:

Hvis du ikke er i et fast forhold, er det viktig å bruke kondom for å unngå kjønnsykdommer. Kondom kan også være fint å bruke i et fast forhold, spesielt hvis kvinnen ikke ønsker å få utløsningen inni seg.

 • God hygiene er viktig:

Ta en dusj sammen og vask dere godt så dere er klar for deilig nytelse etterpå.

 • Ikke gå fra hull til hull:

Da rompehullet har en høyere bakterieflora, er det viktig at dere ikke går fra hull til hull. Gå gjerne fra skjeden til rumpa, men ikke motsatt, i så fall bør han vaske penis først, eller alternativt bruke en kondom som han da kan ta av hvis dere skal tilbake til vaginal penetrering.

 • Kommuniser:

Prøv dere fram og snakk sammen. Ikke bli skuffet hvis dere ikke får det til de første gangene. Det som passer for andre trenger ikke å være riktig for dere. Det viktigste er at begge føler at det er riktig og ikke overskrider noen grenser dere selv har satt.

 • Start forsiktig:

Å starte med en finger eller to, eller et mindre leketøy, kan være veien til deilig analsex. Prøv forskjellige stillinger for å finne ut hva som fungerer best og la alltid kvinnen bestemme rytmen, da vil hun føle på kroppen hva som er behagelig, og hun kan styre tempoet i forhold til dette.

(Kilde: Silvia Joveng)

Les også:

Null sex kan være begynnelsen på slutten

Sunt med sexpause

Triksene dere ikke har testa i senga

HJELPEMIDLER: Bedøvende analkrem Anal Eaze krem, 169 kr, glidemiddel Luksus analglid, 99 kr, buttplug Lil Finger buttplug, 79 kr.
HJELPEMIDLER: Bedøvende analkrem Anal Eaze krem, 169 kr, glidemiddel Luksus analglid, 99 kr, buttplug Lil Finger buttplug, 79 kr. Foto: FOTO: Kondomeriet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning