Tabufantasier

- Menn skammer seg over denne fantasien

- Oppveksten kan påvirke hvordan vi fantaserer om sex, sier psykolog.

BRUTAL FANTASI: - Det er forskjell på å drømme om å bli tatt bestemt og myndig, og underkaste seg et tøylesløst begjær, og det å ville bli tatt med vold, smertefullt, nedverdigende og skadelig, sier Ingrid Leren Wathne.
BRUTAL FANTASI: - Det er forskjell på å drømme om å bli tatt bestemt og myndig, og underkaste seg et tøylesløst begjær, og det å ville bli tatt med vold, smertefullt, nedverdigende og skadelig, sier Ingrid Leren Wathne. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
Publisert Oppdatert

Seksuelle fantasier kan være så mangt, noen fantasier våger vi å dele med kjæresten, andre fantasier forblir hemmelig i vårt eget hode fordi vi skammer oss over å fortelle de til partneren vår.

Men trenger man egentlig å skamme seg? Eller er det slik at noen tanker bør forbli hemmelige for ens egen og andres del?

- Forskjell på sex og overgrep

"Jeg har en fantasi som sannsynligvis er en smule kontroversiell. Jeg ønsker å voldta dama mi! Jeg har ingen ønsker om å skade henne så hun må selvsagt være med på rollespillet og man må selvsagt ha et kodeord for å avbryte."

Innlegget er skrevet i Kvinneguidens forum for seksualitet .Tråden handler om det å ha voldtektsfantasier og ønsket om å ha brutal sex, selv om man ikke er en "voldelig" person. Vedkommende lurer på om dette er greit å fantasere om, og om andre har lignende fantasier.

Ingrid Leren Wathne, sertifisert PREP-kursleder ved Modum Bads Samlivssenter, mener at dette er et ømtåelig og interessant tema.

- Min første innskytelse er at det er stor forskjell på det seksuelle elementet - og det som handler om overgrep, makt og kontroll, sier hun.

- Det er, slik jeg ser det, to forskjellige ting; å drømme om å bli tatt bestemt og myndig, og underkaste seg et tøylesløst begjær, er ikke det samme som å ville bli bli tatt med vold, smertefullt, nedverdigende og skadelig, sier Leren Wathne til Kvinneguiden.

Skammer seg

FANTASIEN PÅVIRKES: - Kulturen vi lever i, aksept for egen seksualitet, aldersgruppen vi tilhører, vennene vi har og hadde, type oppdragelse, personlighet, erfaringer; det er mange faktorer som kan påvirke hvordan vi fantaserer som voksne, mener psykologen.
FANTASIEN PÅVIRKES: - Kulturen vi lever i, aksept for egen seksualitet, aldersgruppen vi tilhører, vennene vi har og hadde, type oppdragelse, personlighet, erfaringer; det er mange faktorer som kan påvirke hvordan vi fantaserer som voksne, mener psykologen. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
En fantasi er ikke en handling. I utgangspunktet bør man kunne fantasere om det meste uten å skamme seg, så lenge fantasiene ikke øker sannsynligheten for at man begår voldelige handlinger i det virkelige liv.

Psykolog Anne Selvik mener at det å ha voldelige sexfantasier ikke er uvanlig, selv for de mest ikke-voldelige personene.

- En fantasi er ikke en handling. I utgangspunktet bør man kunne fantasere om det meste uten å skamme seg, så lenge fantasiene ikke øker sannsynligheten for at man begår voldelige handlinger i det virkelige liv, sier hun.

Samtidig forteller hun at mange menn skammer seg for nettopp dette;

- De fleste menn jeg har snakket med som har slike fantasier, og som forteller om det, skammer seg veldig. Fordi de skammer seg, utvikler fantasiene seg til tvangstanker. Hvis en mann derimot forteller kjæresten om sine fantasier, og ønsker at hun skal delta i et rollespill der fantasiene kan spilles ut i det virkelige liv, er det opp til kjæresten å definere for seg selv hvordan hun opplever dette.

- Hvis det kan være noe opphissende og spennende for henne, kan jo paret prøve seg frem i et rollespill. Hvis dette er noe kvinnen føler seg presset til, eller på annet vis tar avstand fra, håper jeg at hun klarer å si ifra om det, sier Selvik til Kvinneguiden.

-Oppveksten påvirker fantasiene

Psykologen tror at grunnlaget for voldelige fantasier ligger i at mange mennesker blir ekstra opphisset av nettopp tabubelagte fantasier, fordi de er "forbudte".

- Innholdet i slike fantasier er som regel hentet fra ting vi har sett, hørt eller opplevd bruddstykker av. Sosiale forhold kan også påvirke slike fantasier i stor grad - hvis de du omgås andre som er tilknyttet sexklubber eller liknende, vil antageligvis fantasiene dine og din seksuelle atferd være preget av dette, sier Selvik.

Hun tviler heller ikke på at oppveksten til hver enkelt kan påvirke hvordan man fantaserer

- Personligheten vår vil også spille en stor rolle. Jo mer skamfølelse vi plages med, jo mer skam vil tabubelagte sexfantasier fremprovosere. Kulturen vi lever i, aksept for egen seksualitet, aldersgruppen vi tilhører, vennene vi har og hadde, type oppdragelse, personlighet, erfaringer; det er mange faktorer som kan påvirke hvordan vi fantaserer som voksne, mener psykologen.

Kan ha glede av rollespill

Samtidig tror Anne Selvik at slike brutale rollespill i sengen ikke nødvendigvis må gå ut over samlivet på en negativ måte.

BEGGE MÅ VILLE: - Hvis begge er med på brutaliteten, og den ikke medfører noen fysisk skade, kan sikkert enkelte par ha glede av denne type rollespill, sier psykologen.
BEGGE MÅ VILLE: - Hvis begge er med på brutaliteten, og den ikke medfører noen fysisk skade, kan sikkert enkelte par ha glede av denne type rollespill, sier psykologen. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

- Det kommer an på personene som er involvert. Hvis begge er med på brutaliteten, og den ikke medfører noen fysisk skade, kan sikkert enkelte par ha glede av denne type rollespill. Jeg vet rett og slett ikke hvor sannsynlig det er at par deler denne type fantasier.

Dersom du har en kjæreste som forteller at han bærer på denne typen fantasier, bør du forsikre deg om hva slags type han er.

- Det kommer an på kjæresten, er han en aggressiv type? Har han vist noen voldelige tendenser tidligere? I hvilken situasjon forteller han om fantasiene - i fortrolighet eller som et ønske om å prøve ut fantasien? Er han skamfull, krevende, utforskende, nysgjerrig på dine tanker, eller bedende? Hva ønsker han å oppnå gjennom sin betroelse?

- Hvis han bare ønsker fortrolighet, og søker større nærhet til deg gjennom sin åpenhet, er det viktig å ta imot hans fortrolighet med gjensidig åpenhet. Hvis han ønsker å få deg med på noe du i utgangspunktet ikke selv blir opphisset av, er nok en viss skepsis på sin plass, mener psykologen.

Sjalusi og negativitet

Selvik har selv snakket med mennesker som har vært med på ting som partnerbytte og trekant. Og siden dette har vært tema i terapirommet, mener hun også at det har vært problemer knyttet til handlingene.

- De aller fleste føler sjalusi når det gjelder de personene de er knyttet til. Derfor er slike handlinger som involverer sex med andre i all hovedsak forbundet med noe negativt, sier hun.

Hvis man likevel har en partner som absolutt ønsker å teste ut en slik tabufantasi, handler det først og fremst om hva du selv vil gjøre og ikke gjøre, mener psykologen.

- Hvis man ikke vil, klarer man forhåpentligvis å si nei. Konsekvensene av å bli med vil variere fra person til person, noen vil føle seg tvunget, andre vil noe motvillig være med på "rollespillet".

- Andre igjen vil føle seg utsatt for direkte overgrep uten at de klarer å sette grenser. Hvis man nekter, kan man kanskje miste sin kjæreste, og det er ofte dette potensielle tapet som fører til at noen blir med på noe de ikke har lyst til.

Les også:

Slik får du vaginal orgasme

Derfor bør du be kjæresten knipe igjen

Slik unngår du sextørke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning