Sex med kondom

Dette viser selvtillit i senga

- Gjør kondomet til en del av sexleken, oppfordrer sexolog.

ROLLESPILL: - Lek med utkledning og forskjellige roller i senga er en kinky og morsom måte å utforske hverandres personlighet og lekenhet, sier Cecilie Kjensli.
ROLLESPILL: - Lek med utkledning og forskjellige roller i senga er en kinky og morsom måte å utforske hverandres personlighet og lekenhet, sier Cecilie Kjensli. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
Publisert Oppdatert

Dårlig dongbruk

  • Nordmenn er ikke like flinke som våre nordiske naboer til å tre den på.
  • Blant aldersgruppen 20-35 år oppgir 62 prosent at de ikke brukte kondom sist de hadde sex med en ny partner.
  • Det er klart flest i Norden, foran Sverige (51 prosent) Danmark (49 prosent) og Finland (48 prosent).
  • RFSU er en ideell stiftelse, som i snart 80 år har drevet med opplysningsarbeid om sikker sex. Hele overskuddet fra salget av RFSUs produkter går til informasjons- og opplysningsarbeid både i Norge og internasjonalt.
  • Sex Hour , som varer mellom 20.30-21.30 den 21.juni, er en del av deres ideelle opplysningsarbeid som handler mer om å oppfordre til trygg kos og hygge enn å tegne skremselsbilder.
  • Ideen til Sex Hour har de fått fra Earth Hour der folk over hele verden skrur av lyset i én time for å rette oppmerksomhet mot energiforbruk og klimaspørsmål.

- Under Sex Hour kan man velge fritt om man vil ha lyset av eller på, og gjør egentlig litt som man vil - så lenge man er grei og snill. Men vi oppfordrer til å tre den på for å kunne fortelle om viktigheten av sikker sex - og det aller tryggeste prevensjonsmiddelet er kondom, sier Sissel Kløw.

(Kilde: RFSU.)

Trenger du en times koseavbrekk på årets lyseste dag? I så fall er det ingenting i veien for å gjøre hyrdestunden hakket mer spennende.

Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no.

Her er hennes heteste kosetips for kvelden:

1. Spill skuespill

- Lek med utkledning og forskjellige roller i senga er en kinky og morsom måte å utforske hverandres personlighet og lekenhet. Skuespill handler om å gjøre noe dere ellers ikke gjør, om å skape spenning og variasjon mellom lakenene. Med en stilig parykk på hodet blir man lett mer løssluppen, bare se på Lynette i "Frustrerte fruer". Rock opp sexlivet!

2. Besøk gamle dager

- Husker du da dere var nyforelsket, holdt hender konstant og hadde dere overalt? De dagene er kanskje forbi, men nå er det på tide for deg og kjæresten å besøke alle de gamle stedene dere pleide å snike dere unna for spontane hyrdestunder. Det er på tide å gjøre ugagn igjen! Husk å knote med kondomet.

3. Erotisk mat

Du trenger ikke å stå naken i forkle og lage avanserte penisformede bakverk for å fremkalle en morsom og erotisk opplevelse med mat. Erotisk mat handler om å kose seg sammen og bli tent med smakssansene. Det er fare for at den sexy seansen raskt ender på kjøkkenbenken.

4. Crazy sex

- Crazy sex er en type sex man har når man ramler hjem klokka halv fem om morgenen, etter en solid bytur med mye gnikkedans og klining, og denne stemningen kan dere skape med champagne-fest hjemme. Crazy sex får alle andre hverdagssysler til å virke meningsløse, det er sex uten hemninger, moral og selvhøytidelighet. Bare hundre prosent rå, usensurert knulling.

5. Naken-gjemsel

- Husker du de gamle lekene man lekte i barndommens bursdager? Nå er det på tide å oppgradere de samme lekene til voksen-standard. Du trenger ikke leke «Boksen går» i blanke messingen, men hva med en runde «Nødt eller sannhet?» Eller «Flasketuten peker på» for to? Garantert klinings.

6. Fjernstyrt sex

- Du «fjernstyrer» kjæresten til å gjøre akkurat det du liker med kroppen din. «Høyre, litt ned, ikke der du vanligvis tror, men DER!» Fjernstyrt sex handler ikke om å bruke kjæresten som en kjempestor tjenerdildo, det handler om å lære mer om hverandres kropper. Med andre ord: Verdens diggeste anatomileksjon!

- En fordel

- Glem det, jeg hater å bruke kondom, jeg kjenner jo ikke at vi har sex!

Hørt det før?

Det er ikke sikkert at det å la være å bruke kondom er svaret.

- Det er bevegelse og trykk mot kjønnsorganene ved samleie som gir nytelse, både for ham og henne. Moderne kondomer er så tynne og elastiske at reduksjonen i følsomhet er minimal, sier sexolog Gro Isachsen til Kvinneguiden.

Skulle mannen merke at kondomet svekker følelsen litt, mener sexologen at dette er en fordel.

- Nedsatt følsomhet vil jo for mange unge menn være en fordel, da de ellers ofte får utløsning etter kun kort tid ved samleie.

Når det gjelder kvinner, er det ikke i selve skjeden at det meste av nervene sitter:

- En kvinne har liten følsomhet i skjeden, som også skal fungere som hennes fødselskanal. Skjeden har kun noen få hundre nerveender, mens klitoris har 8000, det er den som er hennes lystsenter, sier Isachsen.

Maria K. Ebbestad, presseansvarlig ved Kondomeriet, støtter Isachsen og mener det blir helt feil å skulle unnskylde det å droppe kondomet fordi samleie ikke føles like bra.

- Dette er ikke helt riktig. Det finnes nemlig en rekke forskjellige kondomer hvor både størrelse, tykkelse og form varierer, sier Ebbestad til Kvinneguiden.

-Selvtillit er sexy

Å insistere på bruk av kondom ved tilfeldig sex viser trygghet og ansvarlighet, mener Isachsen;

- Og at man tar partneren og sin egen helse alvorlig. Selvtillit hos partneren oppleves dessuten som sexy for de fleste, sier sexologen.

- Sex er en lek for voksne. Gjør påsetting av kondom til en del av leken og forspillet. Både gutter og jenter bør trene på dette til de kan gjøre det med bind for øynene, sier hun.

Isachsen mener det er viktig å huske på at god sex er alltid sikker, sunn og samtykkende.

Unngå pinlig stemning

Til tross for gode argumenter for det å bruke kondom under samleie, da særlig med en person man ikke kjenner, viser RFSUs undersøkelse "Sex og kondom og sånn" at nordmenn ligger på sex-toppen i Norden, men er samtidig dårligst til å bruke kondom.

Maria K. Ebbestad mener at det finnes en rekke årsaker til at nordmenn dropper kondomet under sex.

- Men det er ofte alkohol med i bildet da man lar være å beskytte seg.

Gro Isachsen støtter dette:

- Den viktigste årsaken er for mye alkohol, som svekker vurderingsevnen - alt blir mindre alvorlig. I tillegg har for mange unge dårlig kunnskap om hva som gir god sex. Det fører til usikkerhet, som igjen fører til prestasjonsangst og for mange et stort inntak av alkohol. Dessverre forsvinner tanken på å beskytte seg når usikkerhet og angst tar styringa over situasjonen, sier hun.

I tillegg kan man synes det er vanskelig å be en tilfeldig partner om å tre den på. Likevel trenger det på ingen måte bli kleint:

- Det lureste å gjøre for å unngå å komme i en klein situasjon der man ikke vet om den andre har tenkt til å bruke kondom eller ikke, er rett og slett å la temaet komme opp før man lar trusene falle. Snakk lett om det på vei hjem til en av dere. Det viktigste er å selv ta ansvar og ikke forvente at den andre tar med beskyttelse - dette gjelder både for gutter og jenter, sier Ebbestad.

20 000 med klamydia hvert år

SEXY ANSVARLIG: - Kondombruk viser trygghet og ansvarlighet, og at man tar partneren og sin egen helse alvorlig. Selvtillit hos partneren oppleves dessuten som sexy for de fleste, sier sexologen.
SEXY ANSVARLIG: - Kondombruk viser trygghet og ansvarlighet, og at man tar partneren og sin egen helse alvorlig. Selvtillit hos partneren oppleves dessuten som sexy for de fleste, sier sexologen. Foto: Foto: CRESTOCK.

I undersøkelsen fra i fjor kom det fram at mer enn halvparten av alle nordmenn er fornøyd med sexlivet, og det plasserer oss på topp i Norden.

Likevel er vi særs dårlige på å ta ansvar når vi slenger oss i halmen med en tilfeldig kosepartner for kvelden.

Over halvparten av nordmenn mellom 20 og 35 år mener at man ikke trenger beskyttelse om man har sex med en venn eller bekjent fordi det er noen man kan stole på.

Samtidig er det et paradoks at 6 av 10 mener man kan ta for gitt at den andre bruker en form for prevensjon dersom ingen tar det opp, mens like mange svarer at de heller sjanser uten kondom enn å ta opp spørsmålet selv.

Dermed ender det ofte med ubeskyttet sex.

Og etter den søte kløe?

Hvert eneste år blir det påvist over 20 000 tilfeller av klamydia, som er den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge.

Til en hver tid regner Folkehelseinstituttet med at én av 20 seksuelt aktive unge er smittet, og i tillegg kommer andre seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet.

Les også:

Hva kan du om underlivet hans?

Ønsker CV merket "Vårkåt"

Hva kan du om sex?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning