Orgasmestillinger

Knekk orgasmekoden

Alle kan få orgasme, men de kommer ikke gratis.

TA ANSVAR SELV: Du må tørre å være tydelig på hva som gir deg nytelse, sier sexologen.
TA ANSVAR SELV: Du må tørre å være tydelig på hva som gir deg nytelse, sier sexologen. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Publisert Oppdatert

Ser man en sexscene i en film krones som regel samleiet med en voldsom orgasme, og mannen og kvinnen når naturligvis klimaks samtidig. Praktisk, men milevis unna virkeligheten.

For sannheten er at det er langt vanligere å slite med å få orgasme, enn å få det hver gang.

Og de mye omtalte vaginalorgasmene, som skal være sterkere enn klitorisorgasmer, er det mange som aldri ser noe til.

- Kvinner flest får ikke orgasme av samleie alene. Jo nyere undersøkelser, desto lavere andel kvinner får vaginalorgasme. Det viser at stadig flere tør være ærlige om dette, og at mange har sluttet å spille skuespill. Uten klitorisstimulering får helt enkelt de færreste kvinner orgasme, sier Gro Isachsen, sexolog og samlivsrådgiver.

Det vanligste er altså at man "glemmer" å stimulere klitoris, og dermed tror man at man ikke kan oppnå orgasme. Men det finnes også dem som sliter med å få orgasme, selv med klitorisstimulering.

- Den vanligste grunnen til manglende orgasme er at kvinnen har svært slapp bekkenbunnsmuskulatur, for eksempel etter fødsel, eller dersom kvinnen ikke har trent disse musklene bevisst og isolert. Den fysiske delen av orgasmen skjer ved at bekkenbunnsmusklene går i spasmer. De trekker seg sammen og slipper opp mellom fire og åtte ganger. Er musklene utrente vil sammentrekningene knapt kjennes, og det kan føre til at orgasmen uteblir eller kjennes svært svake, forklarer hun videre.

Det psykiske spiller inn

Psyken kan også ha stor innvirkning på evnen til å oppnå orgasme.

- Hvis man ikke er kjent med sitt eget tenningsmønster, er usikre på partneren og ikke tør gi slipp på kontrollen, kan dette føre til at man sliter med å få orgasme. Eller hvis man rett og slett er så stresset at man ikke klarer å få kontakt med sin egen nytelse, sier Isachsen.

I følge sexologen er første bud å tørre å ta ansvar for sin egen nytelse. Det innebærer at du både må fortelle partneren din hva du liker, og også bidra selv. Og for all del - dropp fakingen.

- For de fleste kvinner er klitoris like viktig for hennes nytelse som penis er for mannens. Mange er ikke klar over, tør ikke eller vil ikke ta med seg onanivanene over i parsexen. Dessverre, for gjør hun det kan hun selv regulere hvor og hvordan hun foretrekker å bli stimulert - på eller i nærheten av klitoris, og kan selv tilpasse kjærtegnene etter hvor opphisset hun er - også under samleiet, forklarer Isachsen.

Klitorisens hemmelighet

Vil du ha orgasme, er det altså klitorisen som først og fremst må få det den vil ha. Og den enkleste måten å stimulere klitoris, er å bruke dine egne hender.

- Det aller beste er at du tar ansvar for din egen klitoris, så trenger ikke gutta å stresse over at de ikke helt har teken på den, for det har jo du. Får du orgasme alene, vet du jo hva som skal til. Eller man kan bruke en vibrator eller mannens fingre og tunge, forklarer sexpirator og redaktør av nettstedet Cpunktet.no, Cecilie Kjensli.

Dersom du allikevel ikke kommer i mål hver gang er det i følge Kjensli ingen grunn til bekymring.

- Det er ganske vanlig at kvinner som kan få orgasme ikke får det hver gang, sier hun.

Flere typer orgasme:

  • Det finnes flere typer orgasme, men seksualforskere er uenige om forskjellen på kvalitet, lengde og intensitet på orgasmene.
  • Flere forskere gjorde for 30-40 år siden utallige forsøk hvor de prøvde å måle de fysiske utslagene av orgasme, for derved å kunne si noe om intensiteten og hvilken type orgasme forsøkspersonen hadde vært igjennom.
  • Hvordan orgasmen oppleves, kan variere mye alt etter hvor opphisset du er, hvilken type orgasme du oppnår, når den kommer og selvsagt hvordan du har det med deg selv.
  • Klitorisorgasme er alle enige om at nesten alle kvinner kan få. G-soneorgasme er fortsatt i visse kretser omstridt. Mange synes det er vanskelig å få vaginalorgasmer.
  • I tillegg kan kvinner få analorgasmer, brystorgasmer, mentalorgasmer og fantasiorgasmer.
  • Noen får flere typer orgasmer på en gang.

Kilde: Boken "Sex - ja takk!" av Gro Isachsen

Noen stillinger er bedre egnet enn andre hvis du sliter med å få orgasme, men i følge Isachsen er det vel så viktig å ikke overkomplisere det.

- Det viktigste er at du hele tiden har god tilgang til klitoris og at stillingen ikke er så akrobatisk at du ikke klarer å slappe av og konsentrere seg om din egen nytelse.

Kjenslis tips

  • Vi jenter kan få orgasme omtrent i hvilken som helst stilling så fremt klitoris blir massert, enten det handler om tunge, fingre, vibratoren eller andre hjelpemidler.
  • Gjør det samme når du ligger med kjæresten, som når du onanerer.
  • For å få orgasme på en annen måte, må kvinnen enten sitte oppå og gni seg mot mannen, eller være i en slik posisjon at dette skjer.

Les også:

Stønn mer, få bedre sex

Slik unngår du sextørke

Quiz: Hva kan du om sex?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning