Krisen som gjør menn utro

Dette får menn til å ville spre genene sine.

Krisen som gjør menn utro
Krisen som gjør menn utro
Publisert Oppdatert
Den globale finanskrisen som har utviklet seg til en vedvarende gjeldskrise kan utløse noe i mennesker som gjør at vi ønsker å søke mer kortsiktige partnere.

Den hevder evolusjonærpsykolog Omri Gillath, ved University of Kansas, i en studie publisert i "Journal of Experimental Social Psychology".

Gillath jobber ut i fra en teori om at menn har en tendens til å arbeide i en parring-strategi av flere kortsiktige partnere når de står overfor vanskelige situasjoner som kan true deres overlevelsessjanser.

I studien fikk Gillath og hans kollegaer en rekke menn til å tenke og bekymre seg over deres egen død, noe som skulle ligne en situasjon med lav overlevesesmuliget.

Mennene reagerte sterkere på tøffe bilder og fikk raskere puls enn når de først måtte tenke på for eksempel tannpine.

Avkom

- Vi er genetisk laget for å reprodusere, og miljøet forteller oss hvilken strategi som er best for videreføring av genene våre, sier Omri Gillath, ifølge sciencedaily.com.

- Hvis man tror man snart vil dø, er det en stor fordel for mannen å gå for mange kortsiktige partnere, så det er større sannsynlighet for avkom - og så håpe at noen av dem overlever. Kvinner kan ikke gjøre det samme.

Les også: Derfor er kvinner utro

Les også: Når han er utro

Les også: Derfor dør forholdet- Dette betyr at vi tror at under forhold med lave sjanser for å overleve, er menn mer villige til å søke sex utenfor monogame forhold for å spre sine gener, forklarte Gillath.

Tidligere demografisk forskning har vist at det i rikere land er lavere fødselsrate, og alder for sexdebut er også lavere i fattige områder.

Ikke nok penger

Gillat mener at hans studie kan ha betydning for den globale gjeldskrisen og den påfølgende frykten for arbeidsledighet og dårlige levekår.

- Økonomien signaliserer at vi har mindre sjanse for å overleve. Om det ikke er nok penger, vet vi ikke om vi får beholde jobbene våre, vi vet ikke om vi kan støtte barna våre. Det er som å være på savannen og oppdage at det ikke er nok frukt og dyr. Under slike forhold vil mannen føle seg tilbøyelig til å spre sine gener og dermed være klar for sex.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning