Derfor dør forholdet

- Man kan ikke holde på kjærligheten, sier psykolog.

Publisert Oppdatert
Mange leter etter oppskriften på det "perfekte" samlivet og hvordan det i det hele tatt er mulig å holde sammen hele livet. Psykolog og forfatter av boken "Evig Din?", Eva Tryti, presenterer den brutale sannhet:

- Man må jobbe hardt for å holde liv i forholdet, sier hun.

Det er håp

Psykologen mener at det er nødvendig å tenke annerledes om en del ting og være villige til å knuse noen par-romantiske myter dersom man ønsker et varig parforhold.

Les også: Kjærlighet på prøve

Les også: Vanskeligst i forholdet

Les også: Ikke ødelegg forholdet hans- For eksempel er det ikke sånn at man "holder på kjærligheten". Hvis man tror at forelskelse og begeistring fra startfasen kan fortsette, eller bli til kjærlighet, eller er det varig kjærlighet dreier seg om, har man latt seg lure av det jeg kaller den par-romantiske ideologien.

- Kjærligheten kan vokse frem, sammen med et godt vennskap, etter at forelskelsen har landet. Og vi må tåle motgang, vonde dager og klare å gå videre, sier Tryti.

Sex er viktig

Psykologen mener at forhold hvor man dyrker vennskapet, og langsomt bygger en varig kjærlighet, sjelden oppleves som døde eller destruktive.

- Samtidig må man jobbe ekstra for å ha et godt sexliv sammen, og det er viktig å ta det på alvor. Men, her er kanskje tidspress en av de verste truslene, samfunnet og arbeidslivet presser oss til å ha dårlig tid i lange perioder. Det er ikke bra verken for hver enkelt av oss eller parforholdene våre. La oss håpe at synet på dette blant arbeidsgivere og politikere vil endre seg, sier psykologen.

- Flere fristes til utroskap

Omtrent halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse, og selv om man ofte venter lenger før man finner livsledsageren sin, mener Tryti at de viktigste årsakene til brudd har vært de samme lenge;
 • Skjev fordeling av arbeid og plikter.
 • Utroskap og eksterne forelskelser - og manglende vennskap og fellesskap.
 • Verre arbeidspress enn for 20 år siden. Dermed forventes en jevnere fordeling av arbeid hjemme, men den har ikke blitt mye bedre.
 • - I tillegg ser det ut til at kvinner er mer utro enn før, særlig unge kvinner, og at mange har bedre anledning enn før til å møte andre og være utro. Det er altså flere fristelser og færre sperrer. Og hvis hjemmelivet da er preget av tidspress og krangling, er det adskillig farligere enn for 20 år siden, mener Tryti.

  For nyforelskede uten barn

  Lite sex skyldes altså ofte tidspress, men også krangling og manglende følelse av fellesskap. Og når vi da blir pepret med enkle tips for hvordan forholdet kan bli bedre, kan man istedenfor å bli inspirert, føle seg overveldet og mislykket.

  Tryti mener at det nok ikke finnes ett enkeltips som kan løse flokene i forholdet.

  - Min innfallsvinkel i boken er at vi må se problemene bredere, eksempelvis hvor viktig tidspress og arbeidssituasjon er, eller endringene i kjønnsroller. Dessuten må vi forstå mye, mye mer av hva som skjer i forholdet vårt, hvordan vi reagerer og hva vi kan gjøre når det er krise som for eksempel utroskap, og når vi opplever vanskelige tider, sier hun.

  - Vi må jobbe for gode forhold, og det vil si på litt andre måter enn de typiske rådene vi får som passer best for nyforelskede uten barn, mener psykologen.
EvigDin220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning