Energityvene blant oss

Slik takler du de selvsentrerte menneskene som stjeler energien din.

Publisert Oppdatert

I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om energityvene vi omgås.

Har du noen gang opplevd at du føler deg tappet, forvirret og tom bare av å bare være i nærheten av et menneske? Det kan være vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er, men man føler seg tung og energiløs etterpå.

Da kan du ha vært utsatt for det som kalles for en "energityv", det kan være mennesker som ofte styres av selvsentrerte redsler og lav selvfølelse. Noen mennesker krever mer av sine omgivelser enn andre, ofte uten at de vet det selv. Hvordan kan man håndtere det?

"Hvis vi ikke snakker om meg..."

De fleste av oss kjenner noen som har en egen evne til å alltid dreie samtalen inn på seg selv, uansett hva den handler om. Det kan hende du ofte ender opp som hobbypsykolog for dem, og de snakker mye om sine problemer de tilsynelatende har mange av. Selvfølgelig er det viktig å støtte andre, men om de alltid kommer til deg med sine ting, kan du føle deg som klagemur. Om noen kverner om og om igjen med et sterkt negativt fokus, kan det være nedbrytende.Det kan føles som om du har blitt manipulert inn deres selvsentrerte verden. Det kan gå lenge mellom hver gang du blir spurt om hvordan du har det av noen med et slikt fokus. "Energityver" har en utagerende form for lav selvfølelse og er ofte ikke bevisst på det. De opplever gjerne at om de ikke snakker om seg selv og får andre til å gjøre det samme, så "går verden under". Dermed blir de mestre på å vinkle historier og tema tilbake til sitt eget. De er styrt av redsler og trenger mye oppmerksomhet for å føle seg bra. Ofte så har samtalene et sterkt negativt fokus og dette er også noe av årsaken til at nærværet til "energityven" tapper deg.

Enten eller

De kan være gode på å gi komplimenter og lære deg å kjenne akkurat nok til å få deg til å føle deg bra til å begynne med. Du blir kanskje nesten umerkelig trukket inn i baksnakking. "Energityver" er glad i klikker, og liker å stenge folk ute og inkludere andre. Det kan gi deg en følelse av eksklusivitet, som da man var tenåring og ville være en del av den kule gjengen.Det er slitsomt å være i et vennskap eller relasjon der alt handler om den ene personen. Samtidig kan "energityver" ofte være sjalu og manipulative, og de snakker gjerne nedsettende om andre. Baksnakking er noe vi alle vet er galt og det spiser av selvfølelsen vår. Det kan gi en midlertidig følelse av å være "bedre enn andre", men er i realiteten en måte å overføre vår egen usikkerhet og lave selvfølelse over på andre.

Dette kan du gjøre

Om personen er et familiemedlem kan det være mer utfordrende å ta avstand. Forsøk å sette grenser i forhold til hvordan du ønsker dere skal omgås og forsøk å ta mer kontroll over samtalene.
  • Ta avstand fra baksnakkingen, ta ansvar - si klart i fra og hold deg til det.
  • Styr samtalen over på deg selv eller på generelle tema igjen og igjen til vedkommende blir lei av å forsøke å finne nye vinklinger.
  • Be de om å oppsøke profesjonell hjelp om det er store vedvarende problemer de har.
  • Sett grenser for den manipulative oppførselen ved å ikke gi de oppmerksomhet når de krever det, og ikke tvinge deg selv til å gjøre det de ønsker.
  • Husk at du bestemmer hvem du trekker inn i din sfære, og det er sunt å sette grenser.
 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning