Utsatt for utroskap

Kom deg videre etter utroskap

- Start med å sidestille utroskapen med alt det andre vonde du har opplevd i livet, sier psykolog.

SJOKK: - Man vil normalt sett reagere med sjokk siden livet blir snudd på hodet når man får vite at partneren har vært utro. Alt det trygge og kjente, det man kunne stole på, forvitrer under føttene på en, sier psykolog Frode Thuen.
SJOKK: - Man vil normalt sett reagere med sjokk siden livet blir snudd på hodet når man får vite at partneren har vært utro. Alt det trygge og kjente, det man kunne stole på, forvitrer under føttene på en, sier psykolog Frode Thuen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.
Publisert Oppdatert
VANSKELIG SAMARBEID: - Har man lyst å klare å komme seg videre sammen, må dette være noe begge parter tar tak i og jobber med, selv om det kun er den ene som har vært utro.Her må begge gjøre jobben sin.
VANSKELIG SAMARBEID: - Har man lyst å klare å komme seg videre sammen, må dette være noe begge parter tar tak i og jobber med, selv om det kun er den ene som har vært utro.Her må begge gjøre jobben sin. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.

Om man plutselig får vite at partneren man har tilbragt mange år sammen med har vært utro mot en, er det naturlig å kjenne som om at hele verden raser sammen.

Faktisk finnes det en normalreaksjon for folk flest, mener psykolog Andreas Løes Narum.

- Folk flest reagerer med sjokk, vantro og sinne. Så går sinnet over i sorg etter hvert. De fleste vil føle at de ikke er gode nok siden partneren har valgt en annen, sier Løes Narum til Kvinneguiden.

Frode Thuen, psykolog, professor og forfatter, mener at man normalt sett vil reagere med et stort sjokk siden livet blir snudd på hidet.

- Alt det trygge og kjente, det man kunne stole på, forvitrer under føttene på en, forklarer Thuen til Kvinneguiden.

Sørger resten av livet

Når sorgen har "tatt over" livet, vil man normalt sett lure på hvor lenge den vil sitte i kroppen.

Thuen mener at dette er avhengig av omstendighetene.

- Er det en løgn over lang tid, er det ofte snakk om år før man kommer seg. Normalt sett kan det gå et halvt år til ett år før man klarer å komme seg videre, men noen kommer seg aldri over sjokket, sier Thuen.

Han får støtte fra Løes Narum.

- Noen vil kunne bære sorgen med seg resten av livet, det spørs hva man har med seg av bagasje fra før og hvor nært man står hverandre, sier han.

For at man skal kunne klare å leve et så normalt liv som mulig videre, er det likevel viktig å forsøke å fokusere på å "komme seg". På et eller annet tidspunkt vil såret kunne leges dersom man forsøker å ta tak i følelsene man kjenner på.

-Det er det som er vanskelig, det er viktig å ha et noelunde normalt liv slik at utroskapen ikke skal få en dominerende plass eller være et stort, sort hull man må prøve å komme seg opp fra. Har man lyst å klare å komme seg videre sammen, må dette være noe begge parter tar tak i og jobber med, selv om det kun er den ene som har vært utro.Her må begge gjøre jobben sin, mener Thuen men understreker:

- Blir det brudd, har man lite motivasjon til å samarbeide om å komme seg videre, da er det mindre aktuelt.

Løes Narum mener det kommer an på personen.

- For dem som ikke er vant til å snakke sammen om vanskelige ting, kan det letteste bare være å kaste partneren på dør. Dette kan kjennes som mindre smertefullt enn å prøve og rydde opp, sier han.

Ødelagt selvtillit

Flere menn enn kvinner er utro

Fordi utroskap i stor grad er forbundet med løgn, fortielse og hemmeligholdelse, og noen ganger også med skam og skyld, er det vanskelig å få sikre tall på utbredelsen. Likevel er det liten tvil om at utroskap er et nokså utbredt fenomen.

  • Det kom blant annet frem allerede i Kinsey-rapportene fra USA på midten av forrige århundre, hvor 50 % av gifte menn og 26 % av gifte kvinner vedgikk seksuelle sidesprang.
  • Senere amerikanske studier har påpekt enda større utbredelse; med opptil 70 % blant menn og i overkant av 40 % blant kvinner (Kelly & Byrne, 1992).
  • De siste ti-femten årene har man imidlertid funnet lavere tall, og mindre tydelige kjønnsforskjeller, ved at det nå synes å ligge på mellom 20 og 25 % av gifte amerikanere som oppgir å ha vært utro (Atkins, Baucom & Jacobsen, 2001).
  • Også i norske undersøkelser har man funnet til dels store variasjoner i utbredelsen. I en undersøkelse fra Oslo på midten av 1990-tallet fant Træen (1997) at 42 % av mennene og 34 % av kvinnene hadde hatt sidesprang under samboerskap eller ekteskap.
  • Noen år senere, i 2002, går det frem av tall fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt, basert på svar fra et landsdekkende utvalg på 3600 personer i alderen 18 til 49 år, at 29 % av mennene og 23 % av kvinnene har vært utro en eller annen gang i livet. På spørsmål om utroskap i nåværende forhold, er andelen henholdsvis 16 % og 11 % (Træen, Holmen & Stigum, 2007).

(Kilde: Psykologtidsskriftet.no)

Når man opplever et så grovt svik som det utroskap er, kan mye av følelsene være preget av at man selv ikke er god eller flott nok for partneren.

Thuen mener at det å bygge opp igjen selvtilliten sin vil ta tid.

- Men man vil gjenvinne selvtilliten dersom man klarer å unngå at utroskapen blir en enormt dominerende ting som vil overskygge alt det andre i livet. I stedet skal man forsøke å sidestille utroskapen med andre vonde opplevelser man har hatt i livet sitt, tipser psykologen.

Enten man er villig til å forsøke å fortsette forholdet med sin utro partner, eller man ønsker å ende alt sammen, mener Løes Narum at det er viktig at den utro partneren får vite hvor vondt dette har vært for partneren.

- Den utro partneren må være villig til å gjøre det som må gjøres for å bygge opp tillit igjen. Dette kan også være vondt for den som har vært utro, men denne "soningen" er nødvendig. Den demonstrerer vilje til reparasjon. I tillegg må de bygge opp nye måter å vise hverandre nærhet og kjærlighet, sier han.

- Bedre forhold etter utroskap

Som den forsmådde parten, vil nok tilgivelse av utroskap virke fullstendig meningsløst og latterlig i starten.

Men også her mener psykologene at det kommer an på graden av utroskap og selve situasjonen i hvert enkelt parforhold.

- Dette er personavhengig og det kommer også an på utroskapets art, om det var et engangstilfelle eller noe som har skjedd systematisk over tid, sier Løes Narum og fortsetter:

- I noen tilfeller kan forholdet faktisk bli enda bedre etter et sidesprang. Ikke på grunn av utroskapen i seg selv, men fordi man er nødt til å snakke skikkelig sammen, kanskje for første gang. På den måten kan relasjonen gjerne bli sterkere enn før, og man kan lære seg å stole mer på hverandre enn før, som en funksjon av det.

Thuen mener at det ikke er alltid man klarer å komme tilbake igjen til nøyaktig samme tralten i forholdet:

- Men ofte kan det faktisk hende at man blir enda mer oppmerksom på hva man faktisk har i partneren sin, og ofte blir da forholdet enda sterkere etter en slik påkjenning som utroskap er, forteller Thuen.

- Men det krever mental energi og evne til å tilgi andre. Det er alltid lettere å tilgi en angrende synder, så dersom den som har bedratt viser at han eller hun angrer, blir det lettere, mener han.

- Lett å bli fristet

Lite eller ingenting kan som regel unnskylde utroskap, det finnes stort sett andre måter å takle både fristelser eller problemer på.

Samtidig tror Løes Narum at det er lettere å bli fristet til utroskap i dag enn det var før i tiden.

- Ja, det er kanskje lettere å bli fristet i dag på grunn av for eksempel diverse nettsteder som hjelper til å være utro. Men på den andre siden kan det være vanskeligere å drive med utroskap fordi all den kommunikasjonen man har tilgjengelig, gjør det vanskeligere å skjule utroskapen, sier Løes Narum.

Psykologen har ikke noen forskningsmateriale som viser at utroskap har blitt mer vanlig i dag enn før, men en undersøkelse han gjorde blant 1000 par i 2008, viser noe oppsiktsvekkende:

- Min undersøkelse viser at cirka 30 prosent av både menn og kvinner har vært utro. Annen forskning viser også at det er mer sannsynlig å være utro dersom man har høyere utdanning bak seg. Jeg kan bare spekulere i hvorfor, men kanskje de som har høyere utdanning får større anledning til å være utro gjennom jobben de har?

Les også:

Mal soverommet, få mer sex

Derfor slutter dere å ha sex med hverandre

Her blir han tatt på fersken

Tenk deg nøye om før du signerer dette

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning