Kjærlighet mot smerte

Det er ingenting som lindrer smerter som en real dose romantikk.

Kjærlighet mot smerte
Kjærlighet mot smerte
Publisert Oppdatert
Har du smerter, så kan det faktisk hjelpe å se på den du er glad i. I alle fall om man skal tro på ny forskning, hvor 15 forelskede par reduserte følelsen av smerte med opp til 45 prosent ved å se på kjæresten.

Les også: Slik forelsker han seg

Les også: Hun nye...

Les også: Dette tiltrekkes vi av


Ved hjelp av hjerneskanninger fant forskerne ut at kjærlighet virker smertelindrende ved å aktivere belønningssentrene i hjernen. Tidligere har dyreforsøk vist at medisinsk aktivering av belønningssentre kan virke smertelindrende. Forskerne håper nå at det nye resultatet kan medvike til å forstå og utnytte belønningssentrenes evne til å redusere smerte bedre.

De forelskede forsøkspersonene var alle sammen i de første ni måneder av et romantisk forhold. Hendene deres ble plassert på en firkantet plate, som så ble varmet opp. De ble utsatt for ingen, moderat eller sterk smerte. Samtidig ble de enten bedt om å se på et bilde av sin kjære, se på et bilde av en attraktiv bekjent, eller tenke på noe tilfeldig, som sport.

Den siste øvelsen ble tatt med, fordi man lenge har visst at alminnelig distraksjon virker smertelindrende.

Aktiverer belønningssentre
Forskerne kunne konkludere med at bildet av kjæresten og de distraherende tankene om sport reduserte den sterke smerten med 12-13 prosent, og den milde smerten med 36-45 prosent.

Under forsøket ble det gjennomført en spesiell form for hjerneskanning på testpersonene. Den avslørte at i motsetning til alminnelig distraksjon, så aktiverte synet av kjæresten flere belønningsregioner i hjernen.

Forskerne konkluderer derfor at resultatet antyder at "en aktivering av neurale belønningssystemer via ikke-farmakologiske metoder kan redusere opplevelsen av smerte". Med andre ord: Kjærlighet virker som medisin ved å påvirke hjernen til å døyve smerte.

Kilde: Videnskap.dk smerte_hoyde.280x402

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning