Derfor trenger du venner

Har kvinner sterkere vennskap enn menn?

Madeleine og Thea-Louise stiller alltid opp for hverandre.

PAR I HJERTER: Bestevenninne Thea-Louise Langevei (21) og Medeleine Remøe Hansen (22), deler både gleder og sorger.
PAR I HJERTER: Bestevenninne Thea-Louise Langevei (21) og Medeleine Remøe Hansen (22), deler både gleder og sorger. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert
INGEN FORTRINN: Psykolog Vidar Ulset mener at jenter og gutter har ulike typer vennskap.
INGEN FORTRINN: Psykolog Vidar Ulset mener at jenter og gutter har ulike typer vennskap. Foto: FOTO: UiO
VENNSKAP: Førstelektor Ingrid Berthinussen mener vennskap er livsviktig.
VENNSKAP: Førstelektor Ingrid Berthinussen mener vennskap er livsviktig. Foto: FOTO: Privat

– Uansett hvilken situasjon jeg havner opp i, vet jeg at Thea-Louise er der for meg, sier Madeleine.

- Sammen med Madeleine kan være helt ærlig. Tilbake får jeg også helt ærlige svar, sier Thea-Louise.

Madeleine Remøe Hansen (23) og Thea-Louise Langevei (22) er bestevenninner, og deler det meste med hverandre.

– Vennskap en viktig del av livet, og kan gi velvære, selvtillit, mestring, sier psykolog Vidar Ulset til Kvinneguiden.

Ulset er stipendiat ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo og påpeker at vennskap kan virke beskyttende i tider hvor livet føles vanskelig.

– Vennskap er livsviktig, understreker førstelektor Ingrid Berthinussen, til Kvinneguiden. Berthinussen har jobbet ved Universitet i Tromsø, men er nå pensjonist. Hun har skrevet hovedoppgave om nettopp ungdom og vennskap.

Det er en klar sammenheng mellom vennskap og livskvalitetifølge en større undersøkelse. Voksne som ikke hadde hatt nære venner i oppveksten, rapporterte om dårligere livskvalitet enn de med motsatt erfaring.

I vår tid varer mange vennskap lenger enn ekteskap, sier Berthinussen og understreker vennskap som en nødvendighet for å overleve.

- Dess flere venner vi har, dess mer nyansert og beriket blir vi, og vi får flere synspunkter og blir dermed trygge og i stand til å skjønne mer av oss selv, mener Berthinussen.

Dette er noe Madeleine og Thea-Louise kan skrive under på. De føler at vennskapet dem imellom har gjort dem sterkere. Hver for seg. Og sammen.

Aktivt guttevennskap

Forskning viser at vennskap mellom gutter bygger på andre premisser enn jenters.

– Det finnes forskning som viser at vennskap mellom jenter er mer preget av den emosjonelle tilknytningen , sier Ulset, som likevel mener det blir feil å si at jenter har sterkere bånd enn hva gutter har.

Vennskapet mellom jenter og gutter kan likevel ha ulik struktur.

– Gutters vennskap er oftere enn jenters knyttet til aktiviteter, med fokus på aktiviteten de bedriver. Jenter kan i større grad ha fokus på selve relasjonen dem imellom. Jenter er dessuten oftere sammen to og to, forklarer Ulset.

Under arbeidet med hovedoppgaven om vennskap opplevde førsteamanuensis Ingrid Berthinussen at guttene uttrykket seg på en annen måte og med færre ord enn jentene.

- Forskjellen mellom gutter og jenters vennskap er en avhandling i seg selv, mener Berthinussen.

Hun tror imidlertid ikke at kjønn er avgjørende for vennskapets betydning, men at vennskap, uansett kjønn, er spesielt viktig i ungdomsårene.

Ingrid Berthinussen utdyper:

I ungdomstiden er behovet for personlig vennskap stort. Ofte føler de unge at foreldrene ikke lenger kan tilfredsstille deres sosiale behov fullt ut. Det å ha en bestevenn av samme kjønn synes å bety mye. En som de kan betro seg til, og drøfte tanker og problemer som er aktuelle for denne livsfasen med.

Når et forhold rakner

Både for jenter og gutter fungerer gjerne venner som et slags speil som gir bekreftelse på at du er normal og tilhører et felleskap.

DISIPLINERT: Thea-Louise er av den analytiske typen, men Madeleine har lært henne å være mer impulsiv og vågal.
DISIPLINERT: Thea-Louise er av den analytiske typen, men Madeleine har lært henne å være mer impulsiv og vågal. Foto: FOTO: Privat

Slik er det også for Madeleine og Thea-Louise. Hvis de ikke er sammen eller er uvenner, føler de en tomhet eller at noe mangler. I fjor var jentene skikkelig uvenner for første gang. Uvennskapet varte i fem måneder.

– Madeleine var i et forhold med en gutt. Sakte, men sikkert forandret hun seg i en negativ retning, forteller Thea-Louise.

Madeleine tenker med gru på det som skjedde. Venner og bekjente advarte henne mot kjæresten, men resultatet var at hun vendte dem ryggen.

– Jeg dyttet de som betydde mest for meg lenger og lenger unna. Jeg mente at de tok feil, alle sammen.  Jeg flyttet like godt til Oslo for å bo hos kjæresten min, og dette forandret vennskapet til Thea-Louise i negativ retning.

De to jentene tenker tilbake på perioden da de nesten ikke hadde kontakt. Det var vondt. Vanskelig.

– Det var rart å være sammen og merke spenningen mellom oss, forteller Thea-Louise, som kjente at de i den perioden ikke lenger ønsket det beste for hverandre.

Ukene ble til måneder. Fortsatt var det stille mellom de to.

Til slutt sendte Madeleine en beskjed til Thea-Louise via Facebook. Hun skrev: «Jeg har tenkt å gjøre det slutt». Etter en telefonsamtale ble de igjen uadskillelige.

- Ting falt på plass, forteller Madeleine.

 – Jeg var i ferd med å bryte med min daværende kjæreste og innså hvor feil jeg hadde tatt. Det å være i et slikt forhold viste meg også hva venner betyr. Situasjonen viste hvem som virkelig var der for meg.

Vennskap og konflikter

– Vennskap handler ikke bare om idyll og trivsel, men består også uoverensstemmelser og konflikter, påpeker Ingrid Berthinussen.

Hun understreker at vennskap per definisjon skal være lett, og at venner eksempelvis skal hjelpe hverandre og gjøre det med glede, ikke av plikt.

– Er vennskapet stadig en kilde til uro, bekymringer, nedturer og dårlig selvfølelse, eller er det noen som påvirker til å gjøre mange dårlige valg, kan det være lurt å spørre seg om det er snakk om et godt vennskap, sier psykolog Vidar Ulset.

Deler alt

I skrivende stund bor Thea-Louise i Oslo, mens Madeleine pendler mellom Sandefjord og Kolning i Danmark. Fem måneders pause i vennskapet skal de aldri utsette hverandre for igjen.

BESTEVENN: Madeleine valgte venninnen framfor kjæresten.
BESTEVENN: Madeleine valgte venninnen framfor kjæresten. Foto: FOTO: Privat

Madeleine er glad de kan møtes på annet vis:

– Vi holder kontakt via sosiale medier, Facebook og Snapchat, ringes regelmessig og prater om dagen vår, deler oppturer og nedturer. En gang snakket vi i over to timer!

Noen ganger må de dele en opplevelse med det samme:

Thea-Louise forteller:

– Hvis det var noe sykt kult som akkurat skjedde, bare må vi fortelle det til hverandre. NÅ!

Denne formen for kommunikasjon er typisk "jentete".

– Jenter forventer i større grad av sine venner at de deler hemmeligheter, sier psykolog Ulset.

Han poengterer likevel at selv om gutter ikke snakker like mye om følelser, kan kamerater ha like sterke bånd som venninner.

Venner betyr mer enn familie

Til Kvinneguiden.no har professor i psykologi Rebecca A. Adams tidligere uttalt at vennskap kan være viktigere enn familie.

– Hvis Madeleine virkelig trenger trøst, men jeg har en avtale med kjæresten min, da prioriterer jeg gjerne henne i stedet etter å ha forklart situasjonen for ham, sier Thea-Louise.

Madeleine nikker:

– Jeg ville gjort det samme. Jeg ville sagt at hun trengte meg, og vet at kjæresten min vil forstå.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning