Sunt forhold til eksen

- Ikke vær venner med eksen på Facebook

Du kan fort ende opp med å stalke han på nettet.

STALKER: Den enkleste måten å unngå å stalke eksen på, er ikke å bli venn eller følger på sosiale medier.
STALKER: Den enkleste måten å unngå å stalke eksen på, er ikke å bli venn eller følger på sosiale medier. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Sosiale medier gjør det lett å holde kontakt med venner og kjente, men det har også sine ulemper.

I alle fall i en situasjon der du kanskje sliter litt med å gi slipp på det som en gang var.

- En får unødvendig mye informasjon om eksen på Facebook, Instagram og Snapchat. Noen blir rett og slett hekta og sliter med å gå videre med eget liv, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland.

Hun er daglig leder ved privat praksisen Åpen Dialog i Sandnes, der hun har et stort fokus på forebyggende samtaler.

Sunt forhold til eksen

Klinisk psykologspesialist Annette Øverby ved Psykologpraksis i Oslo er enig i at det å holde kontakten via sosiale medier kan være med på å skape vansker med å komme videre etter et brudd.

- Jeg kaller Facebook og Instagram for støy. Det er veldig fort gjort å bli en slags skjult stalker på nett, gjerne uten at du mener å være det. Det er rett og slett ikke bra å vite for mye om hva eksen driver med, så mitt råd er å ikke være venner på sosiale medier, sier hun.

Antageligvis kjenner du selv på deg når du utvikler en usunn interesse for hva eksen driver med og hvem han er sammen med.

- Innser du at du engasjerer deg for mye, bør du holde avstand, sier hun.

Hva er intensjonen?

- Hva som er en sunn og naturlig relasjon til en eks, kommer an på faktorer som for eksempel personlighet, hva som skjedde i forholdet og bruddet og ikke minst hva som er din egentlige intensjon med å være venner med eksen, sier Søyland.

Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland.
Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland. Foto: FOTO: Åpen Dialog

Hun forteller at det varierer mye hvilke tanker par gjør seg i forbindelse med et brudd.

- Noen sier midt i sorgen at de i alle fall må være venner, mens andre vil kutte sin kjæreste en gang for alle. Noen vet helt klart hva de må gjøre, mens det for andre kan være et dilemma, sier hun.

Fortsatt et håp

Noe av det som gjør det vanskelig, er at dette spørsmålet ofte kommer opp midt i bruddet.

- Da kan noen bli veldig klamrende, fordi de gjerne har et håp om å bli sammen eksen igjen, mens andre igjen reagerer med å bli sterkt avvisende. Begge deler er naturlige reaksjoner i en bruddprosess, sier hun.

Søyland mener dere først kan få et sunt og avslappet forhold når begge ønsker eksen alt godt – inkludert en ny kjæreste – og ikke bare tenker det, men også viser det i praksis.

- Og har dere barn sammen, tyder det på et sunt forhold hvis du klarer å komme innom på en kopp kaffe når du henter barna uten at stemningen blir rar, legger hun til.

Ikke overdriv vennskapet

- Hvis dere har barn sammen, er det nødvendig at dere i alle fall har jevn kontakt rundt det praktiske og fordeling av barna. Samtidig kan det å ha et tett forhold bli mer komplisert når en eller begge går inn i et nytt parforhold, sier Øverby.

Klinisk psykologspesialist Annette Øverby
Klinisk psykologspesialist Annette Øverby Foto: Foto: Psykologpraksis

Hun anbefaler ikke å overdrive vennskapet med mindre dere er helt sikre på at begge har de samme forventningene til forholdet.

- Som regel vil nok den ene mer enn den andre, og da er det smart å holde litt avstand. Har en eller begge fått nye kjærester, kommer det heller ikke bare an på hva dere føler. Da må dere også ta hensyn til hva den nye partneren opplever rundt vennskapet, sier hun.

Noen dører er stengt

Et sunt vennskap med en eks fordrer også at du forstår og respekterer at du ikke lenger er hans eller hennes mest fortrolig, og at noen dører nå er stengt.

- Du viser respekt for eksens nye liv, og ved eventuelle uoverensstemmelser prater dere ut i stedet for å bruke det mot den andre på en dårlig dag, sier Søyland.

Også hun advarer mot å få et for tett vennskap.

Det er for eksempel ikke naturlig at du forteller eksen ting du heller skulle delt med din nye kjæreste.

- Gjør du det, kan ditt nye forhold miste vitalitet, lidenskap og fortrolighet, og i verste fall kan du få kjærestefølelser for eksen din igjen fordi mental nærhet og fysisk nærhet henger tett sammen i en kjæresterelasjon, sier hun.

Ta en pause

Søylands råd er derfor å ikke klamre seg til vennskapet den første tiden etter bruddet.

- Dette kan forstyrre sorgprosessen. Ta gjerne en pause fra vennskapet deres, sier hun.

Hun mener dette kan være ekstra viktig hvis dere har barn.

Det er naturlig at du tenker at barna trenger en glidende overgang, men det er ikke nødvendigvis til barnas beste at dere for eksempel feirer jul sammen.

- Noen barn kan bli forvirret av for mye kos og felles feiringer dersom det er tidlig i sorgprosessen. Da lurer de på om dere er kjærester igjen, sier hun.

Dropp vennesexen

Og bli ikke lei deg om du sliter med overgangen fra å være kjærester til venner. Det er nemlig ikke bare du som har det slik.

Det er også naturlig at du savner nærheten dere hadde sammen, men Søyland advarer likevel mot  å falle for fristelsen til å ha vennesex.

Dette kan kanskje føles trygt der og da, men det hindrer deg i å finne en ordentlig kjæreste og skape et nytt liv.

- Tiden dere har hatt sammen har skapt et sterkt bånd, og det gjør vondt når slike emosjonelle bånd brytes. Det at du klarer å bli ferdig med eksen er imidlertid nødvendig for at du skal kunne elske på ny en dag, sier hun.

Vil du lese flere slike artikler?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning