HVA ER PANSEKSUELL

Jeg heter Sabine, er 16 år, og jeg er panseksuell

Og hun er lei av at å høre at legningen er en «fase».

ÅPEN: Sabine er leder i komiteen Gay Straight Alliance -hvor målet er en mer inkluderende og aksepterende skole.
ÅPEN: Sabine er leder i komiteen Gay Straight Alliance -hvor målet er en mer inkluderende og aksepterende skole. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Sabine Glanville (16)

Frilansjournalist for Kvinneguiden

Går førsteklasse på Lillestrøm Videregående Skole

Leder for komiteen Gay Straight Alliance på Lillestrøm VGS

Kasserer i Romerike Rød Ungdom

Skal definitivt studere i utlandet

KOMMENTAR:

Jeg heter Sabine, er 16 år, og jeg er panseksuell. Og nei, det betyr ikke at jeg er seksuelt tiltrukket av panner, den greske guden Pan eller pandaer.

Jeg bryr meg bare ikke om hvilket kjønn eller seksuell legning du har om jeg blir forelsket i deg, og det betyr rett og slett at jeg har gleden av å kunne forelske meg i hvem som helst.

Min kjære mor ler alltid kjærlig når jeg forklarer folk hva panseksualitet er, og tøyser med at jeg «egentlig bare er grådig».

Hva er panseksuell

En studie gjort av YOUGOV i Storbritannia viste at 1 av 2 unge ikke definerer seg som 100 prosent heterofile.

På skolen min har vi flere forskjellige komiteer, og jeg er leder i Gay Straight Alliance - GSA. Vi jobber for en mer inkluderende og aksepterende skole. I fjor høst arrangerte vi en regnbuedag. Dette var en dag hvor vi informerte om forskjellige seksuelle legninger, hadde både ansiktsmaling med de ulike seksuelle legningenes flagg, og leker og quizer som informerte om seksualitet.

Målet vårt i GSA er å formidle at det går bra å være annerledes, og at det er lov å ikke være heteroseksuell som normen.

Voksne spør ofte om jeg ikke blir ertet når jeg sier jeg er panseksuell, men jeg opplever at det har blitt mer akseptert blant min generasjon at ikke alle er 100 prosent heterofile. Dette gjør det også lettere å komme ut av skapet, spesielt til venner. Familie er litt vanskeligere, ettersom ikke alle har like aksepterende foreldre som jeg.

Bare en fase

Da jeg fortalte det til mamma og pappa fikk de meg først til å forklare hva det egentlig går ut på, fordi mamma lurte på om jeg var seksuelt tiltrukket av pan-fløyter. De gjorde heldigvis ikke en stor greie ut av det.

Det viktigste for dem er at personen jeg ender opp med er snill og kan lage mat, fordi med matlagingsegenskapene mine kommer jeg ellers til å ende opp underernært.

Jeg har flere ganger fått negative reaksjoner når jeg forteller folk at det er en like stor sannsynlighet for at jeg ender opp sammen med en transperson som en gutt.

Da jeg og en voksen som står meg nær hadde en diskusjon om det å være skeiv og hvordan jeg definerte meg som noe annet enn heterofil utbrøt vedkommende:

«Nei, det er du ikke»

En annen setning mange støter på er «Det er bare en fase». Blant annet ble min panseksuelle venninne fortalt av sin bestemor at dette kom til å gå over «når hun får seg en kjæreste».

Jeg blir så irritert når jeg hører slike kommentarer. Hvorfor tror du at du sitter med fasiten på mitt indre kjærlighetsliv og seksuelle legning?

Selv hadde jeg ikke et sånt «Shit, jeg er ikke heteroseksuell» øyeblikk, men innså tid at kjønn og egen seksualitet ikke har noe å si for meg.

Har du for eksempel sett Laverne Cox eller Ruby Rose fra Orange is the new black? Jeg føler at det er helt naturlig å kunne forelske meg i hvem som helst, og ikke bli holdt tilbake på grunn av personens kjønn.

Og om det så bare er en fase, kan du ikke bare akseptere at dette er den jeg er i en liten stund?

Én stor, skeiv fest 24/7

En av årsakene til at unge er mer åpne om dette tror jeg er sosiale medier. Å selv dele bilder fra sine skeive liv hjelper med å normalisere andre legninger.

Selv følger jeg for eksempel @ISUPERSHENG, instagram brukeren til Leo Sheng, en transperson som legger ut bilder av transformasjonen fra kvinne til mann. @KORDALENKALEB  er et homofilt par som deler bilder fra hverdagslivet sammen med de to døtrene deres. Hele tumblr er én stor, skeiv fest 24/7. Jeg synes det virker som folk på Tumblr liker skeive folk mer enn skeive folk liker skeive folk.

Kjendiser som Cara Delevingne og Miley Cyrus har kommet ut som bifile og panseksuell, og Matt Bomer har tre barn med ektemannen sin. Det hjelper oss som er ikke-kjendiser at folk blir vant til å høre om seksuelle legninger utenfor standardmodellen.

Fortsatt fordommer

Men selv om jeg opplever at det er blitt mer akseptert å være skeiv i den lille kroken av verden der jeg lever, på Fetsund i Norge, betyr ikke det at det er slik for alle. Visste du at 40 prosent av alle unge hjemløse i Amerika er skeive? Eller at skeive i blant annet Uganda blir truet på livet hvis de kommer ut av skapet?

Selv om Amerika legaliserte likekjønnede ekteskap i alle 50 stater i juni 2015 mener fortsatt mange at ekteskap burde holdes mellom en mann og en kvinne slik det står i Bibelen.

SLAGORD: Bare fordi jeg er panseksuell betyr ikke det at jeg liker deg, er dette humoristiske slagordet.
SLAGORD: Bare fordi jeg er panseksuell betyr ikke det at jeg liker deg, er dette humoristiske slagordet. Foto: proudtobehomo.tumblr.com

Men vet du hva annet som også står i Bibelen, lurer jeg på da? Jo, du får for eksempel ikke gå i klær laget av to forskjellige stoff, du skal ikke spise reker, og det er en spesiell plass i helvete for folk som masturberer.

Vi lever i det 21. århundre, det er på tide å roe ned hatet.

Ikke forelsket i deg

Jeg har gjentatte ganger spurt homofobiske mennesker hvorfor de er så imot homofile. Det svaret jeg ofte får er at de er bekymret for at vi skal forelske oss i dem. Da kan jeg bare sitere Brad Pitt i filmen «Fight Club»; «Du er ikke så spesiell. Du er ikke et vakkert eller unikt snøfnugg”

LGBTQIA:

Omfavner alle mennesker som har en annen seksuell orientering enn det som oppleves som mainstream, som:

Homofile: Tiltrukket av samme kjønn.

Biseksuelle: Tiltrukket av begge kjønn.

Transseksuelle: Identifiserer seg ikke med kjønnet de er født med.

Aseksuelle: Ikke seksuelt tiltrukket av noen.

Panseksuell Kan bli tiltrukket av alle slags kjønn, samt interseksuelle, transeksuelle og andre kjønnsidentiteter.

Interseksuelle: Født med trekk som gjør det vanskelig å definere kjønn.

Queer: Samlebetegnelse for de som ikke er ønsker å bli plassert i en bestemt identitetskategori basert på seksuell orientering.

Ciskjønnede: Identifiserer seg med sitt fysiske kjønn.

Kilde: UCLA

Egentlig er homofobi et forferdelig navn på en person som misliker en gruppe mennesker på grunn av deres seksuelle legning. Vet du hva? Det er ikke en ekte fobi. Du er ikke egentlig redd for oss: Du er bare en drittsekk.

Legg bort frykten

Kanskje vi som ikke er 100 prosent heterofile har blitt radikalisert av skeive kjendiser på internett som hypnotiserer oss til å tro det er kult å elske flere,- eller kanskje vi bare er snillere og mer åpensinnede mennesker som klarer å se forbi fremmedfrykten. Ikke vet jeg.

Det jeg vet er at de fleste ungdommer i dag har klart å legge fra seg stigmatiseringen og fremmedfrykten, og gjort samfunnet til et bedre sted. Da burde voksne klare å åpne blikket og gjøre det samme.

HVA ER PANSEKSUELL: -Jeg bryr meg bare ikke om hvilket kjønn eller seksuell legning du har om jeg blir forelsket i deg, forteller Sabine.
HVA ER PANSEKSUELL: -Jeg bryr meg bare ikke om hvilket kjønn eller seksuell legning du har om jeg blir forelsket i deg, forteller Sabine. Foto: Privat

Vil du lese flere kommentarer fra bra damer? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning