Forhold til eks-kjæreste

Disse meldingene bør du ikke sende til eksen

Sjekk når du krysser grensen for hva som er greit.

FEIL: Send ALDRI slike meldinger til eksen...
FEIL: Send ALDRI slike meldinger til eksen... Foto: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert

- Ofte finnes det fortsatt varme følelser for eksen og et håp om at man en dag finner tilbake til de vidunderlige opplevelsene man hadde sammen. Andre ganger holder vi døren litt på gløtt, i tilfelle det nye forholdet ikke innfrir og fungerer slik vi ønsker. Dette gjør vi for sikkerhets skyld, vi safer litt.

Det sier samlivsterapeut Lene Lerche Raadal ved Lerche Familieterapi til Kvinneguiden. Hun har 25 års klinisk erfaring fra ulikt arbeid innen helse- og sosialsektoren, hvorav ni år er innen spesialisthelsetjenesten.

- Et samlivsbrudd er ofte smertefullt og mange av oss er svært redde for å være alene, vi ønsker å høre til et sted, og først og fremst med en kjæreste, forteller terapeuten.

Men hun råder deg til å skygge unna sms-mas og meldinger med mange smilefjes eller andre ting som forteller noe om relasjonen.

Det gjelder for eksempel hilsener til familie og spørsmål om hvordan den andre har det.

- Kjøreregelen er «kun praktisk – ikke relasjon», sier hun.

Lettere å være utro

Hun påpeker at et parforhold handler om allianse, lojalitet og solidaritet.

- Handlinger som truer denne opplevelsen skaper naturlig nok utrygghet, og «ekser» topper listen over personer som kan true den eventuelle nye relasjonen, sier terapauten.

Psykoterapeut Nanna Sonerud ved Psykoterapeuten på Bærums Verk har en enda enklere forklaring på hvorfor du ikke bør sende meldinger til eksen din:

-  Min erfaring er at sms-er og mailer skaper utrolig mye problemer i ditt nåværende forhold. For eksempel gjør det lettere å være utro.

- Begge parter kan få «plutselig tilbakefall», til og med selv om dere ikke ønsker å bli sammen igjen, sier Sonerud

Andre ganger kan du ende opp med å sende meldinger du angrer på. Komikerduoen Eva and Mel ba en gruppe New Yorkere om å lese opp den siste meldingen de hadde mottatt fra sin eks - uansett om det var et langvarig forhold eller en tilfeldig flørt.

Resultatet ble denne morsomme, og gjenkjennelige, videoen (artikkelen fortsetter under):

</p> </div>

Appen skal hjelpe deg å motstå fristelsen

Om du likevel ikke skulle klare å holde sms-fingrene unna eksen, finner du kanskje hjelpen i nettopp telefonen.

Det er nemlig utviklet en helt egen app som skal forhindre knuste hjerter fra å stalke sin tidligere partner. Appen heter «Drunk Mode», og den gjør at du låser telefonen for 10 utvalgte nummer.

Hensikten er å forhindre deg i å ringe eller tekste vedkommende mens du er full. Appen kan selvsagt brukes edru også.

Poenget er at den vil hjelpe deg å unngå å ringe eksen eller andre personer du helst ikke bør kontakte.

Kjærlighetserklæringer i fylla

Lerche Raadal presiserer oppførselen vår påvirkes av situasjonen vi er i og av fysiske endringer i hjernen når vi drikker alkohol.

- I begynnelsen skilles det ut mye av «lykkestoffet» dopamin som forsterker gode følelser og gjør at vi føler oss vel, fornøyde og optimistiske. Dette skjer rundt 0,5 – 1,0 i promille, sier hun.

Hvis promillen øker utover dette, vil imidlertid lykkefølelsen erstattes av andre følelser:

- Vi har mindre kontroll på uttalelser og fremstøt mot eksen vår, det være seg kjærlighetserklæringer og positive utsagn når lykkepromillen dominerer og mer negative utskjellinger og fremstøt når fortvilelsen råder, sier terapeuten.

Hun understreker at svært mange angrer veldig på kontakt med eksen i påvirket tilstand.

7 meldinger du ikke skal sende

Lerche Raadal lister opp syv eksempler på sms-er du absolutt ikke skal sende eksen din:

  1. «Jeg savner deg»: Dette hører overhode ikke hjemme! Relasjonen er over, alliansen skal sitte hos ny partner, dette kan oppleves som utroskap/tillitsbrudd.
  2. «Jeg er lei meg for at...»: Det opprettholder på denne måten kontakt og ikke minst interesse for eksen. Det kan oppfattes som at du ønsker å jobbe for at det skal bli dere to igjen.
  3. «Husker du denne sangen?»: Det viser til minner om noe som var unikt og godt for forrige par.
  4. «Ett-ords-meldinger»: Det er koder som igjen beskriver noe unikt som bare «de to visste betydningen av».
  5. Frustrasjoner og anklager: Det er negative meldinger, men meldinger som på samme måte viser at eksen har en stor plass i livet fortsatt. Budskapet blir utydelig og vanskelig å forstå; ønskes det forsoning?
  6. «Tenker på deg»: Det viser at personen ikke kommer videre, at alliansen og drømmene fortsatt sitter hos eks. Igjen vil dette skape tillitsbrudd eller utroskapsfølelse for ny partner.
  7. «Jeg vil bare si hadet og takk for...»: Med dette opprettholder du båndene ved å påpeke betydning og gode ting. Det er ikke bra.

- Nettopp fordi de ikke hadde kontroll på eget følelsesliv og fremstod på måter de ikke kan stå inne for i edru tilstand.

Tøffere brudd fører til mer stalking

Men det er ikke bare sms-er og mailer du bør sakte ned på dersom du ønsker å ha et greit forhold til eksen, eller til din nye partner.

Facebook-stalking er like dumt, men kanskje ikke så lett å unngå, i alle fall ikke om bruddet var ekstra tøft.

I en studie om forfølgelse (stalking) i sosiale medier, nylig publisert i Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, fant forskere ved The Ohio State University i USA at forsmådde ekser har en tendens til å forfølge sin tidligere partner særlig dersom bruddet var ekstra tøft.

Forskerne fant at nivået av forpliktelse og investering av tid i det tidligere forholdet var direkte relatert til stressnivået etter bruddet.

Jo mer stress man føler etter bruddet, jo mer Facebook-stalking bedriver man.

Dette var særlig sant for den som ble dumpet.

Studien involverte 431 deltakere som alle hadde opplevd et samlivsbrudd i løpet av det siste året. Ut i fra resultatene konkluderte forskerne blant annet med at en besettelse av å konstant følge eksens Facebook-aktiviteter kan bringe tilbake minner, skape sjalusi, og til og med føre til angst eller depresjon.

Det er alltid håp

I løpet av livet må de fleste av oss gjennom en eller flere kjærlighetssorger, mener Lerche Raadal.

- Det er vondt og smertefullt når det står på, og derfor er det lurt å ta til seg gode råd på veien og fokusere fremover!

Hun ber deg stille sentrale spørsmål:

  • Hva er viktigst for deg: fortiden eller fremtiden?
  • Hva har du påvirkning på: fortiden eller fremtiden?

- Etter at du har gitt deg tid til å komme litt videre og sorgen blekner litt, kan du igjen begynne å date.

Etterhvert blir det kanskje aktuelt å lage seg en profil på en nettdatingside. Men ikke forhast deg!

- Tillat deg å bli kjent med nye, og pass på at ikke forholdet blir altoppslukende. Det er alltid håp, og plass til andre ting i livet ditt også!

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Mobil-stalking

Om målet er forsoning med eksen, bør du bremse kraftig ned på den konstante tekstingen.

I den britiske studien «Mobile phone harassment: An exploration of students´perceptions of intrusive texting behaviour», tok forskerne ved Psychology Department på University of Bedfordshire for seg såkalt mobil-stalking.

Forskerne kom frem til at overdreven kontaktsøkende oppførsel fra en person via mobilen, mobil-stalking, kan få mottakeren som utsettes for mobil-maset til å utvikle frykt, depresjon, stress, angst, lavere selvtillit og mistillit til andre mennesker. Blant annet.

INGEN TVIL: Å tekste eksen gjør det lettere å være utro, mener psykoterapeut Nanna Sonderud.
INGEN TVIL: Å tekste eksen gjør det lettere å være utro, mener psykoterapeut Nanna Sonderud. Foto: Privat.
IKKE-RING-EKSEN-APP: Du leste riktig; Drunk Mode er appen som hjelper deg å låse telefonnumre til folkene du ikke bør ta kontakt med, for eksempel eksen.
IKKE-RING-EKSEN-APP: Du leste riktig; Drunk Mode er appen som hjelper deg å låse telefonnumre til folkene du ikke bør ta kontakt med, for eksempel eksen. Foto: SKJERMDUMP: App Store

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning