Enkle måter å spare

Spar nok til en ferietur i året uten å merke det

Du trenger ikke engang droppe kjøpekaffen.

DU TRENGER IKKE DROPPE DENNE: Selvfølgelig er det mye å spare på å la være å kjøpe med seg kaffe hver dag, men det finnes også andre måter å samle opp penger på.
DU TRENGER IKKE DROPPE DENNE: Selvfølgelig er det mye å spare på å la være å kjøpe med seg kaffe hver dag, men det finnes også andre måter å samle opp penger på. Foto: FOTO: Ina Stavrum
Sist oppdatert

«I to år har jeg satt unna det én pakke røyk koster om dagen. Pengene tok slutt før lønn, men jeg har spart cirka 70 000 kroner på denne måten».

På Kvinneguidens populære forum er brukeren Furstina blant de mange som svarte da vi etterlyste brukernes egne beste tips og triks i tråden «Hvilke sparetriks har du?».

For vi nordmenn har et stykke igjen nå gå når det gjelder sparing.

- Vi ser at halvparten av oss går tomme for penger før neste lønning. For å sikre at du får spart noe som helst bør du derfor gjøre det når pengene kommer inn. Dermed vender du deg også til at du har mindre å leve for, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Selv om ikke alle har muligheten til å spare mye hver dag, er det ikke den store innsatsen som må til for å få store resulater. Setter du 100 kroner inn på sparekonto daglig har du plutselig spart 36 500 kroner på ett år. 50 kroner om dagen blir over 18 000.

Utfodringen er at de fleste av oss helst vil spare mest mulig uten å måtte kutte tilbake på noe som helst.

For jada, kjære forbrukerøkonomer, vi har hørt at vi kan spare masse penger på å ta med oss kaffe hjemmefra i stedet for å kjøpe et pappkrus hver dag.

Vi vet at vi heller bør låne bøkene våre gratis på biblioteket. Og ja, vi lager middag av restene også (selv om det tross alt innebærer en del nye innkjøp. Det er begrenset hva vi får til med en spiseskje tacokjøtt og en halv boks mais).

Sparer 2000 kroner i året uten å merke det

For mange er det mye lettere å spare hvis det går automatisk.

Flere Kvinneguiden-brukere forteller at de har tatt i bruk muligheten for «mikrosparing» i nettbanken, slik at det settes en fast ørliten sum inn på sparekonto hver gang bankkortet er i bruk.

TA KONTROLL: Spar penger når lønna kommer, sjekk at du ikke betaler for mye i regninger og begrens utgiftene. Og for all del, spar i fond, er tipsene til forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.
TA KONTROLL: Spar penger når lønna kommer, sjekk at du ikke betaler for mye i regninger og begrens utgiftene. Og for all del, spar i fond, er tipsene til forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: FOTO: Storebrand

«Synes ikke det får meg til å trekke kortet flere ganger enn jeg ellers ville gjort, faktisk så glemmer jeg det helt i hverdagen», skriver brukeren Anoia.

Ifølge Norges Bank dro hver nordmenn i gjennomsnitt bankkortet sitt mer enn én gang hver dag i fjor. Helt eksakt ble betalingskortet gjennomsnittlig brukt 369 ganger av hver av oss i 2014.

Hvis du legger på en femkroning til sparekontoen hver av disse gangene sparer du 1845 kroner i året. 10 kroner hver gang er over 3500.

Det er nok til en flybillett til London det!

Fordelen er at denne måten å spare på i liten grad går utover livskvaliteten din.

- Det kan være en smart form for sparing, men det er viktig ikke å lure seg selv. Du må ikke bruke denne typen sparing som en unnskyldning for å handle mer, understreker Picard.

Dette skal du gjøre i kveld

Et annet tiltak som absolutt kan gagne deg er å sjekke om du kan ha lavere boligrente.

Kvinneguiden-brukernes beste sparetips:

Badebuksa:

«Alle løse lapper og mynter ender i sparebøssa. Kjøp mat på tilbud - selvom du ikke trenger den maten akkurat da.»

Cambria:

«Jeg skriver handleliste slik at jeg slipper mye småhandling. Handleliste er vel det jeg får meg ut av.»

Juniper:

«Jeg dasser ikke rundt på senteret og ser i butikkene. Da er det mange ting som er "kjekke å ha" som jeg aldri ser, og jeg sparer tusenvis av kroner!»

ekkoet:

«Aldri kjøp noe første gang du ser det. Gå en runde med deg selv og vurder om dette er noe du trenger å bruke penger på.»

Germanicus:

«Undersøk om man er dobbeltforsikret via jobb, fagforening eller partner»

Tapet:

«Hver gang du skal vurdere luksusvanene dine, gang dem med 52 eller 365. En kaffe til 30 kroner om dagen blir en liten ferie i løpet av et år.»

Anoia:

«Har også fast trekk på en bittelitt høyere sum hver gang jeg betaler regninger. Og fast innbetaling til BSU-kontoen min hver måned.»

melatonin:

«Jeg betaler alle faste utgifter som lån og sparing når lønna kommer inn. Så lar jeg det stå igjen cirka 4000 kroner på brukskonto, resten som er igjen blir overført til en tilleggsbrukskonto som en buffer tilfelle uforutsette ting.»

Gemini7:

«Vi har litt penger ved å opprette matkonto og regningskonto. Da ble vi tvunget til å finne ut hvor mye vi har i utgifter til regninger og lån, og hvor mye som går til mat.»

AnonymBruker:

«Går du opp i lønn, så sett økningen direkte inn på sparing, og behold samme nivå på tilgjengelige penger som før lønnsøkningen.»

AnonymBruker:

«Jeg baker brød selv. På butikk koster de cirka 30 kroner, mine kommer på seks kroner. Jeg baker fire brød hver gang. Deler de i to og fryser.»

AnonymBruker:

«Vask kun fulle maskiner med klær, bruk tørketrommel minst mulig.»

Dora2014:

«Mannen min og jeg har avtalt at alle pengene vi får inn slik skal puttes i en egen boks og brukes bare til hyggelige ting vi kan gjøre sammen, som barnevakt eller en kinotur.».

 

- Svært mange av oss kan spare veldig mye her. Det krever at du undersøker, forhandler eller eventuelt bytter bank, men det er virkelig sparing du ikke merker. Har du et lån på tre millioner vil du hvert år spare cirka 15 000 kroner før skatt på et lån med 0,5 prosentpoeng lavere rente, sier Picard.

Sjekk Finansportalen og Penger.no, så er du et godt stykke på vei. Og ja, du betaler sikkert for mye i både forsikring og mobilregninger også.

Kvinneguiden-brukeren Tapet mener dessuten at reforhandling av lønn eller det å bytte jobb også bør vurderes.

«Man får gjerne langt mer igjen på et par timer med sjefen der man forhandler litt hardt på lønna enn å bruke mange timer i uken på å løpe rundt og jakte tilbud for en ukentlig innsparing på noen hundrelapper».

For det er en myte at det er vanskelig å diskutere lønn med nærmeste leder. Du må bare forberede deg litt.

Rutinene du kan starte med nå

Noen har svært gode rutiner for å spare. Litt. Hele tiden.

Etter å ha betalt alle faste utgifter idet lønna kommer kan du for eksempel la det stå igjen en viss sum på brukskontoen, men overføre overskuddet et annet sted.

Forumbrukeren melatonin setter dette inn på en tilleggskonto, som fungerer som en buffer:

«Når det hoper seg opp der så overfører jeg cirka 50 prosent inn på sparekonto».

Picard er også imponert over Kvinneguiden-brukeren Cambria, som har en fast sparesum hver måned:

«Er student som ikke jobber ved siden av og bor på hybel, men sparer likevel 200 kroner i måneden da jeg ser at dette er summen jeg har råd til å spare fast. Det høres kanskje lite ut, men i lengden blir dette mye. Når man tenker på at jeg har gjort dette siden jeg var 18 så blir det mye penger av det.»

- Her er det en som har forstått prinsippet om rentes rente, og at hvis du starter tidlig sparing, så trenger du ikke spare like mye fordi rentene gjør mye av jobben for deg, sier forbrukerøkonomen.

Slik får du oversikten

Vi bruker mesteparten av pengene våre på bolig, transport og mat. Alle tre er ganske jevne utgifter.

Det er derfor smart å ha en viss kontroll på hvor mye du bruker på hver av de, og hvorvidt du kan spare penger på å endre vanene dine.

- Et enkelt triks er å legge kortene hjemme og bruke kontanter i stedet. Jeg anbefaler ikke å gå med store beløp i lommene, men det gjør det jo veldig mye enklere å holde seg innenfor budsjett når du er i butikken, sier Picard.

Noe så enkelt som å styre unna kjøpesentre og butikker er også lurt, melder flere av brukerne om.

Så var det dette med fond, da

Noen avgjørelser er større, for eksempel måten du sparer på. Picard understreker at livssituasjonen din avgjør hva som er lurest.

Sparer du til bolig bør alt du klarer å spare kanskje inn i BSU. Men sparer du til fremtiden generelt er det lurt å vurdere sparing i fond.

Ifølge Verdipapirfondenes forening (Vff) var det flere nordmenn som valgte å spare i fond i fjor.

Fremdeles er det flest menn som velger denne løsningen. Ifølge Vff står de for 64 prosent av disse avtalene.

- Det er viktig at langsiktig sparing ikke skjer i banken fordi du får så dårlig rente at pengene i realiteten blir mindre verdt. I tillegg må du skatte av renteinntekter på bankinnskudd hvert år. Det er annerledes for fond, der du først betaler skatt når du selger fondsandelene dine, forklarer Picard.

Hva sparer du til, egentlig?

Å ha muligheten til å sette penger til side er et privilegium. Bolig, bil og ferie er slettes ikke gratis.

Men innimellom er det kanskje greit å minne seg selv på hvorfor du sparer og hvordan du vil at livet ditt skal se ut underveis.

Forum-brukerne diskuterer hva det er verdt å spare til i tråden: Ok, folkens. Hva sparer dere til?

Barnas fremtid og alderdommen er det selvsagt lurt å sette av penger til. Det er det liten tvil om.

Men du har også folk som brukeren Alex Turner:

«Liker egentlig bare å se summen på kontoen vokse. Nesten litt for mye, hehe.»

Uansett hva motivasjonen din er: spar det du klarer, og gi deg selv en klapp på skuldra når du har gjort det!

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også