Ikke så selvstendig likevel?

Pass på å ikke bli for avhengig av kjæresten. Coachen tipser.

Ikke så selvstendig likevel?
Ikke så selvstendig likevel?
Publisert Oppdatert
Opplever du at du har blitt avhengig av å ha kjæresten rundt deg til enhver tid, og at du ikke klarer å ta avgjørelser på egen hånd? Det kan slite på både forholdet og ditt eget selvbilde.

Kompromiss på dine verdier

Kvinneguidens coach og kommunikasjonsekspert Annika Richardsen forteller at det er en stor overgang fra å være singel og uavhengig kunne ta avgjørelser til å samarbeide og inngå kompromisser med en annen.

Les også: Unngå stressmonsteret

Les også: Nyforelsket og smågal

Les også: Romantikk hele året- En nødvendighet for et godt forhold er å samarbeide og det er ikke alt vi vil være enige om. Klart det er viktig å inngå kompromiss men gjør vi det i for mange viktige saker og områder i våre liv, går det utover selvfølelsen. Det kan gi deg en følelse av at du ikke er noe Annika: uten partneren, og speiler din verdi i den andre. Om vi bryter med viktige verdier som vi selv har for å være enige med partneren eller for "husfreden" gjør det at vi rakker ned på vårt egenverd. Da kan man ende opp med å "miste seg selv" og bli direkte avhengig av partneren på en usunn måte, sier coachen.

To som blir til en utgjør to dårlige halvdeler

Det er en stor glede ved å ha en livsledsager som du kan lene deg på og dele sorger og gleder med, men det er viktig at kompromissene ikke er motstridende med det vi ønsker oss på sikt.

- Om vi går inn i et forhold og forventer at det på et magisk vis vil fjerne alle problemene våre, blir forholdet grunnlagt på en ustabil grunn. Det er derfor viktig at du selv tar ansvaret for å styrke din selvfølelse og fortsette å jobbe mot dine drømmer, og ikke lener deg på partneren for å gjøre det, sier Annika.

Når to personer vokser sammen til en på et slikt grunnlag blir gjerne til to dårlige halvdeler i en gjensidig usunn avhengighet.

Hva kan du gjøre?
  • Vedlikehold ditt eget liv! Hva gjorde du før forholdet som gav livet ditt glede, innhold og mening? Det er viktig å ha et sosialt liv utenfor forholdet. I tillegg er det viktig at du fortsetter å jobbe mot de øvrige drømmene i livet ditt.
  • Ta ansvar for ditt egenverd og selvfølelse. Øv på å bekrefte deg selv og din selvbevissthet. Det gjør at du har tro på at du er verdt å bli elsket, og at du tør å sette grenser og utrykke hvordan du vil ha det. Vær ærlig med deg selv og tør å adressere om du må gjøre noe for å distansere deg selv litt. Lag deg en Bra-bok.
  • Snakk om hvordan dere vil ha det! Hva dere er villige til å inngå kompromiss på, hva er det som er deres såkalte "dealbreakers" - viktige regler som ikke kan brytes - som for eksempel utroskap.
  • Hvis vi ikke tar hånd om oss selv og selvfølelsen vår samtidig som vi pleier forholdet vi er i blir det lett til at vi tar hverandre for gitt. Det vil kanskje kreve mot å snakke om de store tingene, men det gjør at man vet hvor man står og man skaper ikke illusjoner om forholdet, men lever ærlig. Det gir forholdet bedre vekstvilkår.


1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning