Klamydia hos jenter

- Hos kvinner er det vanlig å ikke kjenne noen symptomer, eller mer diffuse symptomer

Norske leger advarer.

SMITTE: Kvinnekroppen er en perfekt inkubator for klamydia-bakterien. Urettferdig? Jada - men du må likevel ta ansvar for din egen helse.
SMITTE: Kvinnekroppen er en perfekt inkubator for klamydia-bakterien. Urettferdig? Jada - men du må likevel ta ansvar for din egen helse. Foto: FOTO: GettyImages
Publisert Oppdatert
Regional smitteoverlege ved Kompetansesenter i smittevern Helse Nord ved Universitessykehuset Nord-Norge Tromsø, Kirsten Gravningen
Regional smitteoverlege ved Kompetansesenter i smittevern Helse Nord ved Universitessykehuset Nord-Norge Tromsø, Kirsten Gravningen Foto: FOTO: Elistabeth Øvreberg, Universitetet i Tromsø

- Unge i dag vet mer om kjønnssykdommer enn tidligere, men sannsynligvis ikke nok.

Det mener Kirsten Gravningen, regional smitteoverlege ved Kompetansesenter i smittevern Helse Nord ved Universitessykehuset Nord-Norge Tromsø.

I 2009 gjennomførte hun sin doktorgradstudie blant jenter og gutter i aldersgruppen 16-20 år i Nord-Norge. Resultatet viste at unge jenter i Finnmark hadde dobbelt så høy forekomst av klamydiainfeksjoner som gutter. 

- Jentene hadde lavere seksuell debutalder og var mer seksuelt aktive med sine faste, ofte eldre partnere sammenliknet med jevnaldrende gutter. Dette er noe av årsaken til at jentene var mer utsatt for klamydiasmitte enn jevnaldrende gutter, forteller Gravningen videre.

Årsaken til at dette fører til mer klamydia-smitte blant jentene, er følgende: Det jentene gjør når de har en fast partner, er å slutte med kondom for å begynne med hormonbasert prevensjon. Enklere, ja visst. Men det beskytter ikke mot kjønnssykdom. Og eldre gutter som har vært seksuelt aktive en stund, har i mange tilfeller allerede fått en klamydiainfeksjon.

Mest klamydiasmitte i Troms

Dessuten er det en forklaring til på mange av klamydiainfeksjonene - men den er lik for gutter og jenter:

- Hos begge kjønn var klamydiainfeksjon assosiert med høyt antall seksualpartnere og det å ha møtt sin partner på fest eller ute på byen.

Basert på laboratoriefunn rapporterer Folkehelseinstituttet at klamydiaforekomsten varierer noe fra år til år i de ulike fylkene . I 2014 var den høyeste diagnoseraten i Troms fylke, Oslo var nummer to, og Finnmark var nummer tre.

- Antall meldte klamydiainfeksjoner har sammenheng med hvor mange personer som tester seg. Kvinner tester seg mer enn menn, og Folkehelseinstituttet rapporterer flere klamydiatilfeller blant kvinner enn blant menn på landsbasis, forteller Gravningen.

- Jenter er mer sårbare

Elise Klouman, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og ekspert på kjønnssykdommer ved Universitetet i Tromsø, mener funnene til Gravningen ikke viser at jenter er mer uansvarlige enn gutter.

- Jeg synes de derimot viser at jenter er mer sårbare enn gutter. Kvinner har en kjent, større biologisk risiko for å bli smittet av kjønnssykdommer enn menn. Jeg tror kanskje at unge jenter ikke er bevisst på dette, sier Klouman, og forklarer:

- Kvinners biologiske sårbarhet skyldes at skjeden kan regnes som en flott inkubator med både riktig temperatur og fuktighet som gir gode muligheter for overføring av smittestoffer fra menns sæd, kjønnssår eller utflod.

- Siden dette er en sykdom som i stor grad rammer de unge, vil også ytterligere anatomiske forhold gjør seg gjeldende: Overgangssonen mellom slimhinnen i skjeden og på livmorhalsen er skjult inne i selve livmorhalsen hos voksne kvinner, og dermed mer beskyttet, sier hun videre.

Som ikke dette var nok, er unge jenter ekstra utsatt.

- Hos unge jenter og kvinner er denne overgangssonen, hvor smittestoffene gjerne trenger inn, godt synlig på selve mormunnsleppene, og dermed også mer tilgjengelig for smitte, opplyser Klouman. 

Mennene har derimot bare den lille folden i forhuden hvor smittestoffer fra kvinner kan overleve i kort tid, og er dermed fra naturens side mindre utsatt for å bli smittet selv om de er sammen med en partner som har bakterien i seg.

- Feilvurderer risikoen

Klouman mener at funnene fra Gravningens studie viser at det trenges mer opplysning om særlig hva unge jenter bør være oppmerksom på.  

- Jenter feilvurderer risikoen det er å ha en fast seksualpartner som er eldre enn dem selv. Uten klamydiastesting ved partnerbytte er det kanskje nettopp det at jentene ofte er sammen med eldre gutter som gir dem økt risiko for klamydiasmitte. Dette mener jeg er et viktig funn som har vært underkommunisert i helseopplysning for seksuelt aktiv ungdom, sier Klouman.

Flere kvinner enn menn tester seg

Førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og ekspert på kjønnssykdommer ved Universitetet i Tromsø, Elise Klouman
Førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og ekspert på kjønnssykdommer ved Universitetet i Tromsø, Elise Klouman Foto: FOTO: Bjørn Kåre Iversen, Universitetet i Tromsø

Fakta om klamydia

 • Mest utbredt hos unge under 25 år.
 • Omlag èn av 20 seksuelt aktive unge har klamydia.
 • Ubehandlet kan klamydia føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. 
 • Klamydia smittes ved samleie; ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen. 
 • Bakterien kan også overføres gjennom munnsex.
 • Barn kan smittes ved fødselen og kan 5-12 dager etterpå utvikle øyeinfeksjon.
 • Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstid) er 5-14 dager.
 • Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene. 
 • Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlatning og betennelse i bitestikkelen.
 • I 60-80 prosent av tilfellene vil ikke infeksjon i kjønnsorganene gi klare symptomer. 
 • Noen ubehandlede kvinner kan få en oppadstigende infeksjon og betennelse i egglederne, noe som medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne. Kvinnen kan da få problemer med å bli gravid. Risikoen for graviditet utenfor livmoren økes.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, mener at slike studier viser at klamydia fortsatt er veldig vanlig hos unge i Norge. Han syns ikke at det er overraskende.

Johansen opplyser samtidig om at nyere tall fra klinikken til Sex og samfunn i Oslo viser et annet resultat enn studien i Nord-Norge fra 2009

- Våre tall fra 2015 viser et motsatt bilde: Høyere forekomst av klamydia blant gutter enn hos jenter, sier Johansen og viser til følgende tall:

 • 9162  kvinner og 3457 menn testet seg.
 • 10,5 prosent av kvinnene testet positivt på klamydia, 12,7 prosent  av mennene testet positivt på klamydia.
 • Hos begge gruppene gikk forekomsten av klamydia ned 1 prosent fra 2014 til 2015.

Tallene fra Oslo er allikevel ikke direkte sammenlignbare med de nord-norske tallene. Disse tar nemlig utgangspunkt i de som selv oppsøker lege for å teste seg, mens tallene i Finnmark tar utgangspunkt i testing som ble gjort av nesten alle elever på videregående skole i fylket.

Mer symptomer hos menn

- Det er vanligere for menn å kjenne symptomene på klamydia, da går de og tester seg på grunn av dette, forteller Johansen.

Situasjonen er en annen for oss jenter.

- Hos kvinner er det vanlig å ikke kjenne noen symptomer, eller mer diffuse symptomer, slik at det da kan være vanskelig å vite at man har klamydia, understreker Johansen.

- Tabu med kondom i veska

Både Johansen og Klouman tror at kondombruk fremdeles ansees å være guttas ansvar, og ikke jentenes. Dermed er det mer tabu at jenter skal ha med seg kondom i veska når de er på fest, ifølge ekspertene:

- Ja, her tror jeg likestillingen har kommet kort. Mens gutter og menn, som har kondom og faktisk bruker det, ofte blir sett på som ansvarlige, så er det motsatte ofte tilfellet for unge kvinner, mener Klouman.

- Så vidt jeg kan bedømme, er det i hvert fall i noen ungdomsmiljøer en økende tendens til at det blir sett på som «horete» om jenter har med seg kondom. Jeg synes ikke akkurat det er oppmuntrende , sier hun. 

Johansen støtter dette:

- Dessverre er det fortsatt mange som tenker at det er mannen sitt ansvar å ha med seg kondom. Jeg pleier å si til kvinnene at dette må du ta ansvar for selv. Hvis ikke du passer på deg selv, er det ingen andre som gjør det, sier legen.

Omtenksom med kondom

Johansen kan samtidig fortelle om studier som forteller hvordan unge ser på seksualpartneren sin dersom hen tar frem kondom før sex.

- Mange kan jo være redd for at partneren skal synes at det ødelegger stemningen. Men undersøkelser viser at både gutter og jenter ser på seksualpartneren sin som omtenksom, selvsikker, erfaren og ansvarsfull når de bruker kondom. Det er altså utelukkende positivt å ta i bruk kondom under sex, og dette gjelder begge kjønn, sier han.

Legen trekker også frem et annet viktig poeng: Å ta frem kondomet uoppfordret vil faktisk gjøre deg til en bedre elsker.

Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, Marius Johansen
Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, Marius Johansen Foto: FOTO: Sex og samfunn

Slik tester du deg

 • Jenter tester seg ved å ta en skjedeprøve, gutter ved å ta en urinprøve.
 • Skjedeprøven tas ved at du fører en pinne inn i skjeden og stryker den mot skjedeveggen.
 • Du kan ta prøven hos fastelegen, ved helsestasjonen, hos Sex og samfunn eller tilsvarende senter for sex og helse, eller du kan bestille på internett.
 • Hvis du bestiller test på internett, tar du prøven hjemme, sender den tilbake, og får svar på prøven etter noen dager eller uker. Hvis du er smittet, vil du få resept på antibiotika.
 • Behandling er gratis.

- Da slipper dere å bekymre dere for graviditet og kjønnssykdom, og dere kan konsentrere dere om å nyte sex uten å være redde, sier han.

- Gratis kondom på utesteder

Johansen mener at det er god tilgang på kondom for unge i dag, det finnes på skolene, og hos helsesøster kan du få det gratis.

- Du kan også bestille kondomer gratis fra nettsiden gratiskondomer.no. Da får du tilsendt kondomene i en anonym konvolutt, sier han og tilføyer:

- Jeg kunne ønske meg at det var tilgang på gratis kondomer på toaletter på alle utesteder.

Sex og Samfunn vil at flere skal bruke kondom, men Johansen mener at det ikke er så lett å endre adferd blant unge.

- Derfor er det viktig å heller fokusere på det positive med beskyttelse enn det negative hvor man for eksempel skremmer med kjønnssykdommer og graviditet, mener legen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning