Riktig prevensjon

Det vanligste prevensjonsmiddelet er ikke det aller sikreste

Finn prevensjonen som passer deg best.

PREVENSJON: Det er mange ulike prevensjonsmidler å velge i for jenter som ikke ønsker å bli gravide. For å finne det som passer for deg, må du veie ulike hensyn opp mot hverandre.
PREVENSJON: Det er mange ulike prevensjonsmidler å velge i for jenter som ikke ønsker å bli gravide. For å finne det som passer for deg, må du veie ulike hensyn opp mot hverandre. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
SINGLE OG KVINNER I FORHOLD: - Også single jenter vil sikre seg mot uønsket graviditet, spesielt i en tidlig fase av et eventuelt forhold. Intet er bedre enn det, sier Gynekolog og Cand. med Johan Arnt Steier.
SINGLE OG KVINNER I FORHOLD: - Også single jenter vil sikre seg mot uønsket graviditet, spesielt i en tidlig fase av et eventuelt forhold. Intet er bedre enn det, sier Gynekolog og Cand. med Johan Arnt Steier. Foto: FOTO: UIB.
LANGTIDSVIRKENDE: Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn i Oslo ønsker at flere burde velge langtidsvirkende prevensjonsmidler som p-stav og spiral.
LANGTIDSVIRKENDE: Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn i Oslo ønsker at flere burde velge langtidsvirkende prevensjonsmidler som p-stav og spiral. Foto: FOTO: Kai Myhre.

Det er en jungel av ulike prevensjonsmetoder å velge mellom. Og det er sannelig ikke lett å vite hvilken du skal gå for. Skal du legge mest vekt på at den er enkel å bruke? At den er billig i bruk? At den ikke har bivirkninger? At den gir maksimal sikkerhet mot graviditet? At den beskytter mot kjønnssykdommer?

Alle disse hensynene må du veie opp mot hverandre, og finne ut av hva som er viktigst for deg.

Og det er slett ikke bare jenter i parforhold som trenger prevensjon.

- Også single jenter vil sikre seg mot uønsket graviditet, spesielt i en tidlig fase av et eventuelt forhold. Intet er bedre enn det.

Det sier gynekolog og cand. med. Johan Arnt Steier ved Bergens Gynekologisenter.

For selv om de fleste unge kvinnene som kommer til gynekologen, er i fast forhold, er det samtidig flere single kvinner som tenker sikkerhet.

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samfunn i Oslo, tror at blant de mange tusen kvinnene som hvert år får prevensjon på Sex og samfunn, så er det ganske jevnt fordelt mellom single kvinner og kvinner i parforhold.

- For Sex og samfunn er prinsippet om selvbestemt prevensjon svært viktig. Det vil si at kvinnen, etter å ha fått informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike metodene, på fritt grunnlag skal velge sin prevensjonsmetode, understreker Johansen.

- P-piller vanligst

Men hvilken prevensjon man bør velge, er vanskelig for mange kvinner i og med at det i dag finnes flere typer å velge mellom på det norske markedet.

Dessuten er det veldig individuelt.

- Prevensjon er et omfattende spørsmål hvor også det økonomiske har betydning, samtidig som det blir en individuell sak hvor også helsemessige forhold spiller inn, sier Steier.

Ifølge Johansen ber de fleste kvinner som skal starte på prevensjon for første gang om p-piller.

- Grunnen er nok at p-piller tradisjonelt har vært, og fortsatt er, det vanligste prevensjonsmiddelet, sier legen.

Gynekologens og legens anbefalinger

Steier forteller at han, avhengig av alder og forhold forøvrig, anbefaler enten p-piller eller livmorsinnlegg i form av enten kobber- eller hormonspiral.

- P-piller blir regnet som et enkelt og sikkert prevensjonsmiddel som er kjent og som kvinnene kan bruke over år, sier han.

Steier anbefaler dog helst p-piller til de unge, og hormonspiral til de mer voksne eller de som har vært gravid.

Han er særlig glad i hormonspiralen. Steier var en av dem som var med i et forskningsteam og utviklet den, det tok dem 12 år.

- Hormonspiral kan selvsagt også gis til yngre kvinner som ikke har vært gravide. Men jeg gir vanligvis ikke spiral som første prevensjonsmiddel, sier gynekologen.

Lege Johansen ønsker at flere burde velge langtidsvirkende prevensjonsmidler som p-stav eller spiral.

- Grunnen er at disse metodene har overlegen sikkerhet mot graviditet, sammenlignet med p-piller, først og fremst fordi det ikke er mulig å glemme en pille eller gjøre noe feil, sier han.

Ifølge Steier vil hormonspiralen i tillegg redusere blødningene, og kan virke gunstig mot menstruasjonssmerter.

- Jeg pleier også å nevne p-plaster. P-sprøyten derimot, holder jeg meg unna.

I guiden vår kan du lese hvorfor gynekologen ikke anbefaler p-sprøyten.

Steier opplever ikke at p-pillen er mer populær blant kvinner enn andre typer prevensjon.

- Derimot kommer det oftere spørsmål om andre ting, som p-staven, og noen ganger spiral, forteller Steier videre.

Best virkning

De fleste prevensjonsmidler er veldig sikre, men for at de skal fungere optimalt, må du være nøye med å bruke prevensjonen på helt riktig måte, anbefaler Sex og Samfunn.

Risikoen for uplanlagt graviditet henger i stor grad sammen med hvor flink du er til å huske på prevensjonen din, enten det er å ta en pille daglig eller å skifte plaster eller p-ring til riktig tid.

Ifølge Sex og Samfunn kan bruk av andre medisiner redusere effekten av prevensjonen, for eksempel medisiner mot epilepsi. For de som bruker p-piller kan andre forhold også påvirke sikkerheten, blant annet oppkast og diaré.

De sikreste prevensjonsmidlene er derfor midlene der det er umulig å glemme noe eller å gjøre feil.

Det er derfor lavest sannsynlighet for å bli uplanlagt gravid med et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som for eksempel p-stav eller spiral, opplyser Sex og Samfunn.

Lav helserisiko ved hormonell prevensjon

For mange kan tanken på et prevensjonspreparat som inneholder hormoner, være ubehagelig i og med at dette innebærer at kroppen da får tilført hormoner kunstig.

LAV HELSERISIKO: Det er lav helserisiko ved bruk av hormonelle prevensjonsmidler, ifølge Stine Fremming, spesialist i Gynekologi ved Volvat medisinske senter.
LAV HELSERISIKO: Det er lav helserisiko ved bruk av hormonelle prevensjonsmidler, ifølge Stine Fremming, spesialist i Gynekologi ved Volvat medisinske senter. Foto: FOTO: Volvat medisinske senter.

Men Stine Fremming, spesialist i Gynekologi ved Volvat medisinske senter, forteller at det er liten helserisiko forbundet med dagens hormonelle prevensjonsmidler.

- Det er en økt risiko for blodpropp det første året man går på p-pillen, men den er likevel lav, sier Fremming.

Til sammenligning er det større risiko for å få blodpropp i forbindelse med svangerskap enn ved p-pillebruk, foteller hun.

P-piller har også positive helseeffekter. Faktisk reduserer de risiko for eggstokkreft, opplyser gynekologen.

- Og for dem som har lett for å få cyster på eggstokkene, kan p-pille være en god måte å forebygge dette på, sier Fremming.

Du trenger heller ikke bekymre deg for hormoninnholdet i hormonspiral.

- Hormonspiral inneholder så lite hormoner at det ikke utgjør noen spesiell helserisiko, sier gynekologen.

Det er to typer hormonspiral. Fremming pleier å anbefale Jaydesse til de yngste jentene.

- Denne spiralen er særlig fin for de som er sensitive for hormoner, og som opplever bivirkninger på p-piller eller minipiller, sier Fremming.

Full prevensjonsoversikt

I vår flersideguide under kan du lese om alle prevensjonsmidlene som selges i Norge i dag, hva de inneholder, hvordan de virker og hva de koster.

All informasjon i guiden er mottatt fra Sex og Samfunn.

Kobberspiral

Hormonfri prevensjon.

Kobberspiralen er laget av plast og har en myk kobbertråd surret rundt en del av plasten.

Kobberspiral hindrer graviditet uten bruk av hormoner.

Eggløsning skjer som normalt, men kobberet i spiralen ødelegger sædcellenes evne til å befrukte et egg. Etter at spiralen
 er satt inn, er det ingenting du trenger å huske på for at den skal virke riktig.

De som bruker kobberspiral vil beholde sitt blødningsmønster.


Noen blør litt mer og litt lenger enn de ville gjort uten spiral.

Bruk av kobberspiral gir ikke nedsatt evne til å få barn, uansett hvor lenge du bruker den.

Fordeler

  • Kobberspiralen er ett av de sikreste prevensjonsmidlene.
  • Med kobberspiral slipper du å huske på prevensjon mer enn hvert femte år.
  • Kobberspiral kan brukes av de aller fleste kvinner, også de som aldri har født.
  • Med kobberspiral får du ingen bivirkninger fra hormoner, og den har heller ingen farlige bivirkninger.

Ulemper

  • Du kan oppleve litt kraftigere og lengre blødninger og menssmerter enn ved vanlig menstruasjon.
  • Dette kan spesielt være en ulempe hvis du fra før er plaget med menstruasjonssmerter eller kraftig menstruasjon.

Her får du kobberspiral

Kobberspiral fås kjøpt hos de fleste leger. Den kan også kjøpes på apoteket.

Spiralen settes inn av lege, helsesøster eller jordmor.

Spiralen ligger og flyter inne i livmoren, og verken du eller partneren din kan kjenne spiralen etter at den er satt inn.

En tynn tråd henger ut gjennom livmorhalsen, og denne er det mulig å føle om man kjenner etter med en eller to fingre innerst i skjeden.

Pris

  • Cirka 6-15 kroner per måned.
  • Settes av lege/jordmor/helsesøster hvert 5. år
  • Pris varierer fra ca 350 helt opp til cirka 900 kroner, avhengig av hvor du kjøper den. Fåes på apotek, hos legen og for eksempel hos Sex og samfunn.
  • Gratis for deg fra 16 til og med 18 år, mens 19-åringer betaler cirka halv pris.

Kondom

Hormonfri prevensjon.

De fleste kondomer er laget av latex, som er en type gummi. Det finnes kondomer i ulike størrelser, farger og smaker.

Kondomet rulles på en erigert (stiv) penis før samleiet, og beholdes på til samleiet er avsluttet. Alle kan bruke kondom. Det finnes kondomer uten latex slik at også de med latexallergi kan bruke kondom.

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter både mot graviditet og mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Fordeler

  • Kondom en sikker og effektiv måte å beskytte seg mot både graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, hvis det brukes på riktig måte.
  • Øvelse gjør mester, og i
 faste parforhold hvor man er vant til å bruke kondom hver gang, er det et veldig sikkert prevensjonsmiddel.
  • Kondomet inneholder ingen hormoner, og gir derfor ikke bivirkninger av hormoner.
  • Kondom kan gi litt redusert følsomhet i penis og kan derfor være en effektiv måte på å forlenge samleiet.
  • De fleste kondomer er dekket av glidemiddel og dette kan gjøre samleiet mer behagelig.

Ulemper

  • Noen synes at det er en ulempe at kondomet reduserer følsomheten.
  • Det kan også være en hindring at du må «stoppe opp» for å ta på kondomet før samleie.
HORMONFRI PREVENSJON: Kobberspiral.
HORMONFRI PREVENSJON: Kobberspiral. Foto: FOTO: Sex og Samfunn.

Her får du kondom

Du kan få tilsendt gratis kondomer hjem i posten i en diskret forsendelse ved å bestille disse på www.gratiskondomer.no.

Du kan også få gratis kondomer ved Sex og samfunn.

Kondomer selges i de aller fleste dagligvareforretninger, kiosker og en del automater på offentlige toaletter, utesteder og lignende.

Pris

Hormonspiral

Hormonell prevensjon kun med gestagen.

Hormonspiral er laget av myk plast. Spiralen virker i tre til fem år, men kan fjernes tidligere, for eksempel dersom du ønsker å bli gravid.

Etter at den er satt inn, er det ingenting du trenger å huske på for at den skal virke riktig.

De fleste som bruker hormonspiral vil etter en stund ikke ha blødninger, men noen få kan oppleve småblødninger. Det kan oppleves plagsomt, men er ikke farlig.

Når du slutter med hormonspiral, kommer normal menstruasjon raskt tilbake. Bruk av hormonspiral gir ikke nedsatt evne til å få barn, uansett hvor lenge du bruker den.

Det finnes tre ulike merker:

  • Mirena: Kan sitte i inntil fem år. 

  • Jaydess: Kan sitte i inntil tre år. 

  • Levosert: Denne er ny på markedet og er foreløpig bare godkjent til bruk i tre år. Godkjenningen vil trolig økes til fem år. 


Fordeler

  • Med hormonspiral slipper du å huske på prevensjon mer enn hvert femte (eller tredje) år.
  • Hormonspiral kan brukes av de aller fleste kvinner, også de som aldri har født.
  • Den har ingen farlige bivirkninger.

Ulemper

Du vet ikke på forhånd hvordan blødningsmønsteret blir.

Her får du hormonspiral

Hormonspiral fås kjøpt på apotek. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept
 til deg, og setter inn hormonspiralen.

HORMONFRI PREVENSJON: Kondom
HORMONFRI PREVENSJON: Kondom Foto: FOTO: Rfsu.

Spiralen ligger og flyter inne i livmoren, og verken du eller partneren din kan kjenne spiralen etter at den er satt inn.

To tynne tråder henger ut gjennom livmorhalsen, og disse er det mulig å føle om man kjenner etter med to fingre innerst i skjeden.

Pris

  • Cirka 20-30 kroner per måned.
  • Settes av lege/jordmor/helsesøster hvert 3. eller 5. år
  • En hormonspiral koster fra 935-1225 kr, og kan brukes i 3-5 år.
  • Hormonspiral er gratis for de mellom 16 og 17 år.
  • Er du 18 år, må du betale cirka én tredel av prisen, mens 19-åringer betaler cirka to tredeler av prisen.

P-stav

Hormonell prevensjon kun med gestagen.

P-stav er en myk plastikkpinne som er 4 cm lang og 2 mm i diameter. P-stav inneholder kun hormonet gestagen.

P-staven kan sitte i inntil tre år, men kan fjernes før. Etter at den er satt inn, er det ingenting du trenger å huske på for at den skal virke riktig.

De fleste som bruker p-stav, vil enten miste blødningene helt eller beholde en tilnærmet normal syklus. Noen har småblødninger. Det kan oppleves plagsomt, men er ikke farlig.

Når du slutter med p-stav, kommer eggløsningen raskt i gang. P-staven påvirker ikke fruktbarheten uansett hvor lenge du bruker den.

Fordeler

Med p-stav slipper du å huske på prevensjon mer enn hvert tredje år. P-stav kan brukes av de aller fleste kvinner. Den har ingen farlige bivirkninger.

Ulemper

Du vet ikke på forhånd hvordan blødningsmønsteret blir.

Her får du tak i p-stav

P-stav fås kjøpt på apotek. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg, og sette inn p-staven.

Staven settes inn like under huden i overarmen, slik at den kan kjennes, men den vil ikke synes.

Du får et lite arr på omtrent 3 millimeter der hvor staven settes inn. Du får lokalbedøvelse før innsettingen og det gjør derfor ikke vondt å sette inn staven.

Pris

  • Koster ca 32 kroner per måned.
  • Settes av lege/helsesøster/jordmor hvert 3. år
  • En p-stav koster 1141 kr, og kan brukes i opp til 3 år.
  • P-stav er gratis for de mellom 16 og 17 år.
  • Er du 18 år må du betale ca. én tredel av prisen, mens 19-åringer betaler ca. to tredeler av prisen.

Gestagenpiller

Hormonell prevensjon kun med gestagen.

PREVENSJON MED HORMON: Hormonspiral.
PREVENSJON MED HORMON: Hormonspiral. Foto: FOTO: Sex og Samfunn

Gestagenpiller inneholder kun hormonet gestagen.

Den tradisjonelle "minipillen" inneholder en relativt liten mengde gestagen. Men det finnes en nyere type "minipiller" som også inneholder et gestagen, men i mye større mengder, og er dermed ikke en "minipille" i vanlig forstand.

For at gestagenpiller skal ha god effekt, er det viktig at de tas på samme tidspunkt hver dag, og uten opphold mellom brettene.

Mange som bruker gestagenpiller vil etter en stund ikke ha blødninger i det hele tatt. Noen beholder blødningsmønsteret sitt, mens en del vil få uregelmessige småblødninger. Det kan oppleves plagsomt, men er ikke farlig.

Når du slutter på gestagenpillene vil eggløsningen komme raskt i gang.

Gestagenpillene påvirker ikke fruktbarheten uansett hvor lenge du bruker dem.

Fordeler

  • Gestagenpiller kan brukes av de aller fleste kvinner.
  • Pillene har ingen farlige bivirkninger.

Ulemper

  • Du må å ta pillen hver eneste dag.
  • Du kan glemme pillen opp til 12 timer (Cerazette og Desogestrel Orifarm) eller 3 timer (Conludag).
  • Dersom du glemmer lenger enn dette, må du bruke kondom i tillegg i 2 dager for å være sikker på ikke å bli gravid.
  • Du vet heller ikke på forhånd hvordan blødningsmønsteret blir.

Her får du gestagenpiller

Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg.

Gestagenpiller fås bare kjøpt på apotek.

Pris

  • Koster fra 29-60 kr i måneden.
  • Tas daglig uten pause.
  • En pakke med 3 brett (3 måneders forbruk) koster fra 88-181 kr.
  • Dersom du er mellom 16 og 20 år får du 108 kr i rabatt hver tredje måned, dermed blir noen gestagenpiller gratis.

P-ring

Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen.

P-ring inneholder to hormoner, østrogen og gestagen.

P-ringen er en myk gummiring som klemmes sammen og føres inn i skjeden.

P-ringen vil ikke merkes i det daglige eller ved samleie dersom den sitter riktig.

PREVENSJON MED HORMON: P-stav.
PREVENSJON MED HORMON: P-stav. Foto: FOTO: Sex og Samfunn

P-ringen sitter inne i skjeden i 3 uker, tas deretter ut i en uke da det kommer blødning. Så settes en ny p-ring inn igjen for nye 3 uker.

Når du slutter på p-ringen, kommer eggløsningen raskt i gang.

P-ring påvirker ikke fruktbarheten uansett hvor lenge du bruker den.

Fordeler

  • Fordelen med p-ring er at du har god kontroll over blødningsmønsteret ditt.
  • Du kan velge å hoppe over blødninger.
  • Hvis du hopper over de ringfrie periodene, får du til slutt en blødning.
  • Du tar da en pause på 4-7 dager og begynner så på nytt med neste ring.

Ulemper

  • Du må huske å skifte ringen.
  • Dersom du er plaget av underlivssopp eller bakteriell vaginose kan dette være vanskeligere å behandle mens du bruker p-ring.
  • De fleste kvinner kan bruke p-ring. På grunn av en liten forhøyet risiko for farlige bivirkninger anbefales noen grupper å unngå p-ring og andre prevensjonsmidler som inneholder østrogen.

Her får du p-ring

Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg.

P-ring fås bare kjøpt på apotek.

Pris

  • Koster fra 29-60 kr i måneden.
  • Tas daglig uten pause.
  • En pakke med 3 brett (3 måneders forbruk) koster fra 88-181 kr.
  • Dersom du er mellom 16 og 20 år får du 108 kr i rabatt hver tredje måned, dermed blir noen gestagenpiller gratis.

P-plaster

Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen.

P-plaster er et 4,5 ganger 4,5 cm stort plaster som inneholder to hormoner, østrogen og gestagen.

P-plaster brukes i 7 dager i strekk. Den 8. dagen bytter du til nytt plaster for 7 nye dager.

Dette gjentas til dag 15.

Etter 3 uker kommer 7 plasterfrie dager før du begynner på nytt så lenge du har behov for prevensjon.

For at p-plaster skal ha god effekt, er det viktig at plasteret skiftes hver uke.

Når du slutter på p-plasteret, kommer eggløsningen raskt i gang.

P-plaster påvirker ikke fruktbarheten uansett hvor lenge du bruker dem.

PREVENSJON MED HORMON: Gestagenpiller.
PREVENSJON MED HORMON: Gestagenpiller. Foto: FOTO: Sex og Samfunn

Fordeler

  • Fordelen med p-plaster er at du har god kontroll over blødningsmønsteret ditt.
  • Du kan velge å hoppe over blødninger ved å droppe de plasterfrie ukene.
  • Du får til slutt en blødning og kan da ta en pause på 4-7 dager for så å begynne på nytt med neste tre plaster.

Ulemper

  • Du må huske på å sette på nytt plaster hver uke.
  • De fleste kvinner kan bruke p-plaster. På grunn av en liten forhøyet risiko for farlige bivirkninger anbefales noen å unngå p-plaster og andre prevensjonsmidler som inneholder østrogen.

Her får du p-plaster

Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg.

P-plaster fås bare kjøpt på apotek.

  • Pris

  • Koster 92 kroner per måned.
  • Skiftes hver uke.
  • En pakke med 9 p-plaster (3 måneders forbruk) koster 276 kr.
  • Er du mellom 16 og 20 år får du 108 kroner i rabatt hver tredje måned.

P-sprøyten

Hormonell prevensjon kun med gestagen.

For at p-sprøyten skal ha god effekt, er det viktig at neste sprøyte settes før det har gått 12 uker.

De fleste som bruker p-sprøyte vil etter en stund ikke ha blødninger, mens noen få har småblødninger. Det kan oppleves plagsomt, men er ikke farlig.

Når du slutter på p-sprøyte, tar det ofte lang tid før eggløsningen kommer i gang. Du kan derfor oppleve at det kan ta 6-12 måneder før du får tilbake normal menstruasjon, men p-sprøyten påvirker ikke fruktbarheten etter dette, uansett hvor lenge du bruker den.

Fordeler

  • Med p-sprøyte slipper du å huske på prevensjon mer enn fire ganger i året.
  • P-sprøyte kan brukes av de aller fleste kvinner.
  • P-sprøyte har ingen farlige bivirkninger.
  • Ingen kan oppdage at du bruker prevensjon, om dette er viktig for deg.

Ulemper

  • Det kan være en sammenheng mellom bruk av p-sprøyte hos jenter som ikke er ferdig utvokst og benskjørhet senere i livet.
  • Noen synes også at det er en ulempe at det kan ta lang tid å få tilbake menstruasjon og eggløsning etter de har sluttet på p-sprøyte.

Gynekolog Steiers kommentar:

- Ved Depot-Provera injiseres et hormon intramuskulært som skal vare 3 måneder. Kroppens opptak av dette hormonet er ikke kontrollerbart og mange, spesielt unge piker, opplever uregelmessige blødninger, eller ingen blødninger som følge av uregelmessig eller sjeldne eggløsninger. Tilstanden kan vare måneder etter etter virkningen skulle vært opphørt, og det kan ta tid før hormonbalansen igjen er opprettet.

Her får du p-sprøyte

P-sprøyte fås kjøpt på apotek. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg, og de kan også sette sprøyten.

Pris

  • Koster 29 kroner per måned. Settes av Lege/helsesøster/jordmor hver 12. uke.
  • En Depo-provera p-sprøyte koster 86 kr, og varer i 12 uker.
  • For deg mellom 16 og 20 år dekkes utgiftene til p-sprøyte.

P-piller

PREVENSJON MED HORMON: P-ring.
PREVENSJON MED HORMON: P-ring. Foto: FOTO: Sex og Samfunn

Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen.

P-piller inneholder to hormoner, østrogen og gestagen.

For
 at p-piller skal ha god effekt, er det viktig at de tas på samme tidspunkt hver dag.

Når du slutter på p-pillene, kommer eggløsningen raskt i gang.

P-piller påvirker ikke fruktbarheten uansett hvor lenge du bruker dem.

Fordeler

  • Fordelen med p-piller er at du har god kontroll på blødningsmønsteret ditt.
  • Du kan velge å skyve på eller hoppe over blødninger.
  • Dersom du hopper over blødningene ved å ta flere brett på rad, vil du til slutt få en blødning.
  • Du kan da ta en pause på 4-7 dager før du begynner på neste brett.

Ulemper

  • Du må huske å ta pillen hver eneste dag.
  • Du kan glemme pillen opp til 12 timer.
  • Dersom du glemmer den lenger enn dette, må du bruke kondom i tillegg i 7 dager for å være beskyttet mot graviditet.
  • De fleste kvinner kan bruke p-piller. På grunn av en liten forhøyet risiko for farlige bivirkninger anbefales noen å unngå p-piller og andre prevensjonsmidler som inneholder østrogen. RELIS (produsentuavhengig legemiddelinformasjon) anbefaler Microgynon (21-pillebrett) og Loette (28-pillebrett) som førstevalg av p-piller.

Her får du p-piller

Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept.

P-piller kan kun kjøpes på apotek.

Pris


  • Koster 25-118 kr per måned.
  • Tas daglig, valgfri pause
  • Prisene varierer. Den billigste p-pillen koster 75 kr, og den dyreste 354 kr, per pakke.
  • En pakke inneholder 3 pillebrett (3 måneders forbruk).
  • Dersom du er mellom 16 og 20 år får du dekket 108 kroner av staten hver tredje måned, dermed blir noen p-piller gratis.

Nødprevensjon

Det finnes tre ulike alternativer for nødprevensjon for å hindre graviditet etter ubeskyttet samleie.

To av metodene kan hindre eggløsning.

Alle metodene gjør det vanskeligere for et befruktet egg å feste seg i livmoren og reduserer på den måten risikoen for graviditet.

Det finnes nødprevensjon som virker inntil 5 døgn etter ubeskyttet samleie, men det er anbefalt å ta nødprevensjon så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie.

Alle metodene er mer effektive jo tidligere du tar dem.

Du bør i tillegg ta en graviditetstest 3 uker etter ubeskyttet samleie for å utelukke graviditet.

Reseptfri hormonell nødprevensjon

  • Type: EllaOne

Hindrer graviditet hos cirka 3 av 4, om den tas innen 12 timer.

Deretter synker effekten.

  • Typer: Norlevo og Postinor
PREVENSJON MED HORMON: P-plaster
PREVENSJON MED HORMON: P-plaster Foto: FOTO: Sex og Samfunn

Hindrer graviditet hos cirka 2 av 3, om den tas innen 12 timer. Deretter synker effekten.

Kan tas inntil 5 døgn (120 timer) etter ubeskyttet samleie

Kjøpes på apoteket, du trenger ikke resept.

Kan tas inntil 3 døgn (72 timer) etter ubeskyttet samleie

Kjøpes på apoteket, du trenger ikke resept.

Disse tablettene inneholder hormonet gestagen eller en variant av dette. Det virker ved å stoppe eggløsningen. Ta en pille så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie. Dersom du kaster opp før det har gått 3 timer, bør du ta en ny pille.

Kobberspiral som nødprevensjon

  • Type: kobberspiral

Hindrer graviditet hos mer enn 99 av 100 kvinner, om den settes innen 5 døgn.

Kan settes inn inntil 5 døgn (120 timer) etter ubeskyttet samleie

Lege/jordmor setter inn. Fås ofte kjøpt direkte hos lege/jordmor. Du må ha resept for å kjøpe den på apoteket.

Kobberspiralen stopper ikke eggløsningen, men hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg i livmoren og hindrer dermed graviditet.

P-sprøyte: Hormonell prevensjon kun med gestagen.
P-sprøyte: Hormonell prevensjon kun med gestagen. Foto: FOTO: Sex og Samfunn
PREVENSJON MED HORMON: P-piller.
PREVENSJON MED HORMON: P-piller. Foto: FOTO: Sex og Samfunn
NØDPREVENSJON: Kalles gjerne "angrepille", og inneholder hormoner. Hormonfri kobberspiral kan også brukes som nødprevensjon.
NØDPREVENSJON: Kalles gjerne "angrepille", og inneholder hormoner. Hormonfri kobberspiral kan også brukes som nødprevensjon.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også