Få forhold til å vare

Dette minsker faren for utroskap

- Flere burde teste Coolidge-effekten, mener sexolog.

SAMMEN FOR LIVET: Sexologen forteller at arv og miljø er noen av hovedfaktorene som spiller inn på hvor lenge man holder sammen som par.
SAMMEN FOR LIVET: Sexologen forteller at arv og miljø er noen av hovedfaktorene som spiller inn på hvor lenge man holder sammen som par. Foto: FOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert
De som klarer å bevare gjensidig respekt, har gode sjanser for å lykkes med et langt samliv.

Det er ikke så lett å forklare forskjellen på de mennesker som klarer å være sammen hele livet kontra de som ikke klarer å holde seg til én partner, men det finnes en spesiell metode som gjør at svært mange kan klare å være monogame, uten å gå lei.

Det forteller Siv Gamnes som er spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet:

- Det er mange ulike årsaker til at noen klarer å holde seg til én partner hele livet og like mange for at andre ikke klarer det. Alle har med seg ulik bagasje fra de er født - ulik arv og ulikt miljø spiller inn. Hvordan en har lært seg å takle problemer og utfordringer ut fra de egenskapene en har, vil ha stor innvirkning på hvordan en klarer å leve i et parforhold og bevare det, og hvordan en er å leve med i et parforhold, sier sexologen.

Disse lykkes i samlivet

For eksempel klarer noen å stå i problemene når de dukker opp og har vilje til å forsøke å løse dem. Andre har gjerne en grunnleggende godhet og visshet for at dette er partneren de ønsker å bli gammel sammen med selv om det innimellom kan storme rundt dem.

- Noen par har en kjemi og samhørighet som gjør at "fristelser" ikke oppleves som en fristelse. De som klarer å bevare gjensidig respekt, hensyn og omtanke for hverandre, har gode sjanser for å lykkes med et langt samliv. En forutsetning for dette er selvsagt at du har vært heldig og funnet en partner som har samme intensjon og behov, det hjelper ikke at den ene har vilje og gode hensikter om den andre ikke har det, sier Gamnes til Kvinneguiden.

For de som ikke klarer dette, kan en snu alt dette på hodet;

- Hverdagen og dens utfordringer og problemer oppleves mer krevende og skummelt å stå i enn tanken på å bli alene. Noen synes det er mer komfortabelt bare å tenke på seg selv. Følelser som ikke oppleves som gjensidig eller er på et likt nivå, vil også kunne skape en lengsel etter noe annet, og føre til at fristelser virkelig oppleves som en fristelse, forteller sexologen.

"Coolidge-effekten"

Det er altså motivasjon og ønsket om å bli i forholdet som avgjør om man velger å være utro eller trofast mot partneren sin;

- Selv de som sier at det bare ble sånn - det bare skjedde, har gjort et valg: de valgte å bare la det skje, mener sexologen.

Men her kommer Gamnes inn på fenomenet hun mener flere burde være opptatte av - Coolidge-effekten.

Det er en metode for å forstå og forklare hvorfor partnere i et langvarig forhold bevarer eller mister interessen for hverandre på det seksuelle plan.

- Kort fortalt handler det om at par klarer å fornye seg overfor hverandre gjennom å tenke nytt, gjøre nye ting sammen, ikke være forutsigbare, men by på en overraskelse innimellom.Det kan være å endre stil på klær eller hår. Disse parene har en større forutsetning for å bevare den seksuelle tiltrekningen til hverandre og dermed større sjanse for å unngå utroskap, sier Gamnes.

Sexolog og samlivsterapeut Arne Utne er enig i at det å være bevisst på å fornye seg selv for partneren kan være en god måte å opprettholde livsgleden i samlivet på. Men det må bare ikke bli en tvangshandling;

- Jeg tror det viktigste er å ha et godt vennskap i bunn og ikke bare tenke på at man bør ha sex med hverandre ofte. Har man det gøy sammen som par og samtidig kjenner på gjensidig tiltrekning, er forutsetningen for å ha et langt og morsomt samliv mye større, sier Utne til Kvinneguiden.

- Behold egne liv

Utne tror også at nøkkelen til et langt og lykkelig samliv ligger i det å overraske hverandre og unngå for mye forutsigbarhet;

- Jeg tror at man klarer å holde på spenningen i samlivet ved å være bevisst på å beholde hvert sitt liv, altså at selv om man er et par så er det viktig å tillate hverandre å leve individuelle liv slik at man unngår å kjede seg i lag, sier Utne.

Sexologen mener at et godt samliv handler om å ta vare på relasjonen, men det blir vanskelig dersom man ikke passer på å ta vare på seg selv og egne ønsker.

- Det er viktig at man ikke "går oppå hverandre" og kommer altfor tett på partneren hele tiden, da er det lett å bli lei av hverandre. Derfor bør begge parter beholde sin egen integritet, slik blir man også automatisk blir mer spennende for partneren, forteller Utne.

Unngå å bli fristet

FRESHE PAR: Kjendispar som passer på å pynte seg for hverandre. Fra venstre: Angleina Jolie og Brad Pitt, Maria Skappel og Andreas Holzweiler, Jessica Biel og Justin Timberlake, Charlotte Thorstvedt og Henrik Thodesen.
FRESHE PAR: Kjendispar som passer på å pynte seg for hverandre. Fra venstre: Angleina Jolie og Brad Pitt, Maria Skappel og Andreas Holzweiler, Jessica Biel og Justin Timberlake, Charlotte Thorstvedt og Henrik Thodesen. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Å unngå å bli fristet til utroskap, handler samtidig om flere ting, mener både Utne og Gamnes.

FORNYELSE: Par som klarer å fornye seg overfor hverandre gjennom å tenke nytt, pynte seg og gjøre nye ting sammen, vil også har større sannsynlighet for å klare å holde sammen.
FORNYELSE: Par som klarer å fornye seg overfor hverandre gjennom å tenke nytt, pynte seg og gjøre nye ting sammen, vil også har større sannsynlighet for å klare å holde sammen. Foto: FOTO: Crestock.
- Vi lever i et forbrukssamfunn, noe som dessverre kan smitte over på samlivet og gjøre at også relasjoner kan bli forbruksvare.

For eksempel bør det ligge et grunnlag av gjensidig tenning på hverandre, noenlunde likt utgangspunkt for behov og ønsker, respekt for hverandres egenseksualitet og tillit til hverandre i bunn. Klarer man å bevare dette sammen med lekenhet, fornyelse og overraskelsesmomenter, bør par i utgangspunktet komme langt i et utroskapsfritt samliv, mener sexologene.

- Det medfører ikke nødvendigvis at man aldri blir fristet, men mer at man da klarer å velge riktig i de situasjonene. Det er noen som sier, "gå ut for å skjerpe appetitten, men spis hjemme". Det kan jo kanskje være en grei leveregel, tipser Gamnes.

Mer akseptert av noen

Men man bør samtidig unngå for mye fristelser. Det er en grunn til at vi ofte hører om Hollywood-kjendiser som blir fersket i utroskap; de utsettes gjerne oftere for fristelser enn "vanlige" mennesker;

- Det er nok en sammenheng mellom hvor ofte du utsettes for fristelser, men jeg tror også at aksepten for utroskap i enkelte miljøer er større, og vi mennesker påvirkes også av det miljøet, det samfunnet og kulturen vi lever i, sier Gamnes.

Utne mener også at dagens forbrukssamfunn spiller inn på hvorfor noen er utro.

- Vi lever i et forbrukssamfunn, noe som dessverre kan smitte over på samlivet og gjøre at også relasjoner kan bli forbruksvare fordi folk har en forventning om at ting skal være lett. Og hvis ting ikke er som forventet, kjøper de seg heller noe nytt. Det samme gjelder også forhold. Men vi har mye å tjene på å jobbe med relasjonen, investere i kvalitet i forholdet og utvikle det til noe godt slik at det varer, sier Utne.

Flere partnere kan hjelpe

Noen mennesker som har vært sammen med få personer i livet, men som samtidig har det godt med kjæresten de er sammen med, kan likevel også fristes til utroskap - nettopp fordi de trigges av nysgjerrigheten. Dermed er det slett ikke dumt å gå gjennom livet med litt ekstra erfaring.

- Ulike mennesker får fram ulike sider med en selv, så på den måten kan en kanskje lære mer om seg selv ved å ha vært sammen med flere partnere, sier sexologen.

Likevel fremhever hun at dersom det er full klaff på første forsøk er det slettes ingen grunn til å anbefale å gi slipp på den bare for å prøve andre. Utne tror først og fremst at det handler om tryggheten man sitter igjen med selv;

- For noen kan ekstra erfaring være bra, for andre kan den ekstra erfaringen gjøre at de ikke kommer seg ut av den livsstilen som handler om å hele tiden skifte partner. Her handler det om å bli bevisst på hva som er det viktigste for deg, og hva du selv ønsker, sier Utne.

Notorisk utro

Skulle man hele tiden føle at man mislykkes i forhold og aldri klarer å være trofast mot partneren sin, kan det være vanskelig å tro på monogami. Men det finnes alltid alternative løsninger, også for dem.

- Noen hevder at mennesker ikke er skapt for monogami, men det finnes såpass mange som motbeviser det ved å klare å holde seg til én partner hele livet, at jeg vil ikke ensidig påstå at slik er det.

- Det finnes derimot flere løsninger for dem som føler seg notorisk utro: for eksempel kan man snakke med partneren sin. Noen par finner løsning på dette ved å godta hverandres eller den enes utroskap, eller ved å sette ord på hva man måtte savne, hva som frister eller andre ting, sier Gamnes.

Klarer man likevel ikke å finne ut av det sammen eller av seg selv, men ønsker å slutte med utroskap, anbefaler Gamnes at man som par tar en samtale med en psykolog eller sexolog for å få hjelp. Utne mener samtidig at det kan være verdt å tenke på følgende;

- Det ligger jo som oftest i menneskets natur å drømme om det man ikke kan få, men det handler om å ta et valg og jobbe med det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning